Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Hogyan használjuk a létrákat biztonságosan

2021. december 31. - Daruk Karcsival

Felrakni a szilveszteri dekorációt, levenni egy befőttet a polc tetejéről, kicserélni egy izzót, esetleg megigazítani egy elmozdult cserepet. Számtalan olyan helyzet van egy háztartásban, amikor jó szolgálatot tesz egy létra. Használatuk egyszerűnek tűnik, de azért rejt magában kockázatot. Íme öt olyan tipp, amelyekkel megelőzhetőek a létrákon a balesetek.

1. Ellenőrizzük használat előtt!

Elkopott láb? Meglazult, mozgó lépcsőfok? Nem megfelelő reteszelés? Mind-mind könnyen észrevehető és kiküszöbölhető kockázati tényező.

A biztonságos munkavégzés érdekében csak megfelelő műszaki állapotban lévő létrát használjunk!

2. Stabil elhelyezés

 

71_letra.jpg 

A létrákat nem szabad mozgó, instabil, vagy nedves, csúszós felületeken használni.

Amennyiben a létrát csak laza szerkezetű talajra (homokba, nedves fűbe stb.) tudjuk megtámasztani, annak lábai alá egy deszkát vagy egyéb vízszintes és masszív anyagot kell helyezni, hogy csökkentsük a billenés kockázatát.

 1:4 szabály: Az egyágú létrát a biztonság érdekében 75°-os szögben kell megtámasztani, azaz, ha a létra 4 méter hosszú, az épülettől 1 méterre kell letenni az alját.

 Soha ne támasszuk a létra felső részét olyan felületekre, amelyek elmozdulhatnak vagy eltörhetnek!

3. Maradjunk a teherbírás alatt!

Használat előtt mindig ellenőrizzük a létra teherbírását és az összecsuklás elkerülése érdekében tartsuk be a gyártó maximális terhelhetőségre vonatkozó előírásait.

Ne feledjük a testtömegünk mellett számításba venni a felvinni kívánt eszközök, szerszámok vagy egyéb tárgyak súlyát sem! Szerszámok és egyéb felszerelések szállításához javasolt szerszámszíjat vagy tokot használni.

4. Kapaszkodjunk!

Fel- és leszálláskor a létra felé kell nézni, a létrafokokat mindkét kézzel kell tartani, illetve mászás közben három érintkezési pontot kell fenntartani (1 kéz és 2 láb, vagy 2 kéz és 1 láb).

A létrán történő munkavégzés közben a csípőnknek a függőleges oldalsó síneken belül kell lennie, anélkül, hogy egyik vagy másik oldalra dőlnénk.

5. Statikus munkavégzés

A fokokon állva a létrát mozgatni vagy meghosszabbítani nem szabad. Amennyiben a létra arrébb helyezése vagy meghosszabbítása, toldása szükséges, arról előbb le kell jönni.

 

 Ha pedig a létra már nem elegendő, számos helyen lehet emelőt vagy kisebb darut bérelni.

A képet a Pixabayről töltöttük le.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5716800120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása