Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Karcsi utazási tippjei: Gdańsk

2021. szeptember 01. - Daruk Karcsival

Gdańsk. Egyeseknek a hajógyári munkásból lett politikus, Lech Wałęsa és a Szolidaritás szakszervezet jut eszébe először a város nevének hallatán. Másoknak a Hanza-városok szövetsége. Megint másoknak az Ulica Mariacka elragadó házai. A hozzám hasonló darurajongónak pedig a Daru a Motława partján. Újabb utazási tipp.

A város

A Balti-tenger partján fekvő Gdańsk Lengyelország legfontosabb kikötője. A VII. század óta ismert település, amely a XIII. században már városi jogokkal rendelkezett. Hamburghoz hasonlóan a jelentős gazdasági és politikai befolyást kiépítő Hanza-szövetség tagja lett.

A jó közlekedést biztosító fekvése miatt többször is fegyveres konfliktusok színhelyévé vált. Volt orosz, porosz és Napóleon fennhatósága alatt is.

Az I. világháborút lezáró versailles-i békeszerződés értelmében Danzig Szabad Város néven különleges státuszt kapott, amit azonban lakói nem élvezhettek túl sokáig: 1939. szeptember 1-jén a Schleswig-Holstein csatahajó sortüzet adott le a város kikötőjében lévő lengyel Katonai Tranzit Raktárra. Megkezdődött a II. világháború.

58_schleswig-holstein.jpg
A Schleswig-Holstein

A háborút követő újjáépítésnek köszönhetően ismét hajózási és ipari központtá vált.

Gdańskban alakult meg a Szolidaritás szakszervezet, amelynek létrejötte sokak szerint a kelet-európai kommunista rendszer összeomlásának kezdetét jelentette.

A Daru

Bár a II. világháború során Gdańsk jelentős károkat szenvedett el, több jelentős műemléke maradt fenn a Hansa-szövetség idejéből.

Ezek közé tartozik a Daru is, amely Gdańsk egyik leghíresebb szimbóluma, a város tengeri múltjának és dicsőségének egyik emléke. A középkori Európa legnagyobb kikötői daruja tökéletes otthona a Gdański Nemzeti Tengerészeti Múzeumnak.

58_daru.jpg
Impozáns

A felújított műemlék belsejében a kikötőtől elválaszthatatlan emberek - fuvarozók, rakodómunkások, kereskedők, kapitányok, vitorlagyártók, kötélkészítők – munkájáról és életmódjáról szóló kiállítások tekinthetők meg.

A múzeum legérdekesebb része mégis a Daru rekonstruált szerkezete, amelynek két nagy kerék az alapja. Ahhoz ugyanis, hogy a Daru árukat emeljen ki a hajókról, az épület tetején, mintegy 27 méter magasan lévő hatalmas kerekeket mozgásba kellett hozni. Ehhez a munkások – egyszerre négyen – beszálltak a kerekek közé és azokban sétálva elindították az emelés folyamatát, amit a darumester szabályozott.

A munkásainak köszönhetően a Daru 2 tonna áru 11 méteres magasságba történő emelésére volt képes.

A Daru tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a Motława folyóra, az Ołowianka-szigetre és a jachtkikötőre is.

A Daru felújítás miatt jelenleg sajnos nem látogatható, de ha alkalmam lesz rá, megnézem majd.

A képek forrása a Wikipedia és a Pixabay.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4216677356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása