Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Tűzoltódaruk

2021. április 27. - Daruk Karcsival

Szerintem nincs is olyan kisfiú, aki életének valamely – jellemzően elég korai – szakaszában ne akarna rendőr, katona vagy tűzoltó lenni. Esetleg mindhárom. Ez a késztetés persze teljesen érthető, hisz számos olyan tárgy veszi körül őket, amely lenyűgöző egy kisgyerek számára. Mindhárom esetben ott van ugye az egyenruha. A katonáknál és rendőröknél a fegyver, a bilincs, a tűzoltókon a menő sisakok. Na meg a lenyűgöző gépjárművek a hangos szirénával és a piros vagy kék villogóval. Daruk viszont csak a kibővült feladatrendszer miatt már katasztrófavédőknek hívott tűzoltóknál vannak.

A Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis működtetésének fő célja a tűzvédelmi tervezők, karbantartók, üzemeltetők, a tűzoltók és a civil lakosság közötti kapcsolat megteremtése. Ennek érdekében az oldalon rengeteg hasznos és érdekes információ található. A Szertár rovatban például számos tűzoltó-gépjárműről olvashatunk sok érdekességet. Innen válogattam ki a nekem legkedvesebb, daruval vagy emelővel felszerelt gépeket.

 

Volvo emelőkosaras gépjármű

39_volvo.jpg

Acél és alumínium hidraulikus emelő

Gyártmány, típus: Volvo FL10 Bronto-Skylift F42 HDT

Az 1997-ben gyártott 26 tonna összsúlyú gépet 9600 cm3-es dízelmotor mozgatja. Az AUN-981 forgalmi rendszámú Volvót a fővárosi tűzoltók magasabban lévő tüzek oltására, illetve magasból mentésre használják, mivel a daruszerkezet végén lévő kosárban akár több ember is elfér.

Iveco létrás gépjármű

39_iveco.jpg

Piros autó, kék villogó

Gyártmány, típus: Iveco 150 E 27

A HLM-423 forgalmi rendszámú Iveco a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon áll készenlétben, hogy a forgóasztalos létra felépítménye segítségével a baranyai megyeszékhelyen és környékén magasból mentési vagy tűzoltási feladatot lássanak el vele.

Mercedes-Benz gépezetes tolólétra

39_mercedes-benz.jpg

Gépezetes tolólétra. Már a neve is menő.

Gyártmány, típus: Mercedes-Benz 1617

A Lánglovagok információi szerint utoljára a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság használta – főleg kidőlt fák által okozott károk elhárítására – ezt az 1968-ban (!) gyártott Mercedes-Benz tűzoltóautót. Az 5675 cm3-es motorjából kicsiholt 81 kW-os teljesítmény persze ma már megmosolyogtató.

Liebherr tűzoltódaru

39_liebherr.jpg

4 tengely, komoly daruszerkezet

Gyártmány, típus: Liebherr LTM 1050

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által üzemeltetett Liebherr tűzoltódarut elsősorban felborult kamionok mentésére használják, de akkor is nagyon hasznos, ha az ország karácsonyfáját kell a helyére állítani a Kossuth-téren.

Faun tűzoltódaru

39_faun.jpg

Jól látható a dobra feltekert nagy szakítószilárdságú acélsodrony

Gyártmány, típus: Faun Tadano BKF 35-4

40 tonna összsúly, 4 tengely, összkerékhajtás, komoly emelési kapacitás. Még egy „nagyvas” a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

 

Ti ismertek további tűzoltódarukat? Ha igen, írjátok meg kommentben!

(A képek a Lánglovagok oldaláról származnak.)

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2716515350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása