Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Ebéd a felhőkarcoló tetején

2024. február 29. - Daruk Karcsival

Szinte mindenki ismeri azt a fekete-fehér képet, amelyen 11 építőmunkás szédítő magasságban, mindenféle biztosítás nélkül lazán és fesztelenül üldögél, pihen és eszik egy acélgerendán New York belvárosa felett. Mitől olyan időtálló ez a fénykép és miért vonzza még mindig az embereket közel egy évszázaddal később is? Egy ikonikussá vált fénykép, ami mögötte van és a legenda újrateremtése.

Az eredeti fénykép

Az ikonikus pillanatról készített "Lunch Atop a Skyscraper" című fénykép először 1932. október 2-án jelent meg a New York-Herald-Tribune-ban. A képen 11 vasmunkás látható, amint egy gerendán ülve esznek több mint 800 láb magasan a föld felett. A felvétel reklámfotónak készült a Rockefeller Center (30 Rock) épület 69. emeletének építése során.

171_ebed_a_gerendan.jpg

forrás: rockefellercenter.com

A Rockefeller Center honlapja szerint annak idején több mint 40 000 ember dolgozott New York ikonikus épületének felépítése során.

Noha a 2010-es években egy ír pubban talált kópia miatt kisebbfajta nyomozás indult a képen szereplő állítólagos ír munkások személyazonosságának megállapítása érdekében, mivel az építkezés időszakáról nem maradt fenn írásos nyilvántartás, a gerendán üldögélők pontos kiléte rejtély maradt. Annyi bizonyos, hogy az építőmunkások között számtalan nemzet képviseltette magát: írek, olaszok, skandinávok, kelet-európaiak, németek és még Kanadából származó mohawkok is.

 171_rockefeller-833082_1280.jpg

supergig160 képe a Pixabay-ről

 

A kép a tökéletesen elkapott pillanat mellett azért is válhatott széles körben ismertté, mert másodlagos jelentősége is erős volt: az 1930-as években New York városa az építkezési láz kellős közepén volt, mindenütt daruk magasodtak, világkiállítást rendeztek, a felhőkarcolók addig soha nem látott magasságokba emelkedtek.

Az attrakció

Egy ilyen széles körben ismert fotó természetesen a Rockefeller Center marketingeseinek fantáziáját is megmozgatta. Tisztelgésül a kép és annak üzenete előtt – na meg, hogy még több látogatót csábítsanak az épületbe – megalkották és megnyitották a „The Beam” nevű attrakciójukat.

Az egyébként is igen látogatott, 360°-os körpanorámával rendelkező kilátóterasz vendégei számára megnyílt a lehetőség, hogy megtapasztalják az érzést és egy picikét részesei lehessenek a fotót övező felhajtásnak: egy újjáépített gerenda és egy hidraulikus szerkezet 12 láb, azaz több mint 3 és fél méter magasra emeli a látogatókat a kilátóterasz fölé, majd 180 fokban elforgatja őket, hogy lélegzetelállító kilátásuk nyíljon az eredeti kép hátterében is látható Central Parkra és azon túlra is.

171_manhattan-3425664_1280.jpg

Daria képe a Pixabay-ről

Természetesen a gerenda remek fotólehetőség is, enni viszont ma már aligha jut idő egy-egy menet során, arra a látogatóközpont éttermeit ajánlják.

A The Beam megnyitása egy nagyobb projekt része, az üzemeltetőknek vannak további grandiózus ötleteik is.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr318342795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása