Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Karcsi utazási tippjei: Zhangjiajie Nemzeti Park (Kína)

2022. május 01. - Daruk Karcsival

Ha egy film sikeres, nagy a kísértés, hogy folytatást készítsenek neki. Ha pedig a világ anyagilag legsikeresebb filmjéről – na meg Hollywoodról - van szó, biztos a folytatás. Ez a helyzet a 2009-es Avatarral is, amelynek rendezője, a Terminátor franchise által is ismerős James Cameron évek óta dolgozik a folytatásain.

A 2. rész annyira közel van, hogy a napokban a CinemaCon résztvevőinek már a bemutatóját is levetítették. A nézők a mozivásznak előtt hamarosan visszatérhetnek a na'vik világába, a buja növényzettel borított, elképesztően látványos sziklaalakzatokkal teli Pandorára, hogy tovább folytatódhasson a kaland. Ha pedig tényleg útra kelnénk, meglátogathatjuk a filmbéli világot inspiráló nemzeti parkot Kínában, ahol nem csak a természet alkotott igazán látványos dolgokat.

89_bailong-elevator-zhangjiajie.jpg

A park

A Zhangjiajie National Forest Park egyike a Kína Hunan tartományában látogatható nemzeti parkoknak. A Wulingyuan terület részét képező, közel 12 ezer hektáros parkot 1982-ben Kína első nemzeti erdőparkjaként ismerték el. 1992-ben Wulingyuant hivatalosan az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

A park legjelentősebb földrajzi jellemzői az – Avatarból is ismerős – jellegzetesen kínai, több száz méter magas, oszlopszerű, képződmények. Tetejükről elképesztő a látvány: az egész parkot megmutató körpanoráma tárul a látogatók elé, akik közel háromórás mászást követően élvezhették a kilátást. Legalábbis 2002-ig.

A lift

Ekkor nyitották meg ugyanis a Bailong felvonót, amelyet a Száz sárkány liftjének is neveznek.

A 325 méter magas lift jelentősen lerövidíti az utat, a többórás mászást kettő perces utazásra redukálva az 50 személy befogadására alkalmas három darab kétszintes üvegkabin egyikében.

A tériszony legyőzése már a liftezés előtt szükséges, a Bailong lifthez ugyanis egy másik felvonóval vagy busszal lehet eljutni egy kacskaringós szerpentinen, ahol közel 100 kanyart kell bevennie a busznak.

A svájci Liftronic cég által megalkotott lift villanymotorjainak köszönhetően 4 m/mp sebességgel képes mozgatni a kabinokat a három fő megállóhely között. A lift speciális földrengésérzékelő rendszerrel van felszerelve, amely veszély esetén elindítja a biztonsági programot és evakuálja az utasokat.

A Bailong felvonót 2015. július 15-én a Guinness World Records hivatalosan is elismerte a világ legmagasabb kültéri liftjeként.

A Bailong felvonóról – hasonlóan az egyéb kínai gigaberuházásokhoz - sok vita volt, mivel ugyanabban az évben készült el, amikor Wulingyuant az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Sokan úgy vélték, hogy az építmény káros a környezetre, míg a projektet támogatók azzal érveltek, hogy a lift csökkenti a túlzsúfolt hegyi ösvényeken túrázó, a parkban éjszakázó és szemetelő emberek számát.

Egyéb látványosságok

A nemzeti parkban számos egyéb látnivaló is csalogatja a látogatókat:

2016 augusztusában megnyílt a Zhangjiajie Grand Canyon üveghíd, amely a világ leghosszabb (430 m) és legmagasabb (300 m) gyalogos üveghídja.

A parkon belül három gondolás felvonórendszer is található.

A Ten Mile Gallery monorail segítségével is megközelíthető.

 

(A kép forrása az amazingchinatrip.com.)

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5517821263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása