Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

San Franciscó közlekedési kuriózuma

2023. június 04. - Daruk Karcsival

San Franciscóról a legtöbbeknek a híres Golden Gate híd jut eszébe legelőször, esetleg a híres-hírhedt börtönsziget, az Alcatraz. Azok azonban, akik szeretik az érdekes közlekedési eszközöket, nem hagyhatják ki a san franciscói kötélvasút-rendszert sem, amely az utolsó kötélvasút-hálózat az Egyesült Államokban, amely működőképes.

A kezdetek

A San Franciscó-i kábelvasút története az 1800-as évek végére nyúlik vissza. Az első vonalát 1873-ban nyitották meg az ezüstbányászat hajnalán, hogy könnyebb legyen a közlekedés a meredek dombokon építkezők számára. Próbálkoztak lóvasút építésével, ám a nagy lejtők és emelkedők igencsak próbára tették a lovakat. A megcsúszó lovak és az elszabaduló kocsik miatt több baleset is történt.

140_san-francisco-g64f8e0284_1280.jpg bianca-stock-photos képe a Pixabay -en található.

A működési elv

Az Andrew Smith Hallidie feltaláló tervezte kábelvasút egy olyan acélsodrony vezérelte emelőrendszer, amely a sínpályához kötődik. A csörlők által folyamatosan, mintegy 15 km/óra sebességgel mozgatott kábeleket ragadják meg a kocsik, amelyek a síneken közlekednek.

A kábeleket a föld alatt futtatják és a kocsikat ezekkel húzzák fel a meredek lejtőkön. Fékezésükről a lejtős szakaszokon, illetve a megállításról a kocsi személyzete gondoskodik.

140_san-francisco-g7901b6941_1280.jpgA háttérben a Szikla, azaz az Alcatraz. (Brigitte Werner képe a Pixabay -en.)

A rendszer

A fénykorban 23 vonal üzemelt a városban, amelyet előbb a villamosok, később az autók szorítottak háttérbe. A San Franciscót sújtó földrengés és tűzvész sem tett jót a rendszer állapotának.

A turisták – az évente mintegy 7 millió utas legnagyobb része nem helyi lakos – azonban továbbra is imádták és imádják, ezért a Market Streettől északra három vonal, valamint a Washington Streeten található gépház továbbra is fennmaradt.

 

A San Franciscó-i kötélvasút nem csak közlekedési eszköz, hanem a város egyik kultikus jelképe is, így sokan csak azért vesznek jegyet, hogy kipróbálják ezt a kuriózumot. A városnéző vonatok mellett ugyanis még az első és a második világháborúból származó veterán kocsik is megtekinthetőek a rendszer működése közben.

A sodronyok már 150 éve folyamatosan forognak és a város állandóan frissülő látványa garantált.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7918139044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása