Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Kabinos felvonóval a város fölött

2023. február 27. - Daruk Karcsival

Síterepeken, a hegyekben egyáltalán nem szokatlan a kabinos felvonók látványa. Télen síléccel, snowboarddal felszerelkezett embereket visznek a pályákra, nyáron a túrázók, kirándulók dolgát könnyítik meg. Az sem teljesen szokatlan azonban, hogy egy város tömegközlekedésének részévé válnak. Mexikóvárosban is így történt, ahol nem aprózták el és megépítették a Guinness Világrekordok által is világ leghosszabb városi drótkötélpályás felvonójaként elismert Cablebúst.

126_wq7enfibovdezelpnfmrpirnni.jpg Forrás: elpais.com

Nem példa nélküli

A mexikói városi kabinos felvonó nem az egyetlen városi drótkötélpályás megoldás: New Yorkban az East River felett egy eredetileg munkásokat szállító kabinos felvonó vált turistalátványossággá. Fokvárosban a Tábla-hegy megmászását lehet kiváltani a felvonó használatával és kényelmesebben elérni a hegytetőről kínálkozó csodálatos panorámát. Rio de Janeiroban pedig a világ egyik leghíresebb szobrát, a 395 méter magas Cukorsüveg-hegyen lévő (a világörökség részét képező) Megváltó Krisztust lehet drótkötélpályán keresztül megközelíteni.

Tudtad? A szintén brazil kisvárosban, Encantadoban kizárólag adományokból állították fel a rióinál is nagyobb, talapzattal együtt 43 méter magas Jézus szobrot, amely a világ legnagyobb, kitárt karú Krisztus-szobra. A szobor szíve helyén kilátópontot alakítottak ki a látogatók számára.

A leghosszabb

Mexikó fővárosában azonban a Cablebús 2021-es forgalomba helyezésével a leghosszabbat alkották meg a városi drótkötélpályák között. A 10.555,3 méter hosszú drótkötélpálya a városi tömegközlekedés szerves részét képezi, mivel egyik végállomása az Indio Verde, a város egyik legnagyobb közlekedési csomópontja. A teljes útvonalat 36 perc alatt lehet kényelmesen, a város háztetői felett ringatózva megtenni.

126_csm_leitner_cablebus_2_mexico_city_mx_d94fa5e21f.jpg

Forrás: www.leitner.com

A tízfős kabinok sebessége 6 méter másodpercenként. A rendszer maximális kapacitása 4000 utas óránként és irányonként. A teljes vonalon 158 méter a szintkülönbség. A gondolák teljesen akadálymentesítettek, így a drótkötélpályás utazás lehetősége mindenki számára biztosított.

A működés első évében az építő és a kabinokat is szállító Doppelmayr felelt a rendszer üzemeltetéséért és karbantartásáért. A kiképzett csapatot ezután átadták a városnak és a Servicio de Transportes Eléctricos (STE) önkormányzati közlekedési vállalat vette át a fenntartással járó feladatokat.

Szociális szempontok

A fővárosi és a helyi önkormányzat által kiírt pályázat eredményeként a magaslati közlekedési eszközhöz kapcsolódva 40 művész 100 falfestménnyel gyarapította a látnivalók számát az épületek tetején és homlokzatán a kötélpálya nyomvonala mentén. Ezek nélkül is lehet azonban érdekességeket felfedezni, a nyomvonal ugyanis a város egyik legszegényebb negyedén keresztül vezet.

A projekt egyik célja ugyanis a környék felzárkóztatása. Ennek egyik eszköze, hogy a Cablebús üzemeltetése több száz új munkahelyet teremtett.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2318059296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása