Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Liftekkel a víz alá

2023. december 02. - Daruk Karcsival

Egy lift számos helyzetben tehet jó szolgálatot és néha igazán különlegesek is lehetnek kialakításuk, elhelyezkedésük vagy akár sebességük miatt. A ma bemutatott liftek azonban azért különlegesek, mert a felvonózás élményét a vízzel vegyítik. Bizonyos esetben sajnos szó szerint.

Tauchgondel (Balti-tenger, Németország)

164_tauchgondel-insel-hintergrund-b3b9ca55.jpg

(Forrás)

A németországi Zingst festői tengerpartja mentén fekvő Tauchgondel egyedülálló kapu a víz alatti világ csodáihoz. Ez nem más, mint egy búvárgondola – innen a neve is –, amely egyszerű, de zseniális elven működik.

A Tauchgondel egy kényelmes, üveggel körülvett, tengeralattjáróra emlékeztető kapszula, amelyet kábelekkel egy szerkezethez rögzítenek, így süllyed 4-6 méteres mélységbe a Balti-tengerben, lehetővé téve az utasok számára, hogy emlékezetes víz alatti élményben részesüljenek.

A biztonság érdekében a kabin nyomás alatt áll és a nagyméretű megfigyelőablakok biztosítják a tenger élénk élővilágában történő akadálytalan gyönyörködést. A tiszta vízben a gondolát körülvevő halrajok mellett a tengerfenék rákjai és lepényhalai egyaránt megfigyelhetőek. A fény játéka a vízen keresztül éteri minőséget kölcsönöz az élménynek.

A zingsti mellett további három búvárgondola is üzemel Grömitzben, Sellinben és Zinnowitzban. A 2006. és 2013. között üzembe állított eszközök mind a négy kapszulája retró stílusú megjelenést kapott és a harang alakú felvonók egyenként akár harminc embert is tudnak egyszerre szállítani.

AquaDom lift (Berlin, Németország)

164_aquadom-1920w.jpg

(Forrás)

A berlini AquaDom nem más, mint egy henger alakú, átlátszó falú lift, amely egy gigantikus, szintén hengeres formájú akvárium belsejében (!) szállította a Sea Life Centerbe érkezőket, utazás közben pedig mintegy kilencvenhét tengeri állatfaj ezerötszáz példányát mutatta meg utasainak.

A 2003 decemberében, épp 20 éve megnyitott AquaDom lift a technológia és a vízi csodák lenyűgöző keveréke, amely éppúgy lenyűgözte a vízicenterbe érkezőket, mint a körülötte lévő szálloda vendégeit.

A liftet körülvevő, 41 ragasztott akrilpanelből (26 panel a külső, 15 panel a belső henger számára) épült akvárium mintegy 11 méteres átmérőjével és 16 méteres magasságával, a világ legnagyobb hengeres akváriumának Guiness-rekordját is tartotta.

TUDTAD? Az akril, vagy más néven plexi sok szempontból hasonlít az üveghez, de míg súlya csupán fele, ütésállósága 17-szerese az üvegének.

De miért a múlt idő?

2022.december 16-án 5:45-kor az akvárium tartálya felszakadt és ennek következtében körülbelül 1 millió liter tengervíz ömlött a szállodába és a környező utcákra a benne lévő mintegy 1500 hallal együtt.

A kora reggeli balesetben két ember megsérült és kórházba került, amely szám alighanem magasabb lett volna, ha az összeomlás a nap folyamán később következik be. A baleset következtében a lift, a szálloda és néhány szomszédos üzlet megrongálódott, a halak többsége pedig elpusztult.

A sós víz áradata olyan erős volt, hogy a helyi szeizmográfok is érzékelték a lökést. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a baleset oka továbbra sem tisztázott, a vizsgálatot pedig lezárták.

Az AquaDom lift és a körülötte lévő akvárium újjáépítéséről egyelőre nincsenek hírek.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2118272329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása