Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Torda látványosságai lifttel

Karcsi utazási tippjei

2022. október 28. - Daruk Karcsival

Erdély számtalan szebbnél-szebb látnivalót kínál az utazóknak: a Madarasi Hargita és a Gyimesek csúcsai mellett Korond, a Medve tó és a Szent Anna tó, a Gyilkos-tó is széles körben ismert. Kár lenne azonban kihagyni a felsorolásból (na meg, az utazás során) Tordát, ami nem csak a föld felett, de a földfelszín alatt is kínál látnivalókat.

A várostól mintegy 13 km-re fekvő Tordai-hasadék lélegzetelállító látványt nyújt. A 170 hektáros természetvédelmi terület legnagyobb látványossága a közel 2 kilométer hosszú hasadék, amelyet a Hesdát-patak vájt évmilliók alatt a 200 méter magas, jurakori mészkősziklák közé.

A hasadék mellett via ferrata, számos túraútvonal és kisebb-nagyobb barlang kínál felfedeznivalót a túrázóknak. Ha viszont kicsit kényelmesebben szeretnénk barlangokat nézni és nem akarunk értük sokat gyalogolni, van erre egy könnyebb lehetőség is: menjünk lifttel!

 110_salina_turda_lift_2.jpg

Forrás

 

Torda másik ismert és lenyűgöző attrakciója ugyanis a sóbányában kialakított élménypark, amely olyan jól sikerült, hogy beválasztották a világ leglátványosabb ember alakította föld alatti területei közé is.

Torda környékén vélhetően már a rómaiak elkezdték a só kitermelését, 1075-ből azonban már írásos bizonyítékuk is van a bányászatról.

A só a középkorban néha az aranynál is értékesebb volt, a tordai sóbánya pedig Erdély egyik legjelentősebb bányájává fejlődött.

Az évszázadok alatt az erdélyi sóbányászok, a sóvágók öt tárnában 13 emeletnyi mélységig termelték ki a tordai sókészletet. A XX. század elejére azonban – hiába van még bőven sókészlet a föld alatt – gazdaságtalanná vált a sóbányászat, ezért 1932-ben leállt a kitermelés.

A felhagyott bányában a II. világháború alatt óvóhely, azt követően pedig sajtérlelő működött. A sóbányát 1992-ben nyitották meg újra turisztikai, gyógyászati céllal.2008-2009. között felújították, akkor jött létre a mai állapota.

110_mina-rudolf-2.jpg

Forrás

 

A két legnagyobb, a Rudolf és a Terézia a leglátványosabb az öt tárna közül, főként ezek adnak helyet a sóbánya látványosságainak. Ezekből pedig van bőségesen:

  • Amfiteátrum 180 fős nézőtérrel, fűtött székekkel.
  • Két bowlingpálya
  • Minigolf pályák
  • Pingpongasztalok
  • Sportpálya a nagyobbaknak
  • Játszótér a kicsiknek
  • Csónakázási lehetőség a Terézia tárna föld alatti taván, illetve
  • Óriáskerék.

 

110_mina-rudolf-7.jpg

Forrás

A 20 méter magas óriáskerék, amely kiváló kilátást kínál a sóbányára és a benne kialakított csodavilágra, a Guiness Rekordok könyvében is szerepel.

Számomra mégis a mélybe vezető panorámás lift a legérdekesebb, amelyben lefelé haladva feltárul előttünk ez a látványosan megvilágított izgalmas barlangvilág.

 

@xoxotilia elevator into romanian salt mine #eerie #salinaturda ♬ Stranger Things - Kyle Dixon & Michael Stein

látvány a másik irányba is igazán lenyűgöző, érdemes hát türelmesnek maradni és indulás előtt végigállni a lift előtt kígyózó hosszú sort.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5717965032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása