Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

A kedvenc állatom: a futómacska

2020. december 29. - Daruk Karcsival

Vannak, akik teknőst, kutyát vagy macskát tartanak. Vannak, akik állatkertbe mennek, mert a kedvenc állatuk az oroszlán, a zebra vagy épp a víziló. Én építkezésekre és üzemcsarnokokba járok, mert az én kedvenc állatom a futómacska.

Hogy még nem is hallottatok róla? Mert rossz helyen kerestétek. Ez ugyanis nem olyan, mint egy szelíd, cirmos házicica, de olyan sem, mint egy kecses és méltóságteljes nagymacska, mint például a leopárd.

24_leopard-2578114_1920.jpg

Nem, ez nem egy futó macska

Az én kedvenc állatom, a futómacska ugyanis – noha hasonlóan kecses és gyors is tud lenni – mégis különbözik kicsit ezektől a teremtményektől. Segítek egy kicsit, hogy ti is jobban megismerhessétek.

24_trolley-99979_1920.jpg
A kép felső részén egy futómacska természetes környezetében.

Nevének eredete

Elnevezésük alighanem a középkorban elterjedt, fából készült bakdarukra felmászó és azokon végigszaladó kikötői macskáktól eredeztethető. De lehet, hogy egész másról, mindenesetre ez a kikötői sztori elég jól hangzik.

Megjelenése

Változó. A rejtőszíneket nem kedvelik, sokkal inkább előnyben részesítik a decens feketét és a szürkét, vagy épp a kirívó, jól látható árnyalatokat, mint a narancs- és citromsárga, a kék és a piros.

Élettere

Az egész világon elterjedt faj. Szeretik az indusztriális környezetet (és az indusztriális metálzenét is), de az emberek közelségét nem annyira, ezért leginkább gyárakban, üzemcsarnokokban fellelhetők. Bakdaruk, portáldaruk és forgódaruk közelében sűrűn előfordulnak.

Élettartama

Számukra ideális környezetben és megfelelő karbantartással, gondoskodással élettartamuk akár a 30-40 évet is elérheti. Mivel jól megtűrik maguk körül az embereket, gondozásukhoz szakértői segítség igénybevételére is lehetőség nyílik.

Alfajok

Két alfaja elterjedt: a kézi, illetve az elektromos hajtású. Utóbbi teherbírása nagyobb és könnyebben kezelhető, ezért hiába nehezebb a tartása, az emberek jobban szeretik, ezért a legfejlettebb üzemekből elkezdték kiszorítani a kézi meghajtásúakat.

Táplálkozás

Mindenevő. Egyáltalán nem válogatós fajta, a megfelelő kötözőeszközök alkalmazásával minden jellegű teher emelésében és mozgatásában megfelelő partnerek. A kifejlett példányok teherbírása igen nagy. Meglepő tény, de hiába macskafélék, nem szeretik a lustálkodást, a serény munka hívei.

Ugye, milyen izgalmas állatfaj a futómacska? Ha kedvetek támadt közelebbről is megismerkedni velük, keressetek egyet a környéketeken! De ne felejtsétek, hiába szelídek, a közelükben indokolt a megfelelő védőfelszerelés viselése!

(A képek forrása szokás szerint a Pixabay.)

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr1316362636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása