Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Miért híres a Katarinahissen lift Stockholmban?

2023. október 31. - Daruk Karcsival

Amikor viszonylag rövid távon nagy szintkülönbséget kell legyőzni egy város tömegközlekedésében, két adekvát választás jut egyből a közlekedési szakemberek eszébe: a lift és a sikló. Stockholmban kis túlzással egyetlen méter sík szakasz sincs, a várost alkotó szigeteken kisebb-nagyobb szintemelkedéseket kell legyűrni a lakóknak és a turistáknak, nem meglepő tehát, hogy mindkét megoldásra találunk példát.

Legutóbbi siklóvasutas anyagunkban nem említettük a várost, pedig Stockholmban több sikló is üzemel. A legismertebb talán a Skansenban található, de egy példány jelentősen megkönnyíti a Nacka Strand városrészben élők vagy oda – akár a menetrendszerinti hajójárattal – érkezők dolgát is, megkímélve őket a meredek hegyoldalon történő kaptatástól.

157_stockholm_industrialwebp.jpg

forrás: www.mitti.se

Sokkal ismertebb azonban a Slussen metrómegálló mellett a víz fölé magasodó lift, amelyet egy komolyabb felújítást követően épp a napokban adtak vissza az utasoknak.

Nem mai darab

A Katarinahissen (vagy magyarul Katarina felvonó) megépítésének célja az volt, hogy a lift segítsen összekötni Slussen alsó utcáit Södermalm magaslatával, elérhetőbbé téve az utóbbit a helyiek számára. Ennek érdekében a Mosebacke Torg-on álló lift felső peronját impozáns, fémből készült gyaloghíd köti össze a södermalmi Katarinavägennel. A hidat, amely a kezdetektől fogva jelentős reklámhordozóként is funkcionál, a térképeken gångbro néven kell keresnünk.

A lift eredeti konstrukciója 1881-es, a sokak által ismert szerkezet jelentős része azonban már az 1936-os átépítésből származik. Erre azért volt szükség, mert az eredeti szerkezet már meggyengült és nem tudta biztonságosan fogadni a rengeteg látogatót.

Ezt követte a most befejezett jelentős felújítás, amelynek köszönhetően - a környék teljes rekonstrukciójával összhangban - a lift is eleget tesz a kor és az üzembiztos működés követelményeinek.

157_stockholm_daru.jpg

A lift 1900. körül. (A kép forrása)

 A felvonó legegyszerűbben a piros és zöld metróval, Slussen állomáson leszállva közelíthető meg.

Átfogó rekonstrukció

Amennyiben a városközpont és a Gamla Stan felől érkezünk, észrevehetjük, hogy a környéken a felvonó átadása ellenére továbbra is jelentős munkálatok zajlanak.

Az „Új Slussen” projekt keretében Stockholm belvárosában nem csupán új utakat, tereket és parkokat, valamint modern közlekedési csomópontot alakítanak ki, de a Mälarenen lévő zsilip átépítésével az időjárás változásával egyre sürgetőbbé váló vízgazdálkodási és árvízvédelmi feladatokat is ellátják.

Érdemes tehát felkeresni a Katarina felvonót, mert a lift peronjáról nem csupán magára a városra nyílik elképesztő kilátás, de azt is láthatjuk, hogyan fejlődik és zöldül tovább egy már most is modern és nyüzsgő nagyváros.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4118247681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.12.22. 21:23:01

Hát jó, majd akkor felkeressük, bár én már egy ideje elengedtem ezt a témát, hogy ez a Kati-lift valaha is fog még működni...
:D
13 év alatt cirka háromszor-négyszer jártam rajta, mindig a domboldal felől, és soha a büdös életben nem működött, nem lehetett rajta lejutni a térre.És sose találtam semmilyen infót se arról, hogy valaha is újra fog-e nyílni majd...

Salvatore Bonanno 2024.01.31. 09:42:19

@geegee: november elején voltunk, akkorra már kész volt a felújítás és működött. A kilátás parádés, bár a szél le akart minket fújni a hídról. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2024.02.03. 13:19:31

@Salvatore Bonanno: Köszönöm, ez is egy jó hír.
A rohadt szél az igen, egy igazi svéd intézmény, minden vízparton, nem kell hozzá magasság sem, rettenetes tud lenni.Szegény nejem nem értette, mikor kiköltöztünk, hogy az ilyen ruhaprospektusokban miért vannak az emberek a vízpartokon nyáron is kabátban.Hát ezért.
:D
süti beállítások módosítása