Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Aludtál már daruban?

2023. szeptember 03. - Daruk Karcsival

Ajánlottunk már pár érdekes helyet azoknak, akik szeretnek utazni és odáig vannak az darukért és a liftekért, mint mi, de a Kékfejűnek (Blauwe Kop) és Póknak (de Spin) egyaránt becézett holland úticél alighanem mindenen túltesz: egy kikötői daru, amelyet szállodai szobává alakítottak.

Harlingen kikötőjének daruja évtizedek óta a város és a kikötő látképének szerves része. A Figee cég 1967-ben építette és 1996-ig az Oroszországból és Skandináviából teherhajókon érkező fűrészáru kirakodására használták.

Nyugdíjazását követően néhány évig pihent, majd 2001-ben új tulajdonoshoz került, akinek komoly tervei voltak vele.

150_netherlands-1520584_1280.jpg

Forrás: Olaf képe a Pixabay -en.

Csodálatos természet

A Hollandia északi részén fekvő Frise tartomány nagyon népszerű régió az utazók körében, akik főként az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Watt-tenger felfedezésére érkeznek. A környék elképesztően gazdag növény- és állatvilága miatt természetvédelmi terület.

Az "à gué", azaz gázolás elnevezésű tevékenység során az apály órái alatt a visszahúzódó tenger iszapjában és a kibukkanó homokpadokon megismerhető a tengerfenék élővilága, emellett pedig számtalan madárfaj megfigyelésére is lehetőség nyílik.

Az igazán szerencsések pedig közönséges fókákkal, szürkefókákkal vagy disznódelfinekkel is találkozhatnak.

Újjászületés

Az ide érkező turistákra alapozva találták meg a harlingeni daru új célját is, amikor 2001. és 2003. között különleges hotelszobává alakították át, amely két vendég elszállásolására alkalmas.

150_honeymoon491.jpg

Forrás: https://www.havenkraan.nl/en/ 

A korábban a darukezelő által koptatott létrákat két speciálisan ide tervezett lift váltotta ki, megspórolva ezzel a vendégeknek a 49 méteres magasságba történő mászás fáradalmait.

Az első felvonó a daru lábai közötti emelvényre szállítja utasait, a második, henger alakú pneumatikus lift pedig az egymással szemben álló vendégeket a daru szívébe, a korábbi gépházba viszi. Ezen a 60 m3-es helyen alakították ki magát a teljes méretű franciaággyal, dizájnerszékekkel, reggelizősarokkal és dupla zuhanyzóval felszerelt szobát.

A gépház tetején kilátóteraszon élvezhető a panoráma.

Egyedülálló élmény

Ez azonban még nem minden! Az igazi móka akkor kezdődik, amikor a szobából a kis lépcsőn felmennek a vendégek a kabinba és meglátják a széket és előtte a kis kart.

Igen, a daru mozgatható!

A 65 tonnás acélszerkezet 360°-ban körbeforgatható, hogy a panoráma mindig tökéletes legyen.

Vagy azért, hogy megtehessük, amire mindig is vágytunk: irányíthassunk egy igazi darut!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6318206687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása