Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Gateway Arch – St. Louis, acélszalag a város fölött

2024. február 04. - Daruk Karcsival

Amikor a leghíresebb, legismertebb épületek vagy emlékművek kerülnek szóba, a legtöbben az Eiffel-tornyot, a Szabadság-szobrot, a Colosseumot, esetleg az Arab-félsziget lenyűgöző építményeit említik. A St. Louis-ban található Gateway Arch csak sokadik egy ilyen sorban, pedig egészen lenyűgöző építmény és nem csak a felvonók miatt.

Jelentős emlékhely

A Gateway Arch nem csupán egy építészeti csoda, hanem Amerika nyugati terjeszkedésének, a növekedésnek és az úttörő szellemnek a szimbóluma. A 630 láb, közel 200 méter magas csillogó, rozsdamentes acélszalagot formázó épület a város fölé, az égbe emelkedik, uralva a látképet, magára vonva minden tekintetet.

166_gateway.jpg

A finn származású Eero Saarinen építész által tervezett elegáns, modern megjelenésű Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Terjeszkedési Emlékmű részeként Thomas Jeffersonnak a nyugati területek felfedezésében és letelepedés előtti megnyitásában játszott szerepének állít emléket.

Elhelyezkedése sem véletlenszerű: a Mississippi folyó és St. Louis városa volt ugyanis a 19. században a "Nyugat kapuja".

Három érdekes tény

A Gateway Arch nem csak emlékmű, mérnöki bravúr is. Rozsdamentes acélból készült külsejét nem festették le, hanem hagyták, hogy természetes módon oxidálódjon, így egyedi felületet hozva létre, amely a napfényben csillog. Méretei szintén lenyűgözőek, ez a legmagasabb ember alkotta emlékmű a nyugati féltekén.

Az Arch felállítása precíz mérnöki munka eredménye: a két lábat külön-külön építették, amely során egy ideiglenes felvonórendszer szállította a munkásokat és az anyagokat a lábakon felfelé. A két lábat aztán a csúcson egy zárókövön keresztül kötötték össze.

A Gateway Arch egyedülálló panorámát kínál. Ehhez egyedi felvonókapszulákkal viszik az utasokat az Arch csúcsára.

Egyedi felvonórendszer

A Gateway Arch belsejében egyedi felvonókapszuláiban egyenként öt ülő utas foglalhat helyet. A kapszulák nagy ablakokkal rendelkeznek, amelyekből a körülbelül négy percig tartó utazás során megfigyelhető a boltív belső szerkezete. A kapszulák úgy vannak kialakítva, hogy az út során az utasok végig vízszintesen maradjanak.

 

 Az Arch alatt lévő látogatóközpontban egy múzeum található, amely a nyugati terjeszkedésről, Lewis és Clark expedíciójáról, valamint St. Louisnak a Nyugat kapujaként betöltött szerepéről szól. Interaktív kiállítások, tárgyak és multimédiás bemutatók elevenítik fel a történelmet, és adnak kontextust a fölöttük magasodó emlékműhöz.

A Gateway Arch tehát nem csupán az amerikai kontinens meghódításának csillogó acél szimbóluma, de egy igazi építészeti gyöngyszem is. Olyan épület, amelyben a történelem és az innováció keresztezi egymást.

Mark Dawdy képét a Pixabay -ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr1618318713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása