Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Úszó emelőóriások

2021. április 29. - Daruk Karcsival

Kicsit rácsavarodtam az úszódaruk témájára mostanában, ez most már hivatalos. A Jumbo Kinetic és Fairmaster annyira lenyűgözött, hogy olvasgattam még egy kicsit a témában és a Marine Insight oldalán találtam is egy cikket, amiben akkora úszódarukat gyűjtöttek össze, amelyek mellett a Jumbo ékkövei szinte eltörpülnek.

A daruhajók neve elég árulkodó. Ezek olyan nagy méretű óceánjáró hajók, amelyeket hatalmas darukkal szereltek fel nehéz terhek emelésére és mozgatására.

Főként nyílt tengeren történő építési munkákhoz és mentési tevékenységekhez használják a nehéz emelődaruval ellátott hajókat, amelyek normál darus hajók, vagy félig merülők is lehetnek. Ezek az acélmonstrumok világszerte híresek hatalmas méretükről és teherbíró képességükről. A Marine Insight listája 10 hatalmas daruhajót tartalmaz, lássuk közülük a 3 legérdekesebbet!

Saipem Constellation

40-saipem-constellation-crane-vessel-1.jpg

Ellenálló hajótest, hatalmas daruk és kábeldobok, rajtuk nagy szakítószilárdságú acélsodronyok

A 178 méter hosszú, 45 méter széles Saipem Constellation igazi multifunkciós hajó, amelyet mélytengeri csőrendszerek és vezetékek lefektetéséhez használnak. A 3000 tonnás emelőkapacitású hajó a nyílt tenger minden viszontagságával képes szembeszállni a csőrendszer elemeinek helyszínre szállítása és tengerfenéken történő elhelyezése során.

Saipem 7000

40-saipen-7000.jpg

Hihetetlen méretek. (Kép: MKPhotography)

Ismét egy, az olasz olaj- és gázipari cég, a Saipem által üzemeltetett hajó. Az 1988-ban üzembe helyezett félig elmerülő úszódaru két, egyenként 7000 tonna emelőkapacitású daruján képes 14 ezer tonnát 42 méteres magasságba emelni.

A legmodernebb ballasztrendszerrel felszerelt mérnöki csoda olyan hatalmas, hogy működtetéséhez 700 fős személyzet szükséges. Igazi úszó város.

SSCV Sleipnir

Bemutató videó erről a lenyűgöző hajóról

Jelenleg az Odin híres nyolclábú lováról elnevezett SSCV Sleipnir birtokolja a legnagyobb úszódaru címét a maga két, egyenként 10-10 ezer tonnás kapacitású darujával.

A hatalmas acéltestet nyolc hajtómű mozgatja, mégpedig viszonylag gyorsan, a hajó végsebessége ugyanis több mint 12 csomó. Hogy a hajó mozgatása és üzemeltetése gazdaságosabb és mindemellett környezetbarátabb legyen, a meghajtás LNG, azaz cseppfolyósított földgáz biztosítja.

Nézzétek meg a listát ti is, aztán írjátok meg, melyik a kedvencetek róla!

(A képek forrása a Marine Insight és a Wikipedia, a videót a Youtube-on is megnézheted.)

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr8516516574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása