Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Miért van mozgólépcső-rendszer a Güell parkban Barcelonában?

2024. május 05. - Daruk Karcsival

A Güell park Barcelona második legnépszerűbb látnivalója, évente több mint tízmillió turistát fogad. Az Antoni Gaudí egyedi építészeti és művészeti koncepcióinak játszótereként létrejött parkot 1984-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Népszerűsége a barcelonai olimpia óta töretlen, ami odáig fajult, hogy a helyiek már azt is elérték, hogy az útvonaltervező appok ne mutassák az oda vezető buszt, mivel az folyamatosan tömve volt turistákkal, emiatt a helyi lakosok nem fértek fel rá.

A Güell park leginkább egyedülálló hangulatáról és a híres építész, Antoni Gaudí által tervezett vibráló mozaikokról ismert és minden Barcelonába látogató turista listáján szerepel a Sagrada Familia, a Gaudí-házak és a La Rambla társaságában.

barcelona-183500_1280.jpg

JAY PARK képe a Pixabay-ről

Bár a Park Güell egy történelmi park, amely különleges természeti környezetben fekszik, a látogatói élmény javítása érdekében néhány modern elemet is tartalmaz, amelyek nem elhanyagolhatóak az élmény szempontjából.

Az egyik ilyen funkció a mozgólépcső-rendszer, amely segít a látogatóknak a park meredek emelkedőin feljutni. Ezek a mozgólépcsők megkönnyítik a park felsőbb részeinek elérését, így kifulladás nélkül élvezhetjük a Barcelonára nyíló lélegzetelállító kilátást. gaudi-4926289_1280.jpg

Nikolaus Bader képét a Pixabay-ről töltöttem le.

Tudtad?

A mai szerkezetű – tehát kiugró lépcsőfokokból álló – mozgólépcső tervét egy Nathan Ames nevű mérnök már 1859-ben szabadalmaztatta, „Revolving Stairs” ("feltöltődő lépcsők") néven. Ennek kivitelezéséhez azonban akkor még több részletmegoldás is hiányzott, így a felépítéséig nem jutottak el. Nem sokkal később, 1892-ben újabb ötlet érkezett az USA szabadalmi hivatalába, Jesse Wilford Renótól. Reno találmányát nem akárhol avatták fel: 1896-ban New York-ban, a Coney Islanden lévő vidámpark látogatóinak jutott az a szerencse, hogy – felülhettek  a „lejtős mozgólépcső”-re. A szerkezet inkább egy lóra hasonlított, ezért nem lett volna szerencsés ráállni. Az akkor már erős Otis Elevator Company pedig annak ellenére megvásárolta a szabadalmat, hogy azon még nyilvánvalóan sokat kellett dolgozni a tömeges bevezetése érdekében.

 

A mozgólépcsők már régóta a nagyobb tömegek gyors és biztonságos mozgatásának eszközei, egyúttal lehetőséget adnak a kevésbé edzett vagy idősebb turisták számára is arra, hogy teljesen magukévá tegyék a park nyújtotta izgalmas élményt. A mozgólépcsők jelenléte kortárs jelleget kölcsönöz a parknak, így Barcelona történelmi és modern aspektusai zökkenőmentesen keverednek, mintha valami futurisztikus mesevilágban járna az ember, miközben könnyebben megközelíthetővé és mindenki számára elérhetőbbé teszik a város egyik legfőbb látnivalóját.

A leginkább fontos és ikonikus ezek közül a Baixada de la Glòria utcai mozgólépcső, ami a Güell park bejáratának közelében található, így a parkba látogatók számára fontos megközelítési pont. Kinézete úgy illeszkedik a környezetbe, hogy tiszteletben tartja a terület esztétikáját, és beleolvad a környező építészetbe és tájba.

 

guell-park.webp

(Forrás)

A parkban található emeléstechnikai eszközök, vagyis mozgólépcsők döntő szerepet játszanak a Güell park és a környező városrészek megközelíthetőségének javításában, javítva a látogatói élményt Barcelona ezen részén, egyúttal további modern, indusztriális hangulatot csempésznek az amúgy is eklektikus miliőbe. Ha Barcelonában jársz, vétek lenne kihagyni ezt az egyedülálló látványosságot!

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr9818397367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása