Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

A legszórakoztatóbb emelő: az óriáskerék

2023. július 03. - Daruk Karcsival

Az emelők és liftek alkalmazásának alapvetően kétféle oka szokott lenni: teher és/vagy személyek emelése és szállítása, a munka vagy a közlekedés megkönnyítése, egyszerűsítése vagy gyorsítása céljából. Ha az utazás látványos panorámával jár, külön bónusz, sőt, vannak olyan panorámaliftek, amelyek célja kifejezetten a szórakoztatás. Ez azonban nem kizárólag a liftek privilégiuma, pont ez (na meg, persze, a versengés) a célja az egyre nagyobb és nagyobb óriáskerekeknek is.

 

Azon persze el lehet gondolkodni, hogy az óriáskerekek tulajdonképpen emelők vagy a páternoszter speciális fajtái, tehát liftek, de nem biztos, hogy érdemes. Inkább lássuk, hogyan alakultak ki ezek a látványos attrakciók és melyek a legismertebbek közülük szerte a világon!

A legelső óriáskerék

145_legelso_oriaaskerek.jpg 

Q K képe a Pixabay -ről. 

Habár az óriáskerekek előzményei már a középkorban is felbukkantak, a közvélekedés szerint az első modern óriáskereket Ifj. George Washington Gale Ferris tervezte és építette meg az 1893-ban rendezett chicagói Világkiállításra (The Chicago's World Fair).

Ferris a francia Eiffel-torony mintájára szeretett volna megalkotni egy karcsú és légies acélépítményt. Óriáskereke igen látványosra sikerült: harminchat kabinjában 40-40 szék volt, kabinonként több mint hatvan embert fogadott magába, így összesen akár 2160 utasa lehetett egyszerre.

Legnagyobb magassága 46 méter. A szerkezet húsz perc alatt tett meg egy kört, egy-egy - ötven centbe kerülő - menet két fordulatot foglalt magába.

Az expón a kerék azonnal hatalmas sikert aratott, a Ferris Wheel vagy óriáskerék kifejezést ezután kezdték használni minden hasonló építményre.

A legismertebb (?)

 145_legismertebb_oriaskerek.jpg

Georg Langbehn képe a Pixabay -ről. 

A 2000-ben átadott London Eye szinte pillanatok alatt vált a brit főváros látképének részévé, London egyik népszerű attrakciójává. 32 kabinja 135 méteres maximális magasságba emelkedik, vannak tehát a londoninál magasabb óriáskerekek, azonban a készítők (és London) nem maradhattak valamilyen cím nélkül: a London Eye a legnagyobb konzolon forgó óriáskerék a világon.

A legmagasabb

 145_legmagasabb_oriaskerek.jpg

Damir képe a Pixabay -ről. 

82 méter. Önmagában is elég szép magasság lenne egy óriáskerék számára, azonban ez a különbség a világ korábbi és jelenlegi legmagasabb óriáskerekei, azaz a las vegas-i High Roller és az Ain Dubai között.

A 2021 októberében, a Dubai Expóval (még egy világkiállítás…) egy időben átadott 250 méteres óriáskerék tökéletes illeszkedik Dubai fényűző és grandiózus fejlesztéseinek sorába: a London Eye-nál közel kétszer nagyobb óriáskerék a Pálma-szigetek mellett egy mesterséges szigeten helyezkedik el, 48 kapszulája között pedig igazi luxusfelszereltségűek is találhatóak.

A 38 perces menetidő alatt megcsodálható a város és az öböl teljes látképe.

A hazai óriáskerék

 145_magyar_oriaskerek.jpg

rajta képe a Pixabay -ről.

Néhány éve már Budapest is magáénak mondhat egy óriáskereket. Az Erzsébet-téren álló Budapest Eye 65 méteres magasságba viszi fel utasait, ahonnan remek kilátás nyílik a magyar főváros szinte minden pontjára. Érdekesség, hogy a budapesti nem fix, hanem mobil óriáskerék, azaz néhány nap alatt szétszedhető, konténerekben elszállítható és máshol újratelepíthető.

 

Ha az ember képes legyűrni a magasságtól való félelmét, az óriáskerekek igazán érdekes szórakozást, emlékezetes élményt nyújtanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr3918159258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása