Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Budapest felhőkarcolója – a MOL Campus

2024. szeptember 02. - Daruk Karcsival

A MOL Campus  impozáns acél és üveg épülete a Lágymányosi-öböl északi partján, a Kopaszi-gát és az Infopark mellett valósult meg. A tornyot, amelyet a Foster + Partners és a Finta Stúdió tervezett, 2022. december 8-án ünnepélyes keretek között adtak át az irodaház dolgozói és a nagyközönség részére. A magyar építészet egyik nemzetközileg is jegyzett teljesítménye kétségkívül Budapest első komolyabb felhőkarcolója. Bár néhány fanyalgó nem ismeri el az épületet nemzetközi értelemben vett felhőkarcolóként, az viszont vitathatatlan, hogy a MOL Campus a maga 143 méteres magasságával Magyarország legmagasabb épülete.

ep04228-0121_cover_1124_749.jpg forrás: frameweb.com

Viták kereszttüzében

Ez a 143 méteres magasság már a tervezőasztalon vitákat váltott ki arról, hogy milyen hatással lesz Budapest városképére. A kritikusok azzal érveltek, hogy a túl magas beton és acél épület háttérbe szoríthatja a történelmi nevezetességeket és megváltoztathatja a viszonylag alacsony építészetéről ismert Budapest hagyományos sziluettjét.

Legendás, hogy sokáig informális megállapodás volt a város építészei között, hogy Budapesten egyetlen épület sem haladhatja meg a 96 méteres Szent István Bazilika magasságát.

st-stephens-basilica-8031985_1280.jpg

forrás: Leonhard Niederwimmer - Pixabay 

Az építészeti kontraszt, amely a modern, csupa acél és üveg magas épületek és a régebbi, funkcionális, de alacsonyabb középületek között keletkezik, már akkor is vita tárgyát képezte, amikor a SOTE elméleti tömbje megépült a Nagyvárad téren.

Egyesek úgy vélik, hogy az ilyen új fejlesztések előre viszik Budapestet a modernizáció útján, míg mások attól tartanak, hogy ezek az építkezések elhomályosíthatják a város történelmi és kulturális identitását.

Ezt a vitát nem tisztünk eldönteni, azonban az világosan látszik, hogy a közelmúltban a térség környező nagyvárosaiban sem féltek bőven 100 méter feletti magasságú felhőkarcolókat felhúzni. Bécs, Pozsony és Prága is büszkélkedik már több, hasonlóan magasba törő, modern iroda- és lakóépülettel.

 

Fókuszban a fenntarthatóság

A MOL Campus nemcsak magasságával és modern dizájnjával hívja fel magára a figyelmet, hanem a fenntarthatóság és a technológiai innováció terén is kiemelkedő. Az épület zöld tetőkerttel rendelkezik, amely nemcsak a hőszigetelést javítja, hanem hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez is.

A homlokzat napenergia hasznosításával és természetes szellőztetéssel működik, csökkentve ezzel az épület energiafogyasztását. Emellett az épületben esővízgyűjtő rendszert is alkalmaznak, amely a vízfelhasználást optimalizálja.

Az épület technológiai részletei rendkívül érdekesek és meggyőzőek. A toronyban 24 modern, nagy sebességű lift található, amelyek biztosítják a gyors és hatékony közlekedést a szintek között.

A liftek különböző zónákra vannak osztva, így optimalizálva az utazási- és csökkentve a várakozási időt. Az intelligens vezérlőrendszernek köszönhetően a liftek automatikusan igazodnak az épület forgalmához, ezzel is növelve a hatékonyságot.

Az épület gyorsliftjei, amelyekkel a tetőterasz közvetlenül megközelíthető, 5 m/s-os sebességüket az utolsó 4 emelet alatt fokozatosan fékezik le, ezzel is hozzájárulva az épület rendkívüli energiahatékonyságához. A látogatók mindössze 40 másodperces liftezés után kisétálhatnak a hatalmas üvegtáblákkal körülvett 120 méter magasan lévő teraszra, a SkyDeck-re.

 

Az olajvállalat székháza tehát nem csupán Budapest legmagasabb irodaháza, hanem egy jövőbe mutató, fenntartható és inspiráló munkakörnyezet is. Az épület különleges dizájnja, innovatív technológiai megoldásai és közösségi terei mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a MOL munkavállalói számára egyedülálló munkahelyet, a látogatóknak pedig különleges élményt biztosítson.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6018483359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása