Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Miért nem borul fel a daru?

Fokozott biztonság és teljesítmény a daruzásban

2022. augusztus 28. - Daruk Karcsival

Abszolút életszerű megrendelői igény, hogy egy daru legyen nagy teherbírású, gémkinyúlása pedig nagy, hogy a megemelt terhet minél távolabb tudja áthelyezni. Igen ám, de a daruzási területen gyakran szűkös a rendelkezésre álló hely, emiatt nehézkes a mozgás, a darukat nem lehet teljesen kitámasztani, ezért csökken azok stabilitása és teheremelő képessége. A Liebherr erre a problémára talált ki egy forradalmi megoldást.

Fő a stabilitás

A daru stabilitása emelés közben kiemelten fontos biztonsági tényező. Ennek növelése érdekében az autódaruk kitámasztókarokkal vannak felszerelve elöl és hátul, a jármű mindkét oldalán. A kitámasztókarok szerepe a megemelt teher és a daru billenésének, a felborulás veszélyének csökkentése.

Ezzel nem csak a stabilitást, hanem a daru teherbírását is növelik.

A YouTube-on számtalan olyan videó van, amelynek szereplői alábecsülték a kitámasztókarok és a stabilitás fontosságát és ezért nagyon nagy árat fizettek.

A videón számtalan munkabiztonsági előírás áthágása látható.

A hagyományos kitámasztók azonban méterekkel növelik meg a daru szélességét, ennyi hely viszont nem minden esetben áll rendelkezésre az emelés helyszínén.

Ilyen esetekben a kezelőnek csökkentett kinyúlással kell üzemeltetnie a darut, amely jelentős teherbírás-csökkenést is eredményez a hagyományos támasztékkal felszerelt daruk esetében, mivel azok kezelési kézikönyve teljesen kinyújtott, illetve félig kinyújtott támasztókarok esetére tartalmazott számításokat a teherbírás és a maximális gémkinyúlás vonatkozásában.

Az emelési kapacitás maximalizálása

A Liebherr az elvesztegetett emelési képességek visszanyerése érdekében fejlesztette ki és mutatta be 2010-ben a VarioBase® rendszert, amely azóta nem csak a német gyártó modelljein – így a korábbi posztban már bemutatott LTM-1095-5.1-en – hanem szinte az összes gyártó újabb fejlesztésű daruján elérhető.

102_liebherr-variobasei.jpg

A képet a Liebherr oldaláról töltöttem le.

A rendszer lényege, hogy a kitámasztókarokon, a gémen, valamint a forgótengelyen elhelyezett érzékelők segítségével folyamatosan nyomon követi a kitámasztók kinyúlását, az azokban bekövetkezett nyomásváltozásokat, a gém helyzetét és kinyúlásának hosszát.

A bejövő adatokból a VarioBase® jelen időben számolja ki és jeleníti meg a darukezelő számára a maximális emelési kapacitást, gémkinyúlást és a megemelt teher súlyponti helyzetét.

Ezzel az eddig ki nem használt emelési kapacitás is hasznosul, a munkatartomány nő, nem szükséges eggyel nagyobb darut alkalmazni. Az intelligens rendszer alkalmazásával az egész daruzás gazdaságosabbá válik, amely a projektek tervezése során is jelentős szempont.

Nagyobb biztonság

Azzal, hogy a Liebherr VarioBase® ilyen komoly segítséget nyújt a darukezelő számára, lehetővé teszi, hogy az maximálisan az emelésre tudjon koncentrálni. Ha pedig nő a figyelem, csökken a balesetek bekövetkezésének kockázata, az emelés biztonságosabbá válik.

Nem véletlen, hogy a széles körű elterjedés mellett a német gyártó technológiája 2014-ben az Egyesült Államokban elnyerte az emelőberendezések és a területi platformok vezető szerepéért járó LLEAP-díjat is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4517918169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása