Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Karcsi utazási tippjei: az Autótornyok (Wolfsburg, Autostadt)

2021. január 12. - Daruk Karcsival

2020 nyarán terveztem meglátogatni a Berlinben élő rokonaimat, ami az ismert pandémiás helyzet miatt sajnos nem jöhetett létre. Németország napjainkban is szigorúbb kijárási tilalmakat tart fenn, mint Magyarország, így az utazás bizonytalan ideig tolódik. Pedig a rokonlátogatáson kívül egyéb, a hobbimhoz kapcsolódó célom is lenne: az Autostadt és az Autótornyok a közelben lévő Wolsburgban.

Az Autótornyok a Wolfsburgban található Volkswagen gyár köré épült szórakoztató központ, az Autostadt nevezetességei. A két horganyzott acélból készült, 48 méter magas, teljesen üvegezett torony érdekesen összhangban van az autógyár hagyományos téglából készült csarnokaival és a Volkswagen erőmű kéményeivel. Önmagukban is megtekintésre érdemes modern épületek, azonban engem elsősorban a belsejük érdekel.

Az Autótornyok

A tornyok alkotják ugyanis az Autostadt autószállító rendszerének szívét. Bennük tárolják a legyártott, a vásárlók által a helyszínen átvenni kívánt autókat, amelyekből akár 400 darab is elfér - tornyonként.

Az új autókat a szomszédos Volkswagen gyárból a sínekre szerelt, teljesen automatizált robot-raklapos rendszer segítségével gurítják át a tornyokba. A járműveket ott tornyonként két-két felvonó segítségével helyezik el a kijelölt helyükün.

Az új autókat nagyjából 24 órán keresztül tárolják ott, mielőtt azokat átadnák az ügyfeleknek. A számítógépes rendszeren kiválasztott járművet az emelőrendszer továbbítja a torony közepére, ahonnan finoman leereszkedik a földszintre. Ezt követően egy alagúton átgurul az Autóelosztó Központba, ahol a Last Finish területen felszerelik a rendszámtáblát és az ügyfél boldogan birtokba veszi a ténylegesen nullkilométeres autóját.

A folyamat – természetesen járványidőszakon kívül – naponta közel 500 alkalommal zajlik le.

27_autolift.jpg

Munkában az emelő.

 

Az emelők

Természetesen engem leginkább az emelők érdekelnek, mivel a tornyok látogathatóak, lehetőség van belülről is néhány pillantást vetni a rendszer technológiájára és működésére.

A körülbelül 20 perces program során a látogatókat ugyanazon az emelőrendszeren viszik fel a 20. emeleti megfigyelőpontra, amely a járműveket is szállítja. Innen nem csak az emelő figyelhető meg működés közben, hanem remek kilátás nyílik Wolfsburg városára és Autostadtra is.

Annak érdekében, hogy a vendégek még jobban élvezzék az utazást, az őket szállító biztonságos, 6 fős, üvegezett kabin viszonylag lassú, másodpercenként 1 méteres sebességgel mozog.

27_autolift_autostadt.jpg

A kabin

A rekord

Pedig a rendszer ennek a duplájára is képes. Az Autótornyokban található emelőrendszer 2014-ben ugyanis bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe.

A rendszert a rendkívüli felvonók kategóriájában a „világ leggyorsabb automatikus parkolási rendszerének” ismertek el. Az új rekordot jelentő, másodpercenként 2 méteres sebességgel 1 perc és 44 másodperc alatt tudnak egy-egy járművet a tornyok bejáratától a legmagasabb parkolóhelyig elszállítani.

Ugye, hogy izgalmas? Természetesen hidraulikus autóemelőket itthon is gyártanak, de azok közel sem ilyen gyorsak. Az Autostadtról és a tornyokról további információ a honlapjukon vagy a Facebook oldalukon érhető el.

Amíg nem tudok saját fotókat készíteni, be kell érjük mások Pixabay-en megosztott képeivel.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5916385344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása