Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Új sílift Kreischbergen

2022. január 02. - Daruk Karcsival

Kilenc hónap. Mindössze ennyi időre volt szüksége az Ausztriában, Murau mellett található Kreischberg síkomplexum üzemeltetőinek arra, hogy a síterep meghatározó hatszemélyes kabinos síliftjét teljes egészében lecserélje.

A viszonylagos közelsége, a hóbiztos, jól karbantartott pályák és a számos kapcsolódó szolgáltatás miatt a világkupa-futamoknak is helyet adó kreischbergi síközpont a magyar síelők körében is igen népszerű. Számukra is újdonság lesz a decemberben üzembe állított új felvonórendszer, amely a régi síliftet váltotta le.

A régi kabinos felvonó

A síterep az 1992-ben épített hatszemélyes, kabinos felvonóval volt megközelíthető és mivel a völgybe vezető fekete pálya igen meredek és technikás, nagyon sokak számára egy-egy kellemes síelés is a felvonóval történő leereszkedéssel zárult.

A régi kabinos felvonó 3,8 kilométeres, 903 méter szintkülönbséget leküzdő (868 m - 1771 m) útvonalán három állomás van, amelyek szintén megújultak. 29 éves szolgálata alatt a lift kabinjaiban mintegy 19 millió utast szállított.

Határozott döntések

A felvonó modernizálására korábban elkészültek a tervek, a koronavírus okozta osztrák lezárások, a gyenge és veszteséges 2020/21-es szezon (szinte csak a helyiek használták a sílifteket) azonban felgyorsította a 29 éves szerkezet nyugdíjazását.

Az eredetileg húsvét utánra tervezett lezárást előbbre hozták és – mivel ekkor már a végső engedélyek is a birtokukban voltak – a tervezettnél korábban, 2021 februárjának utolsó napján lezárták a felvonót, hogy megkezdődhessen az építés. Illetve akkor még csupán a bontás.

 74_eco_blog_kreischbergi_silift_regi.jpg

Csumpi fotóján a leszerelt régi kabinok. Forrás: sielok.hu

 A “Kreischberg 10er”

A korszerű és nagy teljesítményű 10 személyes kabinokkal üzemelő felvonórendszer telepítése, valamint az állomások felújítása és kibővítése igen jelentős, mintegy 40 millió euró összköltségvetésű beruházás volt, amelytől az eddigi szállítási kapacitás megduplázását, a kb. 4000 fő/óra elérést várják az üzemeltetők.

74_kabinos_silift_kreischberg.jpg 

Az új kabinos sílift (kép: doppelmayr.com)

 Tények és adatok:

  • 3,8 km-es drótkötélpálya
  • 903 méter magasságkülönbség
  • Völgyállomás 868 méterrel a tengerszint felett
  • Középső állomás 1441 méterrel a tengerszint felett
  • Hegyi állomás 1771 méterrel a tengerszint felett
  • Doppelmayr” egykerekű gondola lift
  • 181 darab, egyenként 10 fős gondola

 

A “Kreischberg 10er” a síterep második 10 személyes kabinos liftje lett, ugyanis egy már működik a hegyen, amelynek útvonala 2,1 km hosszú, szállítási teljesítménye pedig akár 3.000 fő/óra.

Ez a lift kényelmesen és gyorsan szállítja a Kreischbergen síelőket 1.600 méterről 2.050 méteres tengerszint feletti magasságra. Felső állomásáról közvetlenül elérhetők a Sixpack 6-os ülőliftnél, a Sonnenliften lifteknél és a Rosenkranzon található pályák.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr216801534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása