Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

A déli félteke legnagyszerűbb kilátása

Sky Tower, Auckland

2024. augusztus 01. - Daruk Karcsival

Auckland, Új-Zéland legnagyobb városa, számos látnivalóval büszkélkedhet, de kevés olyan emblematikus jelképe van, mint a Sky Tower. Az 1997-ben megnyitott építmény nemcsak a város, de az egész ország legmagasabb építménye és egyik legfontosabb turisztikai látványossága. Mivel a térségben gyakoriak a földrengések, a torony tervezése és megépítése során számos védelmi és biztonsági megoldást kellett alkalmazni.

newzealand_com-sky_tower1.jpgforrás: newzealand.com 

2 évet és 9 hónapot vett igénybe, hogy elkészüljön a 328 méter magas torony, amely két kör alakú, nyilvános kilátószinttel is rendelkezik. A Sky Deckről és a Main Observation szintről egyaránt 360 fokos kilátás nyílik Aucklandre és környékére, tiszta időben ugyanis akár 82 kilométer is lehet a látótávolság.

Nem csoda, hogy a Sky Towernek évente több mint egy millió látogatója is van. Ők igénybe vehetik a torony harmadik, kicsit alacsonyabban, 182 méter magasan elhelyezkedő Sky Lounge szintjét is, amely ideális hely a kávézásra, pihenésre és a kilátás élvezetére.

A torony aljától a Sky Deckig 1267 lépcsőfokot kell leküzdeni, ezért a látogatók legnagyobb része lifttel megy fel megcsodálni a toronyból nyíló panorámát. Ezekből a nagy sebességű liftekből három van a Sky Towerben.

A KONE által gyártott, teljesen üvegezett, átlátszó padlójú felvonók 15 percenként 225 embert tudnak feljuttatni a kilátószintekre. A 18 km/órás sebességnek köszönhetően a lélegzetelállító utazás mindössze 40 másodpercig tart.

Vannak azonban olyan speciális alkalmak, amikor a liftek helyett a lépcsőkön van a hangsúly. Az egyik ilyen esemény a "Sky Tower Stair Challenge", ahol a résztvevők - jótékonysági célból - a lépcsőkön futnak fel a torony tetejére. Ez az esemény egyaránt népszerű a helyiek és a turisták körében is, mivel kiváló lehetőséget nyújt a fizikai erőnlét próbára tételére. A torony rekordját 2009. óta a német Thomas Dold tartja 4 perc 53 másodperces eredménnyel. Ismételjük: 1267 lépcsőfok.

 

Lenyűgöző számok

  • A Sky Tower 15 000 köbméter nagy szilárdságú, nagy teljesítményű betonból, 2000 tonna betonacélból és 600 tonna szerkezeti acélból áll - ebből 170 tonna az árbocban található.
  • Az alapozás több mint 15 méter mélyre nyúlik le, és úgy tervezték, hogy az erőterhelés szétterüljön.
  • A Sky Towert úgy tervezték, hogy sértetlen maradjon a 200 km/órás széllökésekkel járó viharok idején is. Egy-egy ilyen széllökés a torony tetején körülbelül egy méteres kilengést eredményezhet.
  • Az előzetes elemzések szerint a Sky Tower a torony 20 kilométeres körzetében bekövetkező 8,0-ás erősségű földrengés extrém esete esetén is állva maradna.

 

Attrakciók

Egy ilyen magas építmény elképzelhetetlen bárok, kávézók és a bátraknak (meggondolatlanoknak) kitalált különféle lélegzetelállító attrakciók nélkül. A Sky Tower ez utóbbiakból hármat is kínál:

A SkyJump lehetővé teszi a bátor látogatók számára, hogy 192 méter magasból zuhanjanak le egy speciális kötélen, megtapasztalva a szabadesés élményét.

A SkyWalk során a – természetesen biztonsági hevederrel biztosított – látogatók egy keskeny platformon sétálhatnak körbe a torony külső peremén, szintén 192 méter magasan.

newzealand_com-sky_tower2.jpg

forrás: newzealand.com

A SkySlide egy VR attrakció, amely során a speciális szemüveggel a virtuális valóságban élvezhető a torony körül kanyargó csövekben való száguldás.

A Sky Tower tehát nem véletlenül a déli félteke egyik kiemelkedő turisztikai látványossága, mert a lenyűgöző panorámán túl az odáig vezető út is emlékezetes élmény marad, akár a lépcsőzést, akár a gyorslifteket választjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5918458527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása