Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Európa legmagasabb csúszdája

2023. október 31. - Daruk Karcsival

Néhány hete írtunk Chicago két felhőkarcolójának látványosságairól, amelyeket minden adrenalinfüggőnek ki kell próbálnia egyszer. Nem kell azonban olyan messzire utaznunk, ha pazar panorámára és adrenalinra vágyunk, a bécsi Duna-torony ugyanis új látványossággal gazdagodott.

 

A Duna-torony

A Duna-torony Bécs egyik jelképe, 252 méteres magasságával pedig egész Ausztria legmagasabb építménye. Jövőre lesz 60 éves, ugyanis az 1964-es Bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállításra készült el, ahogy az alatta-körülötte elterülő, 800 000 m2-es Duna-park is, amelyet Bécs korábbi szemétlerakójának helyén alakítottak ki.

 158_becs_csuszda.jpg

Gerhard Bögner képe a Pixabay -en.

 

Az elmúlt időszakban felújításon átesett torony eddig is népszerű volt a turisták körében, ami nem is csoda, hisz a 155 méteres magasságban lévő kül- és beltéri kilátóplatformokról egyaránt megcsodálható a csodálatos, 360 fokos körpanoráma, a torony kávézójában és saját tengelye körül forgó éttermében pedig ételek, italok és természetesen kávé is várja a látogatókat.

Pillanatok alatt a torony tetején

Már a feljutás sem mindennapi: két gyorslift szállítja fel- és le a vendégeket, akik a liftek üvegezett plafonján keresztül rálátnak a működtető mechanikára, valamint a 35 másodperces menetidő alatt fényjátékot is élvezhetnek.

A két lift egyenként maximum 15 személyt szállíthat, sebességük pedig 6,20m/s. A felvonókat már korábban, 2010-ben felújították és mind a meghajtásuk, mind a vezérlésük a legmodernebb és legbiztonságosabb. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy regeneratív hajtások alkalmazásával több mint 40%-os energiamegtakarítást értek el.

Új attrakció

A Duna-torony legújabb – a látogatottságot minden bizonnyal tovább növelő – új látványossága pedig nem más, mint egy csúszda. Ezt az átlátszó (!) és kivilágított látványosságot október elején helikopterrel emelték a helyére. A világhírű német ám Stockholmban élő német művész, Carsten Höller alkotása kívülről köti össze a torony két emeletét.

A legbátrabb látogatók 165 méter magasban, a torony északi oldalának külsején csúszhatnak le a csúszdán két emelet között, összesen 15 méternyit süllyedve.

Mivel a tervek szerint a csúszda legalább három évig a tornyon marad, a novemberi nyitást követően lesz még idő megszervezni egy utat az osztrák fővárosba és próbára tenni a bátorságunkat az üzemeltetői állítása szerint Európa legmagasabb csúszdáján.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6318247729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása