Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

A lift, amelynek saját buszmegállója van

2021. szeptember 30. - Daruk Karcsival

Tudtátok, hogy Budapesten van egy olyan lift, amelynek saját buszmegállója van? Sokáig nekem sem volt róla fogalmam, pedig már évtizedek létezik. Egy újabb „titkos” gyöngyszem Budapest közlekedési hálózatából.

A helyszín

A gróf Széchényi Ferenc által 1802. november 25-én megalapított első nemzeti közintézményünk, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Magyarország nemzeti könyvtára.

Feladata a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig.

Az OSZK a főváros I. kerületében, a Budavári Palota F épületében található. Hivatalos címe: 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6. Főbejárata a Nemzeti Galéria és az OSZK közötti Oroszlános udvarból nyílik.

Az OSZK azonban a Palota út felől is megközelíthető, mégpedig – a szintkülönbség miatt – lifttel.

Ez a megközelítési mód rendkívül népszerű a könyvtár látogatói, az ott tevékenykedő kutatók és az ott dolgozók körében egyaránt, mivel jelentős gyaloglást spórol meg azzal, hogy függőlegesen köti össze a Dózsa György tér–Palota utat a bejárat szintjével.

oszk_lift.jpg

A kép bal alsó sarkában látható a lift bejárata.

Ennek a gyorsliftnek van saját buszmegállója, a Palota úton, ahol a Széll Kálmán térről induló 16-os és 916-os buszok állnak meg.

Az elmúlt hetekben befejeződött a lift renoválása, így ismét korlátozásoktól mentesen használható a hét minden napján 5 óra és 23 óra 30 perc között.

A felújítás keretében átvizsgálták a lift hidraulikus elemeit, megújult az előcsarnok, a világörökség részét képező épületbe vezető bronzkapu, valamint új rámpák segítik a kerekesszékkel érkező utasok be- és kiszállását. A menetidő pár perc, az útért pedig fizetni kell.

További liftek a Várban

A Nemzeti Hauszmann programban a budavári palotanegyedbe vezető sétautak felújítása mellett a Csikós udvar felújítása keretében két új, nagy kapacitású lift is épült, amelyek szintén a Palota útról viszik a látogatókat a Csikós udvarba, ahonnan további liftezéssel elérhető a Hunyadi udvar szintje is.

Ezek az új felvonók szintén a Palota útról, az Országos Széchényi Könyvtár liftjének bejáratától érhetőek el szeptember 23. óta. A budai Vár liftjeinek műszaki részleteiről a Metszet közölt érdekes – elsősorban építészeti – részleteket.

Ha azonban nem csak olvasnánk róluk, érdemes kihasználni egy kellemes őszi hétvégét és liftezni, vagy csak úgy sétálgatni a Várban.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6916705434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.10.01. 15:14:22

Érdekes volt, köszönöm!

Merlot 2021.10.01. 16:25:45

A Palota úti lifttel jártam már egy évtizede fel a várba, az ott szeptemberben rendezett borfesztiválra is. :)

Vén motoros 2021.10.01. 22:24:45

@Merlot: Még mindig 200 Ft-tal működik?

élhetetlen 2021.10.02. 00:45:51

Fura. Több, mint 25 éve a Krisztina körúton dolgoztam, és mentem fel a várba párszor ezzel a lifttel, de nem emlékszem, hogy fizetni kellett volna. Igaz, emlékeim szerint akkor még a Halászbástyára is ingyen lehetett felmenni. Vagy csal az emlékezetem?

zenitó 2021.10.02. 05:14:39

. A menetidő pár perc, az útért pedig fizetni kell.

Ez nagy butaság, mert NEM kell fizetni semmit a lifthasználatért.
Igaz, a menetidő sem pár perc, nagyjából 6 emeletnyi magasságot bőven 1 perc alatt megteszi a lift.

2021.10.02. 08:12:53

besz@rás, és a buszt is felviszi?

István Torma 2021.10.02. 10:19:40

Pár évtizede mentem vele, akkor még biztos nem volt fizetős (ha jól emlékszem). Nagy meglepetés volt. Már nem emlékszem pontosan, de talán a -6. (mínusz hatodik) emeletről indult

Vén motoros 2021.10.02. 12:36:35

@zenitó: Lehet, hogy MOST nem kell, vagyis a felújítás után, de eddig KELLETT! Annyira kellett, hogy éppen ezért mindig tartottam magamnál fém 200Ft-osokat, nehogy bajban legyek. Mive lelkes Nemzeti Galéria alátogató vagyok, ezt a liftet több tucatszor használtam. Fizetős volt...
süti beállítások módosítása