Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Lift a hegy gyomrában

2023. augusztus 02. - Daruk Karcsival

Méghozzá olyan, amely a világtörténelem egyik legismertebb/leghírhedtebb alakjának készült. A berchtesgadeni Sasfészek és az ahhoz vezető különleges lift rövid története.

Gyönyörű környéken

Berchtesgaden és az Obersalzberg környéki hegyvidék évszázadok óta a bajor királyi család, egyházi fejedelmek, nagyiparosok nyaralóhelye volt. Németország délkeleti csücskében, a Bajor-Alpokban egyszerre voltak adottak a lehetőségek a nyugodt pihenésre, a túrázásra vagy akár a komoly hegymászóteljesítmények elérésére. A későbbi német diktátor Adolf Hitler 1923-ban járt először a környéken, amely olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy eldöntötte, itt fog élni.

Döntésének köszönhetően a ’30-as években a környék benépesült a náci pártvezér közeli és hűséges követőivel, ami jelentős építkezésekkel és komoly beruházásokkal járt. Hitler obersalzbergi nyaralója, az 1945-ben lebombázott Berghof jelentősen kibővült, szinte második kormányszékhellyé vált.

Hitler születésnapi ajándéka

Hitler 1939 tavaszán töltötte be 50. életévét és erre az alkalomra az NSDAP, a nemzetszocialista párt vezetői igen komoly ajándékkal akarták meglepni a Führert. 1937-ben döntötték el, hogy születésnapi ajándékul megépítik számára a Sasfészket.

149_sasfeszek.jpg

A szoros határidő és a komoly építészeti megoldások együttese azt jelentette, hogy a projekt igazán grandiózus volt. Az 1834 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő (ma vendéglőként és sörkertként üzemelő) épület kialakításához először is meg kellett építeni egy 6,5 kilométer hosszú és 4 méter széles hegyi utat, 800 méter magasság leküzdésével.

Ezt követően lehetett nekilátni a ma is ismert masszív kőépület kialakításához a hegycsúcson. A határidőben nem lehetett csúszás, ezért közel 3000 ember (javarészt olasz kőművesek) dolgozott az építkezésen megfeszített tempóban. Közülük 12-en életüket is vesztették az építkezés során

A lift

Ma már senki nem tudja, hogy műszaki vagy biztonsági okokból, esetleg csak a lenyűgöző hatása miatt, de az épülethez nem vezet közvetlen út. 1700 méteres magasságban egy parkolót alakítottak ki, ahonnan egy boltíves alagúton keresztül közelíthető meg a hegy gyomrában kialakított körcsarnok. Innen indul a lift, amellyel megközelíthető az épület.

A grandiózus kialakítás és a luxus természetesen magát a liftet sem kerülte el: annak idején kényelmes zöld bőrülések, fényesre polírozott sárgaréz foglalatok és velencei tükrökkel burkolt falak kápráztatták el a vendégeket – és oldották a bezártságtól állítólag rettegő Hitler szorongását – a lifttel megtett 134 méteres út során.

Noha a pazar fényűzés a házban is folytatódott a Mussolinitől kapott márvány kandallóval, a Hirohito japán császártól kapott 8 cm vastag szőnyeggel és a magyar Paul László tervezte bútorokkal, Hitler részint épp a felvonó miatti aggályai miatt – ellentétben a legendákkal – valóságban igen keveset tartózkodott a Sasfészekben, továbbra is jobban kedvelte a Berghofot.

 

TUDTAD? A debreceni születésű Paul László részben Németországban végezte el belsőépítész és dizájner tanulmányait, majd zsidó származása miatt a nácik hatalomra jutását követően az Egyesült Államokba emigrált, ahol politikusok és a kor híres színészei lettek állandó megrendelői. Szülei és két testvére a holokauszt áldozatai lettek. A Führernek épített nyaraló nagyrészt az általa tervezett bútorokkal volt berendezve.

A háború után

1945. április 25-én az amerikaiak az egész környéket bombázták, amelyben szinte minden épület elpusztult, a Sasfészek azonban épségben átvészelte.

A Bajor Tartományi Kormány 1952-ben lebontotta a súlyosan megrongálódott épületeket, a Hitlernek készült hegyi lak azonban egy igazán különleges liftezést követően azóta is látogatható, ezért ajánlott úti cél – nem csak liftrajongók számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr9818184303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása