Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Chicago szédítő látványosságai

2023. szeptember 03. - Daruk Karcsival

Két hatalmas toronyház, amelyek meghatározzák „a szeles város” látképét. Két, egyaránt pazar kilátással rendelkező kilátóterasz. Két olyan látványos és félelmetes attrakció, amelyet csak a legbátrabbak mernek kipróbálni. A Willis Tower és a 360 CHICAGO látványosságai.

148_chicago-1791002_1280.jpg

Nem mai épületek

Egyik felhőkarcoló sem mai darab: a 443 méteres, 110 emeletes Willis Towert Sears Towerként adták át 1973-ban. Ekkor a 360 CHICAGO eredeti nevén, John Hancock Centerként már 4 éve magasodott a város fölé.

Szó szerint, hisz az USA egyik legmagasabb épületének számított, csak New Yorkban volt nála magasabb.

Erre licitált rá a Sears Tower és alighanem itt kezdődött el a hírnévért, látogatókért és persze a bérlőkért folyó versengés.

Mindkét épület ultramodern volt az átadáskor, azóta pedig természetesen számos ráncfelvarráson és komolyabb modernizáláson is átestek. Ezek során alakították ki a mindkét toronyban kiemelkedően gyorsnak számító lifteket is, nem ezeken van azonban a hangsúly, a látogatók más miatt özönlenek a két épületbe.

The Ledge – Willis Tower

Már az épület átadását követő évben, 1974-ben megnyitották a közönség előtt a torony Skydeck elnevezésű kilátóját, amely parádés, 360°-os panorámát kínál a városra és a Nagy-tavakra. Ez az Egyesült Államok legmagasabban fekvő nyilvános kilátója, ahonnan szép időben akár négy állam - Illinois, Indiana, Wisconsin és Michigan - is látható a körbeüvegezett szintről.

Ez az üvegezés, illetve annak az odanyomott homlokokkal és orrokkal történő összemaszatolása adta az ihletet a tervezők számára a The Ledge (A párkány) elnevezésű attrakció megalkotására. Ez pedig nem más, mint négy teljesen átlátszó üvegdoboz, amelyek a Willis Tower 103. emeletéről nyúlnak ki az utca és a város fölé, a horizontális mellett vertikális panorámát – és garantáltan szédítő élményt – kínálva.

A négy doboz nem csak látványos, de kiemelkedő mérnöki munka is: karbantartás és tisztítás során a dobozok hidraulikusan visszahúzhatóak az épületbe.

Az egyenként 1500 kilós üvegpanelek pedig három réteg fél hüvelyk vastagságú, alacsony vastartalmú, teljesen edzett üvegből állnak, amelyeket egyetlen egységgé lamináltak. Beépített fűtőszálak olvasztják le róluk a havat és a jeget a zavartalan kilátás érdekében.

A dobozokat 2009-ben nyitották meg a látogatók előtt, népszerűségük azóta is töretlen.

TILT – 360 CHICAGO

Nem is hagyhatták ezt annyiban a város másik parádés, szintén négy államra kilátást nyújtó kilátóteraszával rendelkező felhőkarcolójának tulajdonosai. Nekik is kellett valami, ami hozzájuk csábítja a látogatókat. Ez lett a TILT.

Ahogy a nevéből is sejthető, ez egy dönthető platform, amely a kilátóterasz egyik falába van építve. A hidraulikusan mozgatható, üvegből és acélból készített, természetesen zárt szerkezet menetenként nyolc fő számára biztosít 2-3 perces, hátborzongató élményt azzal, hogy a neki támaszkodó vendégeket arccal előre lassan 30°-kal megdönti az utcafront felé, ezzel soha nem tapasztalt látványt kínálva – 1000 láb, azaz több mint 300 méter magasságban!

 

A neten talált videókat elnézve mindkét chicagói toronyban izgalmas látnivalók várnak, amelyeket érdemes lehet kipróbálni, de persze nem azoknak, akik már a budapesti óriáskeréken is rosszul érezték magukat, mint én.

David Mark képét a Pixabay -ről töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6718206657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása