Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Felvonók speciális üzemmódjai

2022. április 30. - Daruk Karcsival

A személyszállításra alkalmazott felvonók, legyenek azok lakossági vagy kereskedelmi liftek, lassabbak vagy épp villámgyorsak, többféle speciális üzemmódban is működhetnek. Ezek a felhasználók igényei szerint vannak programozva és néhány igazán érdekes is van közöttük.

Sürgősségi üzemmód

Az ilyen üzemmódra általában a kórházakban mutatkozik igény, ahol gyors reagálásra van szükség. Bár ezeken a helyeken legtöbbször vannak kizárólag a kórházi személyzet számára fenntartott liftek, az orvosi sürgősségi mód minden felvonón kialakítható.

Vészhelyzetben ezzel az opcióval a lifteket bármelyik emeletre be lehet hívni, a rendszer pedig aktiválásakor azonnal kiválasztja a leggyorsabb liftet - akár üres, akár utasokkal teli.

Amikor a lift megérkezik a kért emeletre, ott marad nyitott ajtókkal, az utasok számára letiltott vezérlőpanellel.

Bűnözés elleni védelmi mód

Ez a speciális üzemmód arra kényszeríti a liftet, hogy megálljon egy korábban előre meghatározott emeleten.

Az épület biztonsági személyzete ezt követően megvizsgálhatja az utasokat és az általuk szállított tárgyakat, táskákat vagy csomagokat.

86_elevator-g24e408fa3_1280.jpg

Szombati üzemmód

Az ebben az üzemmódban működő felvonók – pici hasonlóságot mutatva a páternoszterekkelszombatonként minden emeleten megállnak, így a felhasználóknak nem kell a vezérlőpanel gombjaihoz érniük.

Az ortodox zsidó vallás ugyanis számos dolgot tilt a sabbath alatt, például a liftek gombjainak megnyomása is munkának, azaz tiltott tevékenységnek számít. Ezek a felvonók sok energiát használnak fel, mivel a fülkék fel-alá mozognak az épületben, megállva olyan szinteken, ahol nincs rá szükség.

Tűzoltó üzemmód

Ez a felhasználási mód akkor aktiválódik, ha az épületben tűz keletkezik. Ilyen esetekben a felvonók használata tilos, azonban egyes épületekben vannak a tűzoltók segítésére tervezett speciális felvonók, amelyek általában csapóajtókkal és létrákkal rendelkeznek, így megkönnyítik a mentési műveleteket.

Üzemen kívül-mód

Általában a lift meghibásodásának jelzésére használják, azonban más célokra is, például karbantartásra, tisztításra vagy az üzemeltetés optimalizálására is alkalmas üzemmód, amely kulcsos kapcsolóval vagy az irányítópanelen aktiválható. Bekapcsolt állapotban ez az üzemmód leállítja a lift működését, és megjelenik az „üzemen kívül” üzenet.

Csúcsidő mód

A csúcsidőre vonatkozóan két különböző speciális mód is létezik:

Csúcs felfelé

Jellemzően üzleti területeken található üzemmód. Ebben az üzemmódban a liftek használat után visszatérnek a földszintre/bejárati szintre és ott várakoznak.

Lefelé csúcs

Ebben az üzemmódban a rendszer felvonókat küld több különböző emeletre, hogy csökkentse a munkából távozó emberek várakozási idejét.

 

A képet a Pixabayról töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7317820691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.05.02. 13:28:59

A szombat üzemmód kész röhej...

Más:
A Déli-összekötő építésénél a 200 tonnás emelő képességű Clarck mellett dolgozik egy bárkára állított bazi nagy lánctalpas daru a Hídépítő Speciál alkalmazásában. Erről esetleg tudsz valami bővebb infót?

Daruk Karcsival 2022.05.03. 09:06:55

Köszi, hogy szóltál! Már régen jártam arra. Megnézem és megpróbálok kideríteni róla egy-két érdekességet.
süti beállítások módosítása