Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Frankfurt – egy város két arca, avagy a nulláról újjáépített város

2023. április 02. - Daruk Karcsival

London? Párizs? Elég jó válaszok, de nem a megfelelőek, ha az a kérdés, melyik városban találhatóak Európa legmagasabb felhőkarcolói. A helyes válasz ugyanis Frankfurt (egészen pontosan Frankfurt ma Main, de most maradjunk az egyszerűbb megnevezésnél), Németország és Európa egyik legfontosabb pénzügyi, közlekedési, kereskedelmi és kulturális központja. Az egyetlen német város, amelynek látképét 150 méternél is magasabb felhőkarcolók színesítik. A kép egyszerű, gondolhatnánk: egy modern, technokrata, kissé steril város a háború után megmaradt romokra építve. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű.

 

A II. világháború során, hasonlóan számos európai nagyvároshoz, Frankfurt is a bombázások áldozata lett. A világégés kezdetén hozzávetőlegesen kétezer, már akkor is többszáz éves fagerendás ház állt Frankfurtban, amelyek közül csupán egyetlen egy maradt épen a harcok befejezésekor.

A várost tehát szinte a nulláról kellett újra felépíteni, méghozzá úgy, hogy az ingatlanfejlesztési folyamatok során be kellett tartani a repülőtér és a légi közlekedés biztonsága érdekében hozott szigorú előírásokat is.

 

Tudtad? Frankfurtban található Németország legforgalmasabb repülőtere, amely a tavalyi év végén mért közel 4 milliós havi utasszámával európai összevetésben is az élmezőnybe tartozik.

 

Az a két tényező, hogy a város főként vertikálisan, az ég felé terjeszkedhetett, illetve hogy az újjáépítéssel párhuzamosan Németország (és az Európai Központi Bank révén a földrész egyik) pénzügyi központjává vált, szinte elkerülhetetlenné tette, hogy Frankfurt épületei egyre magasabbak és magasabbak legyenek.

Ebben jelentős segítséget jelentett Hans Liebherr találmánya, a toronydaru is, amely nem csak az építkezések kivitelezési szakaszára volt jelentős hatással, de – a felhasználható építőanyagok fejlődésével együtt – új távlatokat nyitott a tervezők előtt is.

Ők pedig éltek a kínálkozó lehetőségekkel: a város látképét jelentős mértékben a toronyházak határozzák meg.

Olyannyira, hogy Frankfurtban található Németország felhőkarcolóinak 95 százaléka, az ország tizenöt legmagasabb felhőkarcolója közül tizennégy.

 129_building-g06a210bed_1280.jpg

Közülük is kiemelkedik az 56 emeletes Commerzbank Tower, amelyik 259 méteres sokáig az Európai Unió legmagasabb épülete volt, amíg a londoni The Shard, majd lengyelországi Varso Tower meg nem előzte.

Összehasonlításként: Magyarország legmagasabb épülete, a budapesti MOL Campus, 120 méter magas.

A modern óváros

Természetesen a világháborút követő újjáépítésből nem maradt ki Frankfurt óvárosa sem, a ’60-as, ’70-es években kialakított új városháza és környéke azonban nem nyerte el a város lakóinak tetszését.

Olyannyira nem, hogy a 2000-es évek elején arról döntöttek, hogy lebontják a kevéssé karakteres, személytelen épületeket és helyükre korabeli források alapján a régi időket idéző házakat építenek.

A 2007. és 2018. között lezajlott projekt 35 házat érintett, amelyek közül csupán a 15 legjelentősebb, történelmi szempontból kiemelkedő épület minden részletére kiterjedő újjáépítése az eredeti épületeknek.

A többi pedig megidézi az eredeti épületek karakterét főként azok arányai és jellegzetességei megtartásával, azonban egyértelműen modern épületként.

129_frankfurt-g5235f075c_1280.jpg 

A széles körű társadalmi támogatottságot mi sem jelzi jobban, hogy már a kivitelezési munkálatok előtt eladták mind a 35 érintett épületet üzletnek, lakóháznak vagy irodának, így az újjáépítési projekt teljes egészében önfinanszírozóvá vált.

A helyiek mellett pedig a Frankfurtba látogató turisták is nagyon kedvelik a dóm és a város fölé magasodó felhőkarcolók árnyékában meghúzódó, hangulatos, mégis modern óvárost.

Leonhard Niederwimmer képeit a Pixabay -ről töltöttem le. 

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr1018092646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása