Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Daruk és emelők a mesékben

2020. december 01. - Daruk Karcsival

Amikor az ember már egy fél éve otthonról dolgozik, ráadásul van otthon egy kisgyerek is, igen jártas lesz a mesecsatornák műsorát illetően is. Ha pedig annyira kedveli a darukat és emelőket, hogy még blogol is róluk, azonnal kiszúrja őket a mesék szereplői között is.

Bob, a mester - Colos

Bob, a mester, építs házat, Bob, a mester, menni fog!” - így kezdődik az egyik dal az angol animációs sorozatban.

A széria (angolul: Bob the Builder) főhőse – egészen meglepő módon – Bob, a mindig munkavédelmi sisakban lévő ezermester, aki képes megjavítani, vagy felépíteni bármit, amit kell, vagy amit a kisváros polgármesterasszonya kitalál.

Segítségére van két munkatársa, valamint munkagépei is. Markos, a kotró főleg a bajkeverésben járatos, viszont a kedvenc karakterem Colos, aki nem más, mint egy nagy autódaru.

Ha valami nehezet kell megemelni, vagy le kell pakolni Tonnás, a kamion rakományát, mindig a kék daru segítségére van szükség. Colos pedig, nevéhez híven, beveti a kitolható gémjét, és az arra sodronnyal rögzített horog segítségével mindent megemel.

Thomas és barátai – Cranky és egyéb karakterek

A Thomas és barátai (eredeti cím: Thomas & Friends) egy 1984-ben indult angol oktató, ismeretterjesztő televíziós sorozat gyerekeknek, amely 1984-től 2008-ig tárgymozgatásos animációval, 2010-től pedig már számítógépes animációval készült.

Főhőse Thomas, a bátor és becsületes gőzmozdony, aki egy kitalált, a valóságban nem létező sziget, Sodor egyik vasútvonalán lát el feladatokat és keveredik különféle kalandokba.

Sodor térképe

 A sziget – amely Anglia és a Man-sziget között fekszik – rengeteg karakter otthona, így Thomas mellett számos gőz- és dízelmozdony is feltűnik, de időről-időre szerepet kap a kalandok során Cranky, a kikötői daru, Owen, az emelőlift, Reg, a roncstelepi daru, illetve Beresford, a szárazföldi rakodódaru is.

 

22_sodor.jpg


Tájkép a Man-szigetről. Ha létezne, Sodor is hasonlóan vadregényes lenne.

Verdák – Matuka, az autómentő

A 2006-ban bemutatott Verdák (Cars) a Pixar hetedik számítógépes animációval készített családi filmje, amelynek világát megszemélyesített autók és egyéb járművek népesítik be.

Főszereplője Villám McQueen, a Szelep Kupa versenysorozat zöldfülű újonca. A film elején fiatalságának teljes tudatában elbizakodottan és arrogánsan viselkedik, a környezetével semmit nem törődve csakis az érdekli, hogy ő legyen az első újonc, aki megnyeri a Szelep Kupát és ezzel egy rendkívül jövedelmező szerződést kössön vele a Dinoco nevű szponzor.

Egy eltévedés során azonban Szelepfürdőbe kerül, ahol új barátokra tesz szert és megváltozik az élete. A sztoriról nem is írnék többet, mert feltétlenül érdemes megnézni ezt a remek, felnőttek számára is élvezhető mozit, amely a Pixar legjobb munkái közé tartozik.

Olyannyira jó, hogy Oscar-díjra is jelölték a legjobb animációs film, valamint a legjobb eredeti betétdal kategóriájában is.

Ami – vagy inkább, aki – miatt szerepel a listánkon, az nem más, mint Szelepfürdő rozsdás, nem túl okos, ám nagyon hűséges autómentője, Matuka.

Az 1951-es kiadású International L-170-es modelljéről mintázott, ütött-kopott Matuka mindig visszarángatja Villám McQueen-t a földre és mindig tartogat egy-két vicces beszólást. A magyar szinkron remekül sikerült, az autómentő hangját az azóta tragikusan hirtelen elhunyt Gesztesi Károly adta, aki kiemelkedően jó munkát végzett.

22_szelepfurdo.jpg

A valóságban is megépített Szelepfürdő egy családi vidámparkban.

Kihagytam valakit a felsorolásból? Ti tudtok még darukat és emelőket más mesékben?

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7116311458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása