Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Kézzel készített középkori ketrecdaru rekonstrukciója Csehországban

2021. május 26. - Daruk Karcsival

A Prágától 50 kilométerre található Tocnik vára látott már szebb napokat is. A váron már erősen látszik az elmúlt néhány évszázad nyoma, azonban néhány éve felújítási munkák kezdődtek a tetőszerkezetén, amelyhez felhasználták azt a korhű darumásolatot is, amelyet előtte a prágai várban építettek össze.

A projekt

2006 májusában a Massachusettsi Művészeti Főiskola öt végzőse Laura Viklund, Jason Loik, Rob Duarte, Nat Crosby és Judith Hanson Prágába utazott, hogy Vit Mlazovsky és Petr Ruzicka társaságában részt vegyen egy történelmi daru építésében a prágai vár királyi palotájának északi udvarán.

A projektben középkori illusztrációk alapján, korabeli technológiák alkalmazásával építették meg egy emberi erővel mozgatott daru másolatát. Mivel mindez a vár szabadon megtekinthető északi udvarában zajlott, a látogatóknak lehetőségük volt figyelemmel követni a munkafolyamatok nagy részét.

Már az ókori görögök óta

Az ember által hajtott fagépeket és emelőket már az ókori görögök is említik, az ókori Róma óta pedig ábrázolják is. A daruk és egyéb emelők fejlődése pedig valószínűleg szorosan összefügg az új tudományos tudományágak - mint a geometria és a mechanika - fejlődésével az ókori Görögországban.

A kerekes daruk használata a középkorban, a gótikus építészeti stílus és a kereskedelem fejlődése miatt kezdődött el. A részben elkészült székesegyházakban lévő daruk évtizedekig a középkori városok látképének részei voltak, ezért gyakran megtalálhatók kéziratokban, városrajzokban és térképeken megjelenő korabeli illusztrációkon.

A konkrét ketrecdaru

A projektben a IV. Vencel féle Bibliából származó illusztráció alapján építettek meg egy emberi erővel hajtott ketrecdarut, amelynek kialakítása a prágai királyi műhely kivételes technikai fejlesztése volt a 14. század végén.

42_crane-and-cathedral.jpg

A kép eredetije itt található: https://www.handshouse.org/czech-crane

A projekt célja az volt, hogy a középkori Európára jellemző ketrecdaru másolatát modern technológiák használata nélkül, kizárólag középkori eszközöket és technikákat alkalmazva készítsék el korabeli illusztrációk, valamint egyéb történelmi források alapján.

A korhű kivitelezés (Még bőven az acél korszaka előtt vagyunk!) érdekében a daru fáit egyedileg választották ki és kézzel, fejszékkel vágták ki a Hluboko nad Vltavou közelében lévő erdőkben. Az összes gerendát kézzel faragták, a deszkákat és léceket kézivázas fűrésszel vágták, majd történelmileg pontos asztalos kötésekkel rögzítették.

Az elvégzett munka az alábbi videón is látható:

Így készült...

Ha Tocnik felé jártok, írjátok meg kommentben, látható-e még a daru a várban!

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5816572116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása