Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Liftekkel a víz alá

2023. december 02. - Daruk Karcsival

Egy lift számos helyzetben tehet jó szolgálatot és néha igazán különlegesek is lehetnek kialakításuk, elhelyezkedésük vagy akár sebességük miatt. A ma bemutatott liftek azonban azért különlegesek, mert a felvonózás élményét a vízzel vegyítik. Bizonyos esetben sajnos szó szerint.

Tauchgondel (Balti-tenger, Németország)

164_tauchgondel-insel-hintergrund-b3b9ca55.jpg

(Forrás)

A németországi Zingst festői tengerpartja mentén fekvő Tauchgondel egyedülálló kapu a víz alatti világ csodáihoz. Ez nem más, mint egy búvárgondola – innen a neve is –, amely egyszerű, de zseniális elven működik.

A Tauchgondel egy kényelmes, üveggel körülvett, tengeralattjáróra emlékeztető kapszula, amelyet kábelekkel egy szerkezethez rögzítenek, így süllyed 4-6 méteres mélységbe a Balti-tengerben, lehetővé téve az utasok számára, hogy emlékezetes víz alatti élményben részesüljenek.

A biztonság érdekében a kabin nyomás alatt áll és a nagyméretű megfigyelőablakok biztosítják a tenger élénk élővilágában történő akadálytalan gyönyörködést. A tiszta vízben a gondolát körülvevő halrajok mellett a tengerfenék rákjai és lepényhalai egyaránt megfigyelhetőek. A fény játéka a vízen keresztül éteri minőséget kölcsönöz az élménynek.

A zingsti mellett további három búvárgondola is üzemel Grömitzben, Sellinben és Zinnowitzban. A 2006. és 2013. között üzembe állított eszközök mind a négy kapszulája retró stílusú megjelenést kapott és a harang alakú felvonók egyenként akár harminc embert is tudnak egyszerre szállítani.

AquaDom lift (Berlin, Németország)

164_aquadom-1920w.jpg

(Forrás)

A berlini AquaDom nem más, mint egy henger alakú, átlátszó falú lift, amely egy gigantikus, szintén hengeres formájú akvárium belsejében (!) szállította a Sea Life Centerbe érkezőket, utazás közben pedig mintegy kilencvenhét tengeri állatfaj ezerötszáz példányát mutatta meg utasainak.

A 2003 decemberében, épp 20 éve megnyitott AquaDom lift a technológia és a vízi csodák lenyűgöző keveréke, amely éppúgy lenyűgözte a vízicenterbe érkezőket, mint a körülötte lévő szálloda vendégeit.

A liftet körülvevő, 41 ragasztott akrilpanelből (26 panel a külső, 15 panel a belső henger számára) épült akvárium mintegy 11 méteres átmérőjével és 16 méteres magasságával, a világ legnagyobb hengeres akváriumának Guiness-rekordját is tartotta.

TUDTAD? Az akril, vagy más néven plexi sok szempontból hasonlít az üveghez, de míg súlya csupán fele, ütésállósága 17-szerese az üvegének.

De miért a múlt idő?

2022.december 16-án 5:45-kor az akvárium tartálya felszakadt és ennek következtében körülbelül 1 millió liter tengervíz ömlött a szállodába és a környező utcákra a benne lévő mintegy 1500 hallal együtt.

A kora reggeli balesetben két ember megsérült és kórházba került, amely szám alighanem magasabb lett volna, ha az összeomlás a nap folyamán később következik be. A baleset következtében a lift, a szálloda és néhány szomszédos üzlet megrongálódott, a halak többsége pedig elpusztult.

A sós víz áradata olyan erős volt, hogy a helyi szeizmográfok is érzékelték a lökést. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a baleset oka továbbra sem tisztázott, a vizsgálatot pedig lezárták.

Az AquaDom lift és a körülötte lévő akvárium újjáépítéséről egyelőre nincsenek hírek.

A világ 5 vezető darugyártója 2023-ban

A világ cégóriásai minden iparágban versengenek egymással a vezető pozícióért. Nincs ez másként a daruk globális piacán sem, ahol minden egyes projekt újabb lehetőséget nyújt az előretörésre. Az idén is összeállított IC100 index egy általánosan elfogadott iparági rangsor, amely több objektív tényező alapján állítja fel a gyártók sorrendjét. Nézzük, mely cégek állnak az élén!

Az IC100 index - Nem egy tipikus rangsor

Mielőtt megnéznénk, mely cégek az iparág vezetői idén, kicsit térjünk ki az IC100 indexre! Ez ugyanis nem egy tipikus rangsor, a puszta emelőképességen túlmenően árnyaltabban értékeli a vállalatokat. A lista összeállítása során a cégek pénzügyi teljesítménye és stabilitása mellett olyan tényezők is szerepet kapnak, mint az innovatív teljesítmény és a vállaltok globális hatása. Nézzük, mik a rangsorolás fő kritériumai!

  • Globális lábnyom: A listán szereplő vállalatok határokon, kontinenseken átívelő, a világ minden pontján végrehajtott projektjeik vizsgálata alapján meghatározott hatósugara a rangsor egyik jelentős tényezője.
  • Pénzügyi stabilitás: Az IC100 index figyelembe veszi a rangsorolt vállalatok „pénzügyi egészségét”, azt, hogy tevékenységüket mennyire szilárd pénzügyi alapokon nyugodva végzik.
  • Innováció: Az index a technológiai fejlődés folyamatát is beépíti az értékelésbe és elismeri azokat a cégeket, amelyek a határokat feszegetik.

163_mammoet-crane.gif

(Forrás)

Ezek tehát az értékelés szempontrendszerének alapjai, most pedig nézzük a lista élén álló vállalatokat!

5. Maxim Crane Works

A cég emelőgépek, így hidraulikus autódaruk, terepjáró daruk, lánctalpas daruk, toronydaruk, hagyományos autódaruk és gémeskocsik bérlésére és értékesítésére szakosodott. Legnagyobb darujuk a Manitowoc 18000 Max-er.

A vállalat székhelye az Egyesült Államokban van, de világszerte tevékenykedik.

4. ALE

A negyedik pozícióban a brit ALE újítóként tűnik ki, nemcsak a teheremelés, hanem a pénzügyi műveletek területén is a határokat feszegetve. Az IC 100 Indexben elfoglalt helyük az innováció és a pénzügyi stabilitás fúziójának eredménye.

3. ALL Erection & Crane Rental Corp

Már dobogós a harmadik helyezett ALL Erection & Crane Rental Corp., egy olyan vállalat, amely könnyedén váltogat az építkezések és az energiaprojektek között. Pénzügyi sokoldalúságuk éppoly lenyűgöző, mint flottájuk sokszínűsége.

 2. Sarens: Precizitás és pénzügyi kifinomultság

A második helyezett belga Sarens nemcsak a darukkal, de pénzügyi területen is finom és precíz manőverekre képes. A Sarens több mint egyszerű daruüzemeltető, a cég pénzügyi stabilitása és kontinenseken átívelő globális lábnyoma alapozta meg az indexen elért kiváló helyezését.

 1. Mammoet

A lista élén egy állandó és jól ismert szereplő. Híven elnevezéséhez, a Mammoet mind emelőkapacitásban, mind pénzügyi stabilitásban abszolút nehézsúlyú. A Mammoet állandó helyezése az IC 100 indexben nemcsak a hidak és olajfúrótornyok emelésére való képességét tükrözi, hanem a vállalat globális befolyását, pénzügyi rugalmasságát és innovatív szellemét is.

Európa legmagasabb csúszdája

Néhány hete írtunk Chicago két felhőkarcolójának látványosságairól, amelyeket minden adrenalinfüggőnek ki kell próbálnia egyszer. Nem kell azonban olyan messzire utaznunk, ha pazar panorámára és adrenalinra vágyunk, a bécsi Duna-torony ugyanis új látványossággal gazdagodott.

 

A Duna-torony

A Duna-torony Bécs egyik jelképe, 252 méteres magasságával pedig egész Ausztria legmagasabb építménye. Jövőre lesz 60 éves, ugyanis az 1964-es Bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállításra készült el, ahogy az alatta-körülötte elterülő, 800 000 m2-es Duna-park is, amelyet Bécs korábbi szemétlerakójának helyén alakítottak ki.

 158_becs_csuszda.jpg

Gerhard Bögner képe a Pixabay -en.

 

Az elmúlt időszakban felújításon átesett torony eddig is népszerű volt a turisták körében, ami nem is csoda, hisz a 155 méteres magasságban lévő kül- és beltéri kilátóplatformokról egyaránt megcsodálható a csodálatos, 360 fokos körpanoráma, a torony kávézójában és saját tengelye körül forgó éttermében pedig ételek, italok és természetesen kávé is várja a látogatókat.

Pillanatok alatt a torony tetején

Már a feljutás sem mindennapi: két gyorslift szállítja fel- és le a vendégeket, akik a liftek üvegezett plafonján keresztül rálátnak a működtető mechanikára, valamint a 35 másodperces menetidő alatt fényjátékot is élvezhetnek.

A két lift egyenként maximum 15 személyt szállíthat, sebességük pedig 6,20m/s. A felvonókat már korábban, 2010-ben felújították és mind a meghajtásuk, mind a vezérlésük a legmodernebb és legbiztonságosabb. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy regeneratív hajtások alkalmazásával több mint 40%-os energiamegtakarítást értek el.

Új attrakció

A Duna-torony legújabb – a látogatottságot minden bizonnyal tovább növelő – új látványossága pedig nem más, mint egy csúszda. Ezt az átlátszó (!) és kivilágított látványosságot október elején helikopterrel emelték a helyére. A világhírű német ám Stockholmban élő német művész, Carsten Höller alkotása kívülről köti össze a torony két emeletét.

A legbátrabb látogatók 165 méter magasban, a torony északi oldalának külsején csúszhatnak le a csúszdán két emelet között, összesen 15 méternyit süllyedve.

Mivel a tervek szerint a csúszda legalább három évig a tornyon marad, a novemberi nyitást követően lesz még idő megszervezni egy utat az osztrák fővárosba és próbára tenni a bátorságunkat az üzemeltetői állítása szerint Európa legmagasabb csúszdáján.

Miért híres a Katarinahissen lift Stockholmban?

Amikor viszonylag rövid távon nagy szintkülönbséget kell legyőzni egy város tömegközlekedésében, két adekvát választás jut egyből a közlekedési szakemberek eszébe: a lift és a sikló. Stockholmban kis túlzással egyetlen méter sík szakasz sincs, a várost alkotó szigeteken kisebb-nagyobb szintemelkedéseket kell legyűrni a lakóknak és a turistáknak, nem meglepő tehát, hogy mindkét megoldásra találunk példát.

Legutóbbi siklóvasutas anyagunkban nem említettük a várost, pedig Stockholmban több sikló is üzemel. A legismertebb talán a Skansenban található, de egy példány jelentősen megkönnyíti a Nacka Strand városrészben élők vagy oda – akár a menetrendszerinti hajójárattal – érkezők dolgát is, megkímélve őket a meredek hegyoldalon történő kaptatástól.

157_stockholm_industrialwebp.jpg

forrás: www.mitti.se

Sokkal ismertebb azonban a Slussen metrómegálló mellett a víz fölé magasodó lift, amelyet egy komolyabb felújítást követően épp a napokban adtak vissza az utasoknak.

Nem mai darab

A Katarinahissen (vagy magyarul Katarina felvonó) megépítésének célja az volt, hogy a lift segítsen összekötni Slussen alsó utcáit Södermalm magaslatával, elérhetőbbé téve az utóbbit a helyiek számára. Ennek érdekében a Mosebacke Torg-on álló lift felső peronját impozáns, fémből készült gyaloghíd köti össze a södermalmi Katarinavägennel. A hidat, amely a kezdetektől fogva jelentős reklámhordozóként is funkcionál, a térképeken gångbro néven kell keresnünk.

A lift eredeti konstrukciója 1881-es, a sokak által ismert szerkezet jelentős része azonban már az 1936-os átépítésből származik. Erre azért volt szükség, mert az eredeti szerkezet már meggyengült és nem tudta biztonságosan fogadni a rengeteg látogatót.

Ezt követte a most befejezett jelentős felújítás, amelynek köszönhetően - a környék teljes rekonstrukciójával összhangban - a lift is eleget tesz a kor és az üzembiztos működés követelményeinek.

157_stockholm_daru.jpg

A lift 1900. körül. (A kép forrása)

 A felvonó legegyszerűbben a piros és zöld metróval, Slussen állomáson leszállva közelíthető meg.

Átfogó rekonstrukció

Amennyiben a városközpont és a Gamla Stan felől érkezünk, észrevehetjük, hogy a környéken a felvonó átadása ellenére továbbra is jelentős munkálatok zajlanak.

Az „Új Slussen” projekt keretében Stockholm belvárosában nem csupán új utakat, tereket és parkokat, valamint modern közlekedési csomópontot alakítanak ki, de a Mälarenen lévő zsilip átépítésével az időjárás változásával egyre sürgetőbbé váló vízgazdálkodási és árvízvédelmi feladatokat is ellátják.

Érdemes tehát felkeresni a Katarina felvonót, mert a lift peronjáról nem csupán magára a városra nyílik elképesztő kilátás, de azt is láthatjuk, hogyan fejlődik és zöldül tovább egy már most is modern és nyüzsgő nagyváros.

Az emberiség lakhatásának jövője vagy a nagyravágyás újabb emlékműve?

A szaúdi The Line projekt

Szaúd-Arábia és az országot irányító király, Szalman ibn Abdul-Aziz kétségtelenül nagy ambíciókkal rendelkezik. A közel-keleti ország a második legnagyobb kőolaj-kitermelő állam, egyben a legnagyobb olajexportőr a világon, ebből pedig felfoghatatlanul sok bevételük származik, aminek egy jelentős részét grandiózus projektekre költik.

Állandó a versengés a szomszédos Egyesült Arab Emírségekkel és Katarral, ezért az uralkodó és családja úgy érzi, a presztízsberuházásokra feltétlenül szükség van. Forma 1-es futam Katarban? Legyen Jeddában is! Futball világbajnokság a szomszédos államban?

Pumpáljuk fel rengeteg pénzzel a szaúdi bajnokságot és igazoljunk le Európából jó nevű, sőt, világbajnok és Aranylabdás játékosokat! Grandiózus építmények Dubaiban? Épüljenek hasonlók Szaúd-Arábiában is! Sőt, nagyobbak és még elképesztőbbek!

A Vonal

Kétségtelenül számos hatalmas és elképesztő beruházás van folyamatban az Arab-félsziget összes olajországában, azonban ezek közül is kiemelkedik az Al Khatt, azaz A Vonal. Ez nem más, mint egy intelligens város, amely egyetlen hatalmas, 170 km (!) hosszú és 500 méter magas, moduláris szerkezetű épületből áll majd, amely a Vörös-tengertől indulva Tabuk városáig tart.

156_220623-the-line-big-pic-2048x1024.jpeg

Forrás: Global Contruction Reviwe

Ez a terület méreteiben körülbelül Belgium teljes területével egyezik meg. Az épületben a tervek szerint 9 millió ember, Szaúd-Arábia jelenlegi lakosságának negyede fog élni. Hogy az elképzelés még grandiózusabb legyen, a gigantikus épület mellé terveznek egy felhőkarcolót is, amely természetesen a világ legmagasabbjai közé tartozik majd.

Az országra jellemző igen alacsony transzparencia miatt a projektről egyelőre viszonylag keveset lehet tudni, az azonban biztosnak tűnik, hogy a világ legjobb építészirodái dolgoznak rajta teljes titoktartás mellett és az előkészítő talajmunkák már megkezdődtek.

Futurisztikus elképzelések

A tervek szerint a várost teljes egészében megújuló energia fogja működtetni, ezzel csökkentve annak környezetterhelését. A Vonal három rétegből fog állni, egy felszíni a gyalogosok számára, egy földalatti az infrastruktúra számára, és egy másik földalatti a közlekedés számára. De nem ám autókkal!

A legalsó szintre a Tesla-, SpaceX-, és Twitter(X)-vezér Elon Musk találmányát, a Hyperloopot tervezik, míg a felszíni gyalogosközlekedést mozgójárdák segítik és gyorsítják majd.

A mozgójárda gyakorlatilag egy lassan mozgó szállítószalag, amely az embereket szállítja egy vízszintes vagy ferde síkban rövid és közepes távolságon. Működési elve a mozgólépcsőéhez hasonló, a mozgójárda esetében azonban nincsenek lépcsőfokok.

Állva vagy sétálva használhatjuk és ellentétben a mozgólépcsővel, a mozgójárdán sokkal könnyebben szállíthatók csomagok, baba- vagy bevásárlókocsik. Leggyakrabban párban, egymással ellentétes irányba telepítik őket, ezzel könnyítve a közlekedést mindkét irányba.

Ideális megoldás minden olyan helyen, ahol sok ember mozgását kell megoldani és nem kell rövid távon nagyobb szintkülönbséget leküzdeni. Persze, ismerve a projekt egyéb paramétereit, kíváncsian várjuk, mint jelent majd ez esetben a rövid és közepes távolság…

Kritikus hangok

A projektet több kritika érte a környezetre és a terület jelenlegi lakosságára gyakorolt hatása miatt, valamint többen is felmerült kétségeiknek adtak hangot az elképzelés technológiai és gazdasági megvalósíthatóságával kapcsolatban. A felhasznált üveg, acél és beton mennyisége miatt egyes szakértők szerint ugyanis nem lehet elérni a tervezett és ígért alacsony szén-dioxid-kibocsátási szintet.

Emellett jelentős nemzetközi felzúdulást váltottak ki azok a hírek is, amelyek szerint a szaúdi kormány annak érdekében, hogy helyet csináljon a projektnek, halálra ítélt embereket a falujuk kiürítésének megtagadása miatt.

Vannak tehát jogosnak tűnő ellenérzések a projekttel és a közel-keleti ország joggyakorlásával kapcsolatban, a munkálatok azonban már megkezdődtek. Néhány év múlva kiderül, hogy A Vonal valóban egy jövőbemutató sikerprojekt vagy csupán a nagyravágyás és a megalománia drága emlékműve lesz.

Kötött pályán a hegyoldalban

Magyarországon található az egyik legrégebben üzemelő, azonban napjainkban is több helyen alkalmazzák, ahol több embert kell üzembiztosan szállítani egymástól jelentős szintkülönbségen elhelyezkedő végállomások között. A siklóvasút a XIX. század találmánya, amely azonban napjainkban is gazdaságosan működtethető.

 

Mi is az a siklóvasút?

A siklóvasút (németül: Standseilbahn, angolul funicular, franciául funiculaire) olyan kötött pályás közlekedési eszköz, amelynek emelkedési szöge nagyobb, mint az a vasutak és villamosok esetében szokásos.

A szintkülönbség leküzdése érdekében a siklók egy vagy több drótkötéllel vannak felszerelve, ezek, valamint a magasabban fekvő állomáson lévő motorok és csigák biztosítják a siklóvasutak szerelvényeinek mozgatását. A siklóvasutak a hegyi felvonók és a fogaskerekű vasutak alternatívái.

153_budavari-siklo-unesco-vilagorokseg-duna-budapest-csodalatosmagyarorszag.jpg

Forrás: Csodálatos Magyarország

Az energiafelhasználás optimalizálása érdekében a siklók szinte minden esetben két szerelvénnyel rendelkeznek, amelyek ingajáratban közlekednek, azaz amíg az egyik felfelé megy, addig a másik szerelvény lefelé halad. Ez a megoldás biztosítja az egyensúlyt és ezzel lehet elérni a megfelelő húzóerőt a lehető legkisebb mértékű energia befektetésével.

A két szerelvény csupán a pálya közepén találkozik egymással. Erre többféle megoldás létezik, a siklók kiépíthetőek kétsínes, háromsínes és ritkábban kétszer kétsínes (kétvágányú) megoldással egyaránt.

A siklóvasutak kocsijainak speciális kialakítása révén azok utazási vagy rakszintje a pálya emelkedése ellenére is végig vízszintes marad.

A kezdetek

Az első modernnek tekinthető ingaforgalmú sikló a lóvasutak elterjedését és a földalatti vasút feltalálását követően, 1862-ben készült el a franciaországi Lyon és Croix Rousse között. Ezt követte másodikként, 1870-ben a Budavári Sikló átadása, amelynek építését Széchenyi István fia, Széchenyi Ödön kezdeményezte. A Budavári Sikló pályája 95 méter hosszú.

A napjainkban hozzávetőlegesen másfél perces út alatt a felfelé közlekedő, 24 személyes kocsija 50 méteres szintkülönbséget küzd le.

 

Érdekesség, hogy néhány évvel az első budai sikló átadása után elkészültek a tervek a második, Gellért-hegyre vezető vonal kialakítására is, ennek megvalósítására azonban az elmúlt több mint száz évben nem került sor.

Az első vonalak üzembe helyezését számos egyéb siklóvasút követte a világ különböző pontjain. Ekkortájt a siklók zömét gőzgép üzemeltette, míg napjainkban természetesen a legtöbb elektromos meghajtású. Némelyikük – korszerűsítést és egyes esetekben átépítést követően – még ma is üzemel.

Ezek közé tartozik természetesen a Budavári Sikló, a lisszaboni, de szintén nem mai darab a talán legismertebb -de egészen biztosan a legtöbb filmes és sorozatos megjelenéssel büszkélkedő – Los Angeles Bunker Hill negyedében közlekedő Angels Flight sem.

Napjainkban

Természetesen azóta is épültek és épülnek siklóvasutak a világ számos pontján, mivel gazdaságosan működtethetőek és nem csak turistalátványosságként funkcionálhatnak, hanem szerves részévé válhatnak egy-egy város tömegközlekedési rendszerének.

Budapesten járva tehát nem csupán a hegy gyomrában lévő lift lehet érdekes megközelítési módja a Budai Várnak, de a Clark Ádám térről induló Budavári Sikló is.

Aludtál már daruban?

Ajánlottunk már pár érdekes helyet azoknak, akik szeretnek utazni és odáig vannak az darukért és a liftekért, mint mi, de a Kékfejűnek (Blauwe Kop) és Póknak (de Spin) egyaránt becézett holland úticél alighanem mindenen túltesz: egy kikötői daru, amelyet szállodai szobává alakítottak.

Harlingen kikötőjének daruja évtizedek óta a város és a kikötő látképének szerves része. A Figee cég 1967-ben építette és 1996-ig az Oroszországból és Skandináviából teherhajókon érkező fűrészáru kirakodására használták.

Nyugdíjazását követően néhány évig pihent, majd 2001-ben új tulajdonoshoz került, akinek komoly tervei voltak vele.

150_netherlands-1520584_1280.jpg

Forrás: Olaf képe a Pixabay -en.

Csodálatos természet

A Hollandia északi részén fekvő Frise tartomány nagyon népszerű régió az utazók körében, akik főként az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Watt-tenger felfedezésére érkeznek. A környék elképesztően gazdag növény- és állatvilága miatt természetvédelmi terület.

Az "à gué", azaz gázolás elnevezésű tevékenység során az apály órái alatt a visszahúzódó tenger iszapjában és a kibukkanó homokpadokon megismerhető a tengerfenék élővilága, emellett pedig számtalan madárfaj megfigyelésére is lehetőség nyílik.

Az igazán szerencsések pedig közönséges fókákkal, szürkefókákkal vagy disznódelfinekkel is találkozhatnak.

Újjászületés

Az ide érkező turistákra alapozva találták meg a harlingeni daru új célját is, amikor 2001. és 2003. között különleges hotelszobává alakították át, amely két vendég elszállásolására alkalmas.

150_honeymoon491.jpg

Forrás: https://www.havenkraan.nl/en/ 

A korábban a darukezelő által koptatott létrákat két speciálisan ide tervezett lift váltotta ki, megspórolva ezzel a vendégeknek a 49 méteres magasságba történő mászás fáradalmait.

Az első felvonó a daru lábai közötti emelvényre szállítja utasait, a második, henger alakú pneumatikus lift pedig az egymással szemben álló vendégeket a daru szívébe, a korábbi gépházba viszi. Ezen a 60 m3-es helyen alakították ki magát a teljes méretű franciaággyal, dizájnerszékekkel, reggelizősarokkal és dupla zuhanyzóval felszerelt szobát.

A gépház tetején kilátóteraszon élvezhető a panoráma.

Egyedülálló élmény

Ez azonban még nem minden! Az igazi móka akkor kezdődik, amikor a szobából a kis lépcsőn felmennek a vendégek a kabinba és meglátják a széket és előtte a kis kart.

Igen, a daru mozgatható!

A 65 tonnás acélszerkezet 360°-ban körbeforgatható, hogy a panoráma mindig tökéletes legyen.

Vagy azért, hogy megtehessük, amire mindig is vágytunk: irányíthassunk egy igazi darut!

 

 

Chicago szédítő látványosságai

Két hatalmas toronyház, amelyek meghatározzák „a szeles város” látképét. Két, egyaránt pazar kilátással rendelkező kilátóterasz. Két olyan látványos és félelmetes attrakció, amelyet csak a legbátrabbak mernek kipróbálni. A Willis Tower és a 360 CHICAGO látványosságai.

148_chicago-1791002_1280.jpg

Nem mai épületek

Egyik felhőkarcoló sem mai darab: a 443 méteres, 110 emeletes Willis Towert Sears Towerként adták át 1973-ban. Ekkor a 360 CHICAGO eredeti nevén, John Hancock Centerként már 4 éve magasodott a város fölé.

Szó szerint, hisz az USA egyik legmagasabb épületének számított, csak New Yorkban volt nála magasabb.

Erre licitált rá a Sears Tower és alighanem itt kezdődött el a hírnévért, látogatókért és persze a bérlőkért folyó versengés.

Mindkét épület ultramodern volt az átadáskor, azóta pedig természetesen számos ráncfelvarráson és komolyabb modernizáláson is átestek. Ezek során alakították ki a mindkét toronyban kiemelkedően gyorsnak számító lifteket is, nem ezeken van azonban a hangsúly, a látogatók más miatt özönlenek a két épületbe.

The Ledge – Willis Tower

Már az épület átadását követő évben, 1974-ben megnyitották a közönség előtt a torony Skydeck elnevezésű kilátóját, amely parádés, 360°-os panorámát kínál a városra és a Nagy-tavakra. Ez az Egyesült Államok legmagasabban fekvő nyilvános kilátója, ahonnan szép időben akár négy állam - Illinois, Indiana, Wisconsin és Michigan - is látható a körbeüvegezett szintről.

Ez az üvegezés, illetve annak az odanyomott homlokokkal és orrokkal történő összemaszatolása adta az ihletet a tervezők számára a The Ledge (A párkány) elnevezésű attrakció megalkotására. Ez pedig nem más, mint négy teljesen átlátszó üvegdoboz, amelyek a Willis Tower 103. emeletéről nyúlnak ki az utca és a város fölé, a horizontális mellett vertikális panorámát – és garantáltan szédítő élményt – kínálva.

A négy doboz nem csak látványos, de kiemelkedő mérnöki munka is: karbantartás és tisztítás során a dobozok hidraulikusan visszahúzhatóak az épületbe.

Az egyenként 1500 kilós üvegpanelek pedig három réteg fél hüvelyk vastagságú, alacsony vastartalmú, teljesen edzett üvegből állnak, amelyeket egyetlen egységgé lamináltak. Beépített fűtőszálak olvasztják le róluk a havat és a jeget a zavartalan kilátás érdekében.

A dobozokat 2009-ben nyitották meg a látogatók előtt, népszerűségük azóta is töretlen.

TILT – 360 CHICAGO

Nem is hagyhatták ezt annyiban a város másik parádés, szintén négy államra kilátást nyújtó kilátóteraszával rendelkező felhőkarcolójának tulajdonosai. Nekik is kellett valami, ami hozzájuk csábítja a látogatókat. Ez lett a TILT.

Ahogy a nevéből is sejthető, ez egy dönthető platform, amely a kilátóterasz egyik falába van építve. A hidraulikusan mozgatható, üvegből és acélból készített, természetesen zárt szerkezet menetenként nyolc fő számára biztosít 2-3 perces, hátborzongató élményt azzal, hogy a neki támaszkodó vendégeket arccal előre lassan 30°-kal megdönti az utcafront felé, ezzel soha nem tapasztalt látványt kínálva – 1000 láb, azaz több mint 300 méter magasságban!

 

A neten talált videókat elnézve mindkét chicagói toronyban izgalmas látnivalók várnak, amelyeket érdemes lehet kipróbálni, de persze nem azoknak, akik már a budapesti óriáskeréken is rosszul érezték magukat, mint én.

David Mark képét a Pixabay -ről töltöttem le.

Lift a hegy gyomrában

Méghozzá olyan, amely a világtörténelem egyik legismertebb/leghírhedtebb alakjának készült. A berchtesgadeni Sasfészek és az ahhoz vezető különleges lift rövid története.

Gyönyörű környéken

Berchtesgaden és az Obersalzberg környéki hegyvidék évszázadok óta a bajor királyi család, egyházi fejedelmek, nagyiparosok nyaralóhelye volt. Németország délkeleti csücskében, a Bajor-Alpokban egyszerre voltak adottak a lehetőségek a nyugodt pihenésre, a túrázásra vagy akár a komoly hegymászóteljesítmények elérésére. A későbbi német diktátor Adolf Hitler 1923-ban járt először a környéken, amely olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy eldöntötte, itt fog élni.

Döntésének köszönhetően a ’30-as években a környék benépesült a náci pártvezér közeli és hűséges követőivel, ami jelentős építkezésekkel és komoly beruházásokkal járt. Hitler obersalzbergi nyaralója, az 1945-ben lebombázott Berghof jelentősen kibővült, szinte második kormányszékhellyé vált.

Hitler születésnapi ajándéka

Hitler 1939 tavaszán töltötte be 50. életévét és erre az alkalomra az NSDAP, a nemzetszocialista párt vezetői igen komoly ajándékkal akarták meglepni a Führert. 1937-ben döntötték el, hogy születésnapi ajándékul megépítik számára a Sasfészket.

149_sasfeszek.jpg

A szoros határidő és a komoly építészeti megoldások együttese azt jelentette, hogy a projekt igazán grandiózus volt. Az 1834 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő (ma vendéglőként és sörkertként üzemelő) épület kialakításához először is meg kellett építeni egy 6,5 kilométer hosszú és 4 méter széles hegyi utat, 800 méter magasság leküzdésével.

Ezt követően lehetett nekilátni a ma is ismert masszív kőépület kialakításához a hegycsúcson. A határidőben nem lehetett csúszás, ezért közel 3000 ember (javarészt olasz kőművesek) dolgozott az építkezésen megfeszített tempóban. Közülük 12-en életüket is vesztették az építkezés során

A lift

Ma már senki nem tudja, hogy műszaki vagy biztonsági okokból, esetleg csak a lenyűgöző hatása miatt, de az épülethez nem vezet közvetlen út. 1700 méteres magasságban egy parkolót alakítottak ki, ahonnan egy boltíves alagúton keresztül közelíthető meg a hegy gyomrában kialakított körcsarnok. Innen indul a lift, amellyel megközelíthető az épület.

A grandiózus kialakítás és a luxus természetesen magát a liftet sem kerülte el: annak idején kényelmes zöld bőrülések, fényesre polírozott sárgaréz foglalatok és velencei tükrökkel burkolt falak kápráztatták el a vendégeket – és oldották a bezártságtól állítólag rettegő Hitler szorongását – a lifttel megtett 134 méteres út során.

Noha a pazar fényűzés a házban is folytatódott a Mussolinitől kapott márvány kandallóval, a Hirohito japán császártól kapott 8 cm vastag szőnyeggel és a magyar Paul László tervezte bútorokkal, Hitler részint épp a felvonó miatti aggályai miatt – ellentétben a legendákkal – valóságban igen keveset tartózkodott a Sasfészekben, továbbra is jobban kedvelte a Berghofot.

 

TUDTAD? A debreceni születésű Paul László részben Németországban végezte el belsőépítész és dizájner tanulmányait, majd zsidó származása miatt a nácik hatalomra jutását követően az Egyesült Államokba emigrált, ahol politikusok és a kor híres színészei lettek állandó megrendelői. Szülei és két testvére a holokauszt áldozatai lettek. A Führernek épített nyaraló nagyrészt az általa tervezett bútorokkal volt berendezve.

A háború után

1945. április 25-én az amerikaiak az egész környéket bombázták, amelyben szinte minden épület elpusztult, a Sasfészek azonban épségben átvészelte.

A Bajor Tartományi Kormány 1952-ben lebontotta a súlyosan megrongálódott épületeket, a Hitlernek készült hegyi lak azonban egy igazán különleges liftezést követően azóta is látogatható, ezért ajánlott úti cél – nem csak liftrajongók számára.

A korszerű üveggyártás módszere

Legutóbb írtunk arról, hogy mennyire kevés változás történt az üveggyártás folyamatában annak ókori felfedezése óta. Ami azonban történt, igen jelentős előrelépést jelent, amely kihatással volt az egész föld üveggyártására és -felhasználására.

Ólomüveg ablakok

145_church-window-g0fb731972_1280.jpg

Paul Henri Degrande képe a Pixabay -ről töltöttem le. 

 

Kezdetben az üveget elsősorban tárolóedények gyártására használták, megmunkálása pedig a legutóbbi bejegyzésünkben már ismertetett kézi formázási eljárással, az üvegfúvással történt. A XIV. században azonban elkezdték az üveget ablakok borítására is felhasználni.

Persze, ezek az ablakok még a közelében sem voltak a ma ismert és alkalmazott nagy méretű üvegtábláknak, hanem kisebb, általában kör alakú üvegdarabokból álltak, amelyeket ólomkeretbe illesztettek.

Ehhez szintén üvegfúvással formázták az üvegmasszát, amelyet először a lehető legnagyobb gömbbé fújtak, majd lelapítottak.

Mivel az üveg kifejezetten drága volt akkoriban, csak a leggazdagabbak és az egyház engedhette meg magának, ezért számos középkori templom és katedrális ablakaiban csodálhatóak meg a fennmaradt - gyakran színes - ólomüvegek.

Nagy méretű üvegtáblák

145_brick-ga9257e806_1280.jpg

Wolfgang Eckert képe a Pixabay -en található. 

Ezt a lassú és munkaigényes módszert később a hengerelés és a húzás váltotta fel.

Előbbi során az üvegmasszát meleg vashengerekkel közel egyenletes felületűvé hengerelik, míg az utóbbi eljárásban az olvadt üveget egy speciális eszköz segítségével egyenletes tempóban függőlegesen húzzák felfelé, ahhoz hasonlóan, mint amikor a cukrászok karamellt formáznak.

A lehűlt üvegtáblát aztán hengerekkel továbbítják, majd a kívánt méretre darabolják.

Ezek az eljárások már gyorsabbak és hatékonyabbak az üvegfújásnál, azonban továbbra sem eredményeznek torzításmentes síküveg lapokat.

Modern, torzításmentes üveg

145_building-g78fccb984_1280.jpg

günter képe a Pixabay -ről van. 

A torzításmentes síküvegre egészen 1952-ig kellett várni, amikor is Alastair Pilkington szabadalmaztatta az úgynevezett úsztatott (float) üveg gyártási eljárását, amely azóta az egész világon elterjedt üveggyártási eljárássá vált és magas minőségű üveglapok előállítását teszi lehetővé.

A folyamat lényege és innovációja az, hogy a hengereléssel ellentétben az üvegmasszát nem acélhengerekkel formázzák, hanem a magas hőmérsékletűre hevített üveget a kemencéből egyenletesen egy sekély ónfürdőbe öntik.

Az üvegmassza fennmarad és egyenletesen terül el a megolvasztott ón felületén. A megszilárduló üvegszálakat húzzák az ónfürdő felületén. Ennek sebességével az üveglap vastagsága kontrollálható. Az ellenőrzött hűtést követően az üveglap a kívánt méretre darabolható.

Az eljárás a korábbi üveggyártási módszerekhez képest rendkívül sima felületű és tökéletesebb optikai adottságú üveg előállítását teszi lehetővé, nem csoda, hogy igen hamar elterjedt és az üveghasználat világszintű emelkedését eredményezte.

A magas minőségű üvegtáblák egyes tulajdonságai további eljárásokkal fokozhatóak: több üveglap összeragasztásával az autókban és egyéb járművekben használt biztonsági üveg állítható elő. Laminálással színezhető, valamint hang- és hőszigetelővé tehető a végtermék, hogy a modern gépészeti vagy építészeti elvárásokat is teljesíthesse, illetve energiatakarékos, fenntartható épületek kivitelezése során is beépíthető legyen.

süti beállítások módosítása