Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Karcsi utazási tippjei: British Airways i360 (Brighton, Anglia)

2021. szeptember 30. - Daruk Karcsival

A London Eye nem csak London látképének ikonikus és meghatározó épülete, de egész Anglia legtöbb fizető látogatót vonzó turistalátványossága is egyben. Hasonló hatást szeretett volna elérni Brighton városának tanácsa is, amikor a fővárosi építményt is megalkotó tervezőstúdiót kérték fel egy tömeglátványosság kialakítására a város tengerpartján. Ennek a nyolc évig tartó munkának az eredménye a British Airways i360 kilátó.

A tervezők

A Marks Barfield Architects két partnere, David Marks és Julia Barfield azonnal meglátta a projektben rejlő hatalmas lehetőséget. A sikeres megvalósítás érdekében nem csak építészként, de megrendelőként, fejlesztőként és finanszírozóként egyaránt szerepet vállaltak a kilátó létrehozásában.

A Brighton tengerpartján, az ikonikus tengerparti város szívében található épületet "függőleges mólóként", ugyanolyan letisztult, modern esztétikát és fejlett technológiát ötvöző épületként képzelték el, mint legismertebb londoni munkájukat.

A romos nyugati móló (West Pier) parti végén található épületegyüttes a móló felújított és átalakított eredeti olaszországi jegyfülkéit, egy bejáratként, pubként, kávézóként és ajándékboltként funkcionáló épületet, valamint magát a lélegzetelállító tornyot foglalja magában.

A torony

 

60_british_airways_i360.jpg

A torony kilátója

Maga az innovatív, számos építészeti díjat elnyert kilátótorony 162 méter magas, a teljesen zárt, edzett üvegből készült, 4,7 méter magas és 18 méter széles, a London Eye fülkéinél kétszer nagyobb kapszula pedig hidraulikus megoldásainak segítségével 138 méterre (450 lábra) emelkedik a tengerszint fölé.

A fűtött és légkondicionált kapszulában egyszerre akár 200 látogató élvezheti a 360 fokos kilátást az Egyesült Királyság legnépszerűbb tengerparti városára, a South Downs Nemzeti Parkra és a La Manche-csatornára, miközben elkortyol egy italt a skybar-ban. A legtisztább napokon a látogatók láthatják a Beachy Head-et és akár a 49 mérföldre lévő Wight-szigetet is.

A névadó légitársaság jóvoltából a látogatók lefoglalhatják útjukat a kapszulában, a repülőjáratokhoz hasonló beszállókártyákat kapnak és becsekkolnak az útra a British Airways i360 egyenruhás személyzeténél. A BA i360 kilátótorony kapszulajáratai 30 percenként indulnak és körülbelül 25 percig tartanak.

A kivitelezés

A Hollandia készítette el a torony hengeres acélszakaszait, amelyeket csak konzervnek hívtak a kivitelezés során. Az oszlop 4 m (13 láb) átmérőjű, és 40:1 magasság/átmérő arányával a világ legvékonyabb magas tornya.

Ebben a betonba ágyazott acélcsőben kapott helyet a panorámalift teljes gépészete. A felvonó a legmodernebb technológiát használja a kapszula mozgatására egy olyan energia-visszanyerő rendszerrel, amely áramot termel a kapszula ereszkedésekor, ezzel csökkentve a felfelé tartó út energiafelhasználását.

Az üvegkapszulát a London Eye kapszuláit is készítő Poma szakemberei tervezték és építették

A 2016 nyarán megnyílt BA i360 egy innovatív, fenntartható, minden részletében 21. századi attrakciót adott Brighton városának, amely kevesebb, mint egy órányira van Londontól, vagy fél órára a Gatwick repülőtértől, szóval nem nagy kitérő, ha az angol fővárosban jártok.

A képet Monica Volpin készítette és a Pixabay-ről töltöttük le.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7716705308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása