Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Az emberiség lakhatásának jövője vagy a nagyravágyás újabb emlékműve?

A szaúdi The Line projekt

2023. október 02. - Daruk Karcsival

Szaúd-Arábia és az országot irányító király, Szalman ibn Abdul-Aziz kétségtelenül nagy ambíciókkal rendelkezik. A közel-keleti ország a második legnagyobb kőolaj-kitermelő állam, egyben a legnagyobb olajexportőr a világon, ebből pedig felfoghatatlanul sok bevételük származik, aminek egy jelentős részét grandiózus projektekre költik.

Állandó a versengés a szomszédos Egyesült Arab Emírségekkel és Katarral, ezért az uralkodó és családja úgy érzi, a presztízsberuházásokra feltétlenül szükség van. Forma 1-es futam Katarban? Legyen Jeddában is! Futball világbajnokság a szomszédos államban?

Pumpáljuk fel rengeteg pénzzel a szaúdi bajnokságot és igazoljunk le Európából jó nevű, sőt, világbajnok és Aranylabdás játékosokat! Grandiózus építmények Dubaiban? Épüljenek hasonlók Szaúd-Arábiában is! Sőt, nagyobbak és még elképesztőbbek!

A Vonal

Kétségtelenül számos hatalmas és elképesztő beruházás van folyamatban az Arab-félsziget összes olajországában, azonban ezek közül is kiemelkedik az Al Khatt, azaz A Vonal. Ez nem más, mint egy intelligens város, amely egyetlen hatalmas, 170 km (!) hosszú és 500 méter magas, moduláris szerkezetű épületből áll majd, amely a Vörös-tengertől indulva Tabuk városáig tart.

156_220623-the-line-big-pic-2048x1024.jpeg

Forrás: Global Contruction Reviwe

Ez a terület méreteiben körülbelül Belgium teljes területével egyezik meg. Az épületben a tervek szerint 9 millió ember, Szaúd-Arábia jelenlegi lakosságának negyede fog élni. Hogy az elképzelés még grandiózusabb legyen, a gigantikus épület mellé terveznek egy felhőkarcolót is, amely természetesen a világ legmagasabbjai közé tartozik majd.

Az országra jellemző igen alacsony transzparencia miatt a projektről egyelőre viszonylag keveset lehet tudni, az azonban biztosnak tűnik, hogy a világ legjobb építészirodái dolgoznak rajta teljes titoktartás mellett és az előkészítő talajmunkák már megkezdődtek.

Futurisztikus elképzelések

A tervek szerint a várost teljes egészében megújuló energia fogja működtetni, ezzel csökkentve annak környezetterhelését. A Vonal három rétegből fog állni, egy felszíni a gyalogosok számára, egy földalatti az infrastruktúra számára, és egy másik földalatti a közlekedés számára. De nem ám autókkal!

A legalsó szintre a Tesla-, SpaceX-, és Twitter(X)-vezér Elon Musk találmányát, a Hyperloopot tervezik, míg a felszíni gyalogosközlekedést mozgójárdák segítik és gyorsítják majd.

A mozgójárda gyakorlatilag egy lassan mozgó szállítószalag, amely az embereket szállítja egy vízszintes vagy ferde síkban rövid és közepes távolságon. Működési elve a mozgólépcsőéhez hasonló, a mozgójárda esetében azonban nincsenek lépcsőfokok.

Állva vagy sétálva használhatjuk és ellentétben a mozgólépcsővel, a mozgójárdán sokkal könnyebben szállíthatók csomagok, baba- vagy bevásárlókocsik. Leggyakrabban párban, egymással ellentétes irányba telepítik őket, ezzel könnyítve a közlekedést mindkét irányba.

Ideális megoldás minden olyan helyen, ahol sok ember mozgását kell megoldani és nem kell rövid távon nagyobb szintkülönbséget leküzdeni. Persze, ismerve a projekt egyéb paramétereit, kíváncsian várjuk, mint jelent majd ez esetben a rövid és közepes távolság…

Kritikus hangok

A projektet több kritika érte a környezetre és a terület jelenlegi lakosságára gyakorolt hatása miatt, valamint többen is felmerült kétségeiknek adtak hangot az elképzelés technológiai és gazdasági megvalósíthatóságával kapcsolatban. A felhasznált üveg, acél és beton mennyisége miatt egyes szakértők szerint ugyanis nem lehet elérni a tervezett és ígért alacsony szén-dioxid-kibocsátási szintet.

Emellett jelentős nemzetközi felzúdulást váltottak ki azok a hírek is, amelyek szerint a szaúdi kormány annak érdekében, hogy helyet csináljon a projektnek, halálra ítélt embereket a falujuk kiürítésének megtagadása miatt.

Vannak tehát jogosnak tűnő ellenérzések a projekttel és a közel-keleti ország joggyakorlásával kapcsolatban, a munkálatok azonban már megkezdődtek. Néhány év múlva kiderül, hogy A Vonal valóban egy jövőbemutató sikerprojekt vagy csupán a nagyravágyás és a megalománia drága emlékműve lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2618226297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.10.03. 14:31:05

Első ránézésre is nyilvánvaló baromság az egész.
A városok okkal nem fejlődtek így soha és okkal nem építkeztek olyan hülye helyre, mint ezt.

Ez illeszkedik a mai divatos "a CGI és a marketing bullshit mindent elbír" megközelítésbe.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.10.05. 20:18:19

Elég nehéz lenne eldönteni, hogy mennyire innováció, és mennyire megalománia. Azt azért figyelembe kell venni, hogy egy átlagos városlakó viszonylag kis körön belül eléri a mindennapi szükségleteit. Ez ebben az esetben pipa. Egy átlagos város a történelmi szerkezete miatt kaotikusnak mondható a közlekedésszervezésben. Na ez itt tuti megoldódik. Egy átlagos város energia-, és közműigénye, és ellátási lehetőségei rettenetesen bonyolultak. Ebben az esetben áttekinthető,szervezhető. A város széle mindenütt közel van, mint ahogyan a belváros is szakaszosan ismétlődik az egész építményben. Azt ugyan nem értem, hogy miért kell olyan magasra építeni, hiszen van hely bőven, de maga a csíkban elrendezett város koncepciója talán nem is olyan nagy marhaság.
süti beállítások módosítása