Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Emelőkosaras daruk gyümölcsszedésre is

2022. január 20. - Daruk Karcsival

A magasban, nehezen, létráról egyáltalán nem elérhető helyen kell dolgozni? A pókdaru is megfelelő megoldás lehet, de jöhet egy emelőkosaras daru is.

Igazi jolly joker

Gyerekkorunkban elbűvölve néztük, amikor a villanyszerelők kis emelőkosaras darus autókkal érkeztek hálózatot szerelni. A teherautóra – akkoriban még Multicar vagy Avia – szerelt, jellegzetes, előre, hátra és felfelé egyaránt nyúló, könnyedén mozgatható hidraulikus gémmel könnyedén elérték az oszlop tetején lévő kábeleket és dobozokat is.

Az általában acélból készült gém végére többféle tartozék és kiegészítő, így bölcső, vödör, raklapvilla, vagy akár csörlő is felszerelhető. A darus kocsik többcélúak és rugalmasak, ideálisak minden olyan munkához, ahol a felhasználóknak a magasban, kényelmetlen helyeken kell dolgoznia.

A darus kocsikat persze nem csak villanyszerelésre lehet használni.

Egyéb felhasználási területek

Gyümölcsszedés

Az ilyen emelők angol neve Cherry picker, azaz „cseresznyeszedő”. Az elnevezés a gépek eredeti céljából származik, amely az volt, hogy segítsenek az embereknek a cseresznye leszedésében. A cseresznyefák ugyanis kifejezetten magasak, ám ágaik könnyen hasadnak, törnek, így nem lehet rájuk felmászni, vagy létrát támasztani.

A kis darus autók emelőkosarának segítségével a fák tetején lévő gyümölcsöket is biztonságosan, a lezuhanás veszélye nélkül lehetett leszedni.

75_aerial-work-platform-g762763144_1920.jpg

Építkezések

A darus kocsik mobilitásának köszönhetően gyorsan és egyszerűen fel lehet jutni az építkezések felső szintjeire is anélkül, hogy állványt kellene felállítani vagy darukat kellene használni.

Villanypóznák

Korábban a mérnököknek vagy technikusoknak létrán kellett felmenniük a villanyoszlopokra, vagy meg kellett mászni azokat. Most már a darus kocsi bölcsőjének biztonságában és viszonylagos kényelmében dolgozhatnak, ahol van hely a szerszámaiknak is.

Tisztítás

Az épületek homlokzatának karbantartása nagyon fontos, de gyakran kihívást jelent a magasság és a nehezen megközelíthető részek miatt. Egy darus kocsi megoldja ezt is: használatával nem kell állványzatot építeni vagy ipari alpinistákat hívni.

75_workers-gc06d6f923_1920.jpg

Tűzoltás és mentés

A tűzoltók is rendszeresen alkalmaznak darus kocsikat a tüzek leküzdésére és életmentésre. Ezek az eszközök ugyanis lehetővé teszik számukra, hogy gyorsan és viszonylag könnyen elérjék az épületek magasabb szintjeit is.

 

Ti hol láttatok még darus kocsikat?

A fotókat a Pixabayről töltöttük le, innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr1216819080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása