Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Üveggondolák a város felett

2023. december 21. - Daruk Karcsival

A korábban bemutatott ikonikus Katarina-liftről csodás panoráma nyílik Stockholm központjára és az Óvárosra, a Gamla Stanra. Van azonban egy másik érdekes építmény a városban, ahonnan pazar a kilátás: ez az Avicii Arena és a rajta található két gondola, a SkyView.

 

Avicii Arena vagy Globen?

163_stockholm-5010_1280.jpg

 realist képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Az Avicii Arena, korábbi nevén Ericsson Globe, nagyon hamar felzárkózott a Gamla Stan, a Stadshuset és a T-Centralen mellé, mint Stockholm egyik kötelező látnivalója. Ez nem is csoda, hiszen az óriási golflabda alakú építmény a város fölé emelkedik, a látkép szerves részét képezi. Azonban nem csak a külseje ragadja meg a helyiek és a látogatók figyelmét; a több mint 16 ezer néző befogadására is képes Avicii Arena attól igazán különleges, ami belül és felül található.

Tudtad? A korábban Ericsson Globe elnevezésű arénát az Avicii néven alkotó stockholmi zenész, DJ, zenei producer Tim Bergling 2018-as halálát követően nevezték át Avicii Arenává. A progresszív és electro house műfajában alkotó DJ a világ élvonalába tartozott, számos világslágerrel a diszkográfiájában.

 

A SkyView

Az Avicii Arénában kínált egyik legizgalmasabb élmény a Skyview, amely nem más, két speciálisan kialakított üveggondolából áll, amelyek két párhuzamos pályán közlekednek és lélegzetelállító utazásra viszik a látogatókat az ikonikus földgömb külseje körül. A 2010. február 5-én átadott Skyview olyan egyedülálló kilátást nyújt Stockholmra és a város melletti szigetvilágra, amelyhez foghatót nehéz találni.

Amikor a látogatók az egyik gondolában megállnak 130 méter magasan az Arena tetején, és élvezik a 360 fokos panorámát, a másik gondolában felfelé vagy lefelé utaznak.

A 4,5 méter átmérőjű gondolák egyszerre legfeljebb 16 személyt tudnak szállítani. A pálya hossza körülbelül 100 méter. Az utazás általában körülbelül 20 percig tart, így elegendő idő áll rendelkezésére minden egyes utasnak, hogy elmerüljön a lenyűgöző kilátásban és készítsen néhány irigylésre méltó fotót az Instagramra.

Az NCC, a Sweco és a Stockholm Globe Arenas cégek által létrehozott látványosság bejárata az Arenatorgetre néző üvegezett teremben található, ahol a jegyárusítás, az ajándékbolt és – ismerve a svédek kávéhoz fűződő bensőséges viszonyát, egyáltalán nem meglepő módon - a SkyView Café is helyet kapott.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr8918285893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.12.22. 21:17:22

Én speciel csak Hólyagnak hívom, már mint a Globent.Nem voltunk még sajnos se bent, se rajta, de tervben van már egy ideje.
Az a baj az összes ilyen magaslattal, a Kaknászt is ide vehetjük, hogy nem igazán a belvárosi rész, szóval távcső és vagy hosszú, fényerős objektív erősen ajánlott a látogatáshoz.
Amúgy mi ez a sok svéd érdekeltségű poszt, van valami kinti kapcsolat netán?
:D
Már, ha publikus.
süti beállítások módosítása