Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

A daru, amelyből parlamenti kérdés lett

2024. március 30. - Daruk Karcsival

Számos olyan darut és felvonót mutattunk már be a blogon, amelyek valamilyen oknál fogva érdekesnek találtunk: némelyik gyors, némelyik látványos, némelyik pedig igazi kuriózum. Ezek közé tartozik a mai daru is, amelyik London akkortájt legmagasabb épülete tetején állt.

A Postatorony

A legtöbben ma már az új Wembleyt vagy a London Eye-t neveznék meg London legikonikusabb látványosságaként, a ’60-as években más volt a helyzet. Még az eredeti Wembley volt a város (és a nemzet) ikonikus stadionja, a látképet pedig a Postatorony uralta, ami 1980-ig volt London legmagasabb épülete.

london_it_tower.jpg

forrás:The Guardian

A torony építése 1961 nyarán kezdődött a 8 méter mélyre ásott, 27 m2-es, 1 méter vastag alapzat kiöntésével, ami biztosította a henger alakú vasbeton épület stabilitását. Erre különösen azért volt szükség, mert a torony tetejére kulcsfontosságú antennák és átjátszóeszközök kerültek, amelyek televíziós és rádiós összeköttetést biztosítottak London és Birmingham között. Az elektronikus eszközök követelményei miatt az épület maximális elmozdulása legfeljebb 25 cm lehetett 150 km/h-s szélsebességnél.

Tudtad? A kulcsfontosságú telekommunikációs eszközök miatt a torony titkos helyszín volt és nem szerepelt a térképeken. Ennek kicsit ellentmond, hogy a tetején éttermet nyitottak, de erről később.

Az ominózus daru

Az építés 4 éve során szinte végig egy toronydaru helyezkedett el és dolgozott a torony tetején, amelyet London szinte minden pontjáról látni lehetett.

A hamar népszerűvé vált daru miatt 1963 augusztusában Reginald Bennett parlamenti képviselő azt kérdezte az angol parlamentben Geoffrey Rippontól, a középületekért és munkálatokért felelős minisztertől, hogy ha az új torony tetején lévő daru már betöltötte a célját, hogyan tervezi eltávolítani. Rippon így válaszolt: "Ez a kivitelezők dolga. A problémát még körülbelül egy évig nem kell megoldani, de úgy tűnik, nem áll fenn annak a veszélye, hogy a darut a helyén kell hagyni.

A fénykor

Igaza is lett. A daru lekerült a 177 méter magas torony tetejéről, ahol cserébe két másik látványosság vált elérhetővé: természetesen egy kilátóterasz, valamint a Top of the Tower, Anglia első forgó étterme, amely 25 perc alatt kínált teljes körpanorámát az angol fővárosra.

A torony teteje felvonókkal volt megközelíthető, amelyek percenként több mint 300 méteres (12 mérföld/órás) sebességgel haladtak. Szükség is volt rájuk, mivel az új látványosságot szinte mindenki ki akarta próbálni: a toronynak a megnyitás évében több mint egy millió látogatója volt.

1971-ben azonban robbantásos merényletet követtek el az épületben. Noha senki nem sérült meg, a kár jelentős volt. Az étterem az újranyitást követően biztonsági okokból már csak meghívásos alapon működött; az épületbe való nyilvános bejutás pedig 1981-ben teljesen megszűnt.

Az utóbbi évek

A torony építését indokló technikai eszközöket természetesen folyamatosan fejlesztették, a technológiai fejlődés azonban olyannyira feleslegessé tette őket, hogy 2011-ben mind a 31 tányérantennát leszerelték. Felkerült viszont egy ledfal, amelyen reklámok és üzenetek futottak körbe az épületen.

Idén februárban érkezett a hír, miszerint a korábbi tulajdonos, a British Telecom távközlési cég eladta az épületet a szállodaüzemeltetéssel foglalkozó MCR Hotels cégnek, amely luxusszállodát tervez kialakítani London ikonjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr3618367211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása