Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Karcsi utazási tippjei: Hamburg

2021. február 23. - Daruk Karcsival

Ha azt mondom, Hamburg, a legtöbben azt válaszolják, hogy hanza, Németország második legnagyobb városa, meg beugrik a vöröslámpás Sankt Pauli negyed, esetleg a futballcsapatok: a HSV és a Sankt Pauli. Ez mind igaz is, ráadásul az FC Sankt Paulinak van a futballtörténelem legmenőbb szögletzászlója. Engem viszont mindezek mellett előtt Hamburg kikötője érdekel.

Hamburg identitásának meghatározó eleme

Mert persze, 1200 éves történelem, kulturális látnivalók, izgalmas éjszakai szórakozóhelyek, multikulturális gasztronómia, jó hangulat, a luxus és az alternatív bohémság keveréke.

Ezek alapját azonban a víz, az Elba és a tengeri kapcsolat, azaz a kikötő teremtette meg.

Noha Hamburg nem a tengerparton, hanem attól 110 kilométerre, az Elba torkolatában fekszik, Németország tengeri kapuja.

Sőt, Európában is jelentős, áruforgalmát tekintve ugyanis Rotterdam és Antwerpen után Európa harmadik legnagyobb tengeri kikötője.

Számtalan érdekes látnivaló

Egy kikötőben, pláne egy hatalmas, 64 km2-es kiterjedésű kikötőben pedig rengeteg a látnivaló. Ott vannak természetesen a hajók, amelyek vonzzák a hozzánk hasonló fanatikus rajongókat.

Napokat el lehet tölteni azzal, hogy a szárazföldről, vagy a látogatóknak szervezett hajótúrák egyikén, testközelből, egy hajó fedélzetéről is megcsodáljuk a lehorgonyzott teherhajókat, hatalmas óceánjárókat vagy kecses jachtokat.

Esetleg elveszni a világ leghatalmasabb raktárkomplexumában, a több mint százéves Speicherstadtban, ahol az ódon hangulatot árasztó vöröstéglás raktárak között tea, kávé és egzotikus fűszerek illata lengi be az utcákat és szinte megelevenednek előttünk gyerekkorunk olvasmányélményei és Rejtő Jenő ikonikus karakterei.

30_hamburg-1593827_1920.jpg

A Speicherstadt

A lenyűgöző Speicherstadt 2015 óta az UNESCO Világörökség része. Méltán.

Azok is megtalálják azonban számításaikat Hamburgban, akik modern és csillogó nagyvárosi épületeket keresnek. A csatornákkal szabdalt HafenCity elképesztő látványt nyújt hipermodern lakó- és irodaépületeivel, köztük lesz hamarosan Hamburg legmagasabb felhőkarcolója is, az Elbtowerrel.

31_hamburg-1669634_1920.jpg

HafenCity: az Elbphilharmonie a modern építészet egyik remekműve

A dokkok

Számomra azonban ezek a látnivalók mind háttérbe szorulnak a dokkok mögött.

Ami engem Hamburgban leginkább lenyűgöz, az a világ legmodernebb, teljesen automatizált konténerkikötője, a 2003-ban megnyílt Altenwerder Terminál.

Ennek, valamint a három másik konténerterminálnak (Burchardkai, Eurogate, Tollerort) közel három kilométeres a partszakasza. A 2850 méteres rakodósávon egyszerre nyolc óriási konténerhajó tud dokkolni.

Ehhez pedig daruk kellenek. Rengeteg. Elképesztő méretű híddaruk és portáldaru-rendszerek, megszámlálhatatlanul sok forgó- és bakdaru, emelő és hidraulikus emelőasztal folyamatos működtetése szükséges ahhoz, hogy a kikötő működése zökkenőmentes legyen.

Csodálatosan megkomponált zűrzavar ez, amely engem teljesen lenyűgöz.

31_hamburg-1096594_1920.jpg

A konténerkikötő

A jövő

Hamburg és a kikötő vezetése folyamatosan keresi a fejlődés lehetőségeit, nem csak ülnek babérjaikon. Ennek egyik legékesebb példája, hogy aláírt megállapodásuk van a Virgin Hyperloop céggel a konténerek szupergyors szállítására, ami igazán XXI. századi megoldás lesz, ah megvalósul.

Ha tehát a COVID elmúltával újra megnyílik az utazás lehetősége, Hamburg abszolút ajánlott úti cél akár egy hosszú hétvégére, akár hosszabb időre.

30_hamburg-4703282_1920.jpg

Hamburg táncoló tornyai

(A képek forrása szokás szerint a Pixabay.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2316385348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2021.02.24. 10:45:40

Könnyen kilehet választani a következő uticélt akiknek speciális igényei vannak, de azért az idejüket is szeretnék maradandóan elkölteni.
Egyszerűen csak követni kell a magyar válogatottat idegenbe - ott aztán lehet találkozni kikötőkkel, darukkal - és milliónyi más látnivalóval.
Belfast, ahol a Titanic-ot építették.Athén, Oslo, Feröer-szigetek kikötőjében ahogy egy jégtörőt javítgattak, Riga, Haifa, etc etc vagy legutóbb Cardiff kikötőjében is elég menő volt felkészülni a meccsre.
Nehéz a választás? Hova legyen a következőpár napos, pár hetes kiruccanás?
A magyar válogatott menetrendje a megoldás...

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2021.02.24. 20:33:42

@Hungarian Geographic: A magyar focinak hála eljutottam Hamburgba IS. - Kösz, hogy a cikk szerzője felelevenítette a szép emlékeket... Cs.a.K.! ezért kommenteltem btw...
Sankt Pauli mezben a helyi rivális HSV kocsmájában piálni...
Sankt Pauli mezben a magyar csapatomnak szurkolni a HSV stadionjában...
Záhonyban még 1988-ban átraktak a széles nyomtávúra a mozdonyba zárva Vilniusz fele vonatozva...
Autótornyot Londonban láttam először...
Skopje első liftje...
Cs.a.K.!, hogy lásd a többi írásodba is beleolvastam
etc. etc.

Köszi neked! Köszi a magyar focinak!

Linusblabla 2021.02.26. 09:39:23

Kár, hogy amit Elbtowerként kitettél, az az Elbphilharmonie.
Mert ugye az Elbtower az még el sem készült. De ez mind olvasható lenne a linken, amit beletettél a szövegbe, de csesztél elolvasni. Magyarul: összecsaptál valamit, amiről fogalmad sincs. Pffff, szar az egész.
"Once the Elbtower is inaugurated in 2025/26, it will be Hamburg’s tallest building, reaching 235 metres (771 feet) in height. Standing twice as tall as the Elbphilharmonie concert venue on the western tip of HafenCity, the easternmost structure of Hamburg’s newest district will be reminiscent of a ship’s bow protruding from the Elbe river."
süti beállítások módosítása