Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

A lehető leggyorsabban a legfelső emeletre – a világ leggyorsabb liftjeinek toplistája

2020. november 01. - Daruk Karcsival

Legyen megbízható és biztonságos, ez járhatott Elisha Otis fejében, aki feltalálta az első olyan felvonót, amely a kötél elszakadásakor lefékezte a lift platformját.

Az 1854-es New Yorkban rendezett világkiállításon az eseményen résztvevők előtt demonstrálta, mit is tud a zuhanásgátlóval felszerelt biztonságos liftje. A Kristály Palotában tartott bemutató eléggé sikeres volt, mivel Otis úr szerkezetéből 1857-ben már a Broadway-n is beüzemeltek egyet.

Az üzlet beindult, a terveket szabadalmaztatták, az Otis Elevator Company pedig még ma is a világ egyik vezető felvonógyártója. A cég szállította a lifteket a Burj Khalifába, a világ legmagasabb épületébe.

Néhány évtizedig még a gőz- vagy a hidraulikus hajtás volt a legelterjedtebb az emelők és felvonók körében, míg egy zseniális német mérnök, Ernst Werner von Siemens (Ugye, milyen ismerős név?) 1880-ban megalkotta az első elektromos hajtású felvonót.

Nagyjából ez lehetett az a pillanat, amikor az emberiség számára elérhetővé vált az a technológia, amellyel elképesztően gyors liftek megalkotására is lehetőség nyílt.

A világ leggyorsabb felvonója címért vívott harc megkezdődött és ma is tart. Jöjjön a jelenlegi top 3!

3. Taipei 101

taipeh-101-918509_1920.jpg

A 2004 Szilveszterén átadott tajvani Taipei 101 akkoriban a kuala lumpuri Petronas Tornyokat megelőzve a világ legmagasabb épületének számított.

A Közel-Keleten folyó gigaberuházások miatt ezt a címét azóta már elveszítette, azonban a Toshiba mérnökei által megalkotott felvonói képesek a 17 méter/másodperces tempóra, amellyel listánk dobogójára fértek fel. A liftek a 101. emeletig járnak, azonban érdemes kiszállni a 88-on és megcsodálni az épület stabilitását biztosító 5,5 méter átmérőjű gömböt.

2. Shanghai Tower

shanghai_blue-sky-588282_1920.jpg

A világ legmagasabb csavart épületét 2015-ben adták át. Az 562 méter magasan lévő kilátóteraszánál nincs magasabban fekvő az egész világon. Kína legmagasabb felhőkarcolójának felvonói egy japán cég, a Mitsubishi Electric alkotásai.

1. Guangzhou CTF Finance Centre

guangzhou-2968173_1920.jpg

Az 530 méteres felhőkarcoló Kína harmadik, a világ hetedik legmagasabb építménye. A Hitachi által szállított 95 felvonója közül kettő képes elérni a 21 méter/másodperc sebességet, amellyel a Guinness Rekordok Könyve alapján is a világ leggyorsabbjainak számítanak. Az elsőről a kilencvenötödik emeletre tartó út csupán 43 másodpercig tart, a lélegzetelállító élményben egyszerre 21 utasnak lehet része.

 

(Forrás: Wikipedia, a képek forrása a pixabay.)

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr3716268648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása