Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Fürge kis mindenesek

A csúszókormányzású rakodók

2023. május 01. - Daruk Karcsival

A kis méretű, csúszókormányzású homlokrakodók kotrásra és rakodásra egyaránt alkalmas munkagépek, amelyek a talajon lévő ömlesztett anyagokat lapátjukkal felkotorják és járműre vagy más helyre rakodják, illetve tereprendezés során a talaj egyenetlenségeit kotrólapátjukkal kiegyenlítik. Sokoldalúságuk miatt igen elterjedtek mind a mezőgazdaságban, mind az építőiparban.

137_rakodo_1280.jpg 

Széles felhasználási terület

Rakodás, bányászati munkák, talajkitermelés, tereprendezés, ásás. Szinte nincs is olyan feladat, amelyet ezek a mozgékony és fürge kis rakodók ne tudnának megkönnyíteni vagy elvégzését felgyorsítani.

A rakodókanál helyére szerelhető többféle egyéb tartozéknak köszönhetően ezek a gépek hatékony partnerek a munkavégzés során, legyen szó bányászatról, építőipari munkákról, raktározási vagy mezőgazdasági feladatokról.

 

Kiemelkedő manőverezhetőség

Egyedülálló kormányzásuknak köszönhetően a csúszókormányzású rakodók manőverezhetősége és fordulékonysága kiemelkedően jó. Ha megfigyelünk egy ilyen gépet, azt láthatjuk, hogy a gépkezelők a rakodó frontja felől közelítik meg helyüket, mivel ezeken a gépeken nincsen kormány.

Ezek a munkagépek ugyanis – nevüknek megfelelően – a lánctalphoz hasonló módon manőverezhetőek: fordulásukhoz a gép egyik oldalán növelni kell a kerekek sebességét, míg a másik oldal kerekei lassabban mozognak, megállnak vagy akár az ellenkező irányba forognak.

Az egymásra ható erők egyenlőtlensége miatt a jármű elfordul, akár egyhelyben is, ami alkalmassá teszi a legszűkebb helyeken való manőverezésre is.

Többféle méret

Természetesen, mint minden munkagépből, a csúszókormányzású rakodókból is többféle méret áll rendelkezésre, így minden munkához megtalálható a tökéletes gép.

A legkisebb, kompakt rakodók igen fürgék, egy tapasztalt gépkezelővel a legszűkebb helyeken is jól manőverezhetőek, ám kotrási, emelési kapacitásuk limitáltabb, mint nagyobb társaiké. Cserébe könnyebben szállíthatóak. 

A profi gépkezelők szinte táncoltatják gépüket. Ezekkel a „bobcat skills”, „bobcat dance” kifejezésre keresve tele a net, mi is írtunk róla korábban

Többféle, egy gép által el nem végezhető munkák esetén érdemes lehet utánanézni a különféle bérleti konstrukcióknak. 

Kiterjedt szervizháttér

Karbantartásuk a jó alkatrészellátottságnak és a kiterjedt szervizháttérnek köszönhetően egyszerűen megoldható, ezért gondos használat, rendszeres karbantartás és szakszerű javítás mellett ezek a kompakt, fürge gépek sokáig partnerek lehetnek a feladatvégzés során.

Ronald Plett képét a Pixabay -ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4818114568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.05.01. 12:25:12

Amúgy maguk ezek a bobcatek zseniális találmány kategóriában vannak az én mércémen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.12.22. 21:39:29

@gigabursch: Igen, nagyon jó kis dögök ezek szerintem is.
Egyszer lehetne már ilyen olimpiaszerű versenyt rendezni ezeknek, ügyességi feladatok, bírkózás, ki tudja felborítani a másikat hamarabb, stb...
:D
süti beállítások módosítása