Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Csernobil: két bravúr már sikerült

2022. március 30. - Daruk Karcsival

Az elmúlt hetekben Csernobil többször is a figyelem középpontjába került. A jelenleg is tartó orosz-ukrán konfliktusban a terület – és benne az atomerőmű – éppen gazdát cserélt, ami komolyan befolyásolhatja, hogy megkezdjék a közvetlenül a beleset után emelt betonszarkofág – majd idővel a sérült blokk – lebontását, ami már nagyon időszerű lenne.

Az első bravúr

A 36 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án bekövetkezett gáz és vegyi robbanás után, már májusban, elképesztő erőfeszítések árán elkezdtek építeni egy vasbeton szarkofágot, hogy minél jobban elszigeteljék a katasztrófában megsérült négyes blokkot.

A betonszarkofág építése a nap 24 órájában folyt, a munkások egyszerre csak néhány percet tölthettek az építési területen, hogy elkerüljék a halálos mértékű sugárzást. A magas sugárzás miatt a védőruhákat minden egyes nap cserélni kellett. Az óvintézkedések ellenére a munkákban résztvevők közül nagyon sokan fizettek életükkel hősiességükért.

Az építkezésen használt gépek (köztük a hatalmas német Demag 4000-es lánctalpas daruk) a sugárszennyezés mértéke miatt később már nem voltak használhatóak.

Már az építés befejezésekor lehetett tudni, hogy a rohamtempóban felhúzott vasbeton konstrukció csak átmenetileg tudja majd betölteni a célját, ezért már 1992-ben kiírták a pályázatot egy új szarkofág építésére, aminek legalább 100 évig kell majd biztosítania a négyes blokk védelmét és a tervezésekor figyelembe kellett venni a lehetséges környezeti és geológiai hatásokat, valamint az éghajlatváltozást.

A legfontosabb kritérium pedig az volt, hogy a régi szarkofág bontási munkálatai kivitelezhetőek legyenek alatta.

327 méter

Az építést, hosszas tervezés és előkészítés után a Novarka konszern kezdte el 2011-ben, ami egészen 2016-ig tartott. A projekt teljes költsége 2,15 milliárd euróra rúgott, ebből a szarkofág megépítése 1,5 milliárdba került.

A projekt fontosságát mutatja, hogy a finanszírozásába Ukrajna mellett beszállt az Európai Unió, az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank, több európai ország, Oroszország, az USA, Kanada és Japán is.

A hatalmas, 110 méter hosszú, 257 méter széles, 105 méter magas és körülbelül 36 ezer tonnás, hangárra emlékeztető (árkád formájú) acélból készült szerkezetet a sérült blokktól 327 méterre kezdték el építeni. Az új szarkofágot 2016 áprilisában fejeztek be és november 14-én kezdték a helyére tolni Polytetrafluor-etilén párnákon, lézerrel vezérelt hidraulikus dugattyúkkal. A teljes folyamat az elsőtől az utolsó lépésig 15 napig tartott.

Forrás: euronews.com

Mi jön ezután?

Mivel az új szarkofág megfelelően ellátja a neki szánt szerepet és biztosítja a szükséges védelmet, el lehet kezdeni az első, vasbeton szarkofág lebontását, ami egyre sürgetőbb, figyelembe véve, hogy a szakértők szerint az már csak 2023-ig marad állva.

Az első betonszarkofág elbontása után a következő lépés magának a sérült reaktornak a teljes leszerelése, ami az előzetes becslések szerint 2065-ben fejeződhet be.

A helyszín felmérése után 2021-ben engedélyezték a bontás megtervezésének elindítását, de a következő lépések időpontjait még nem jelölték ki és tekintve, hogy az orosz-ukrán háború teljesen felforgatta a csernobili viszonyokat, a következő mérnöki bravúr végrehajtása még várat magára.

A képet a Pixabayról töltöttem le.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2517793411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.31. 16:02:38

Csak az nem derült ki, hogy mi történik, ha ottmarad a régi.
Mivel okoz zavart?

Daruk Karcsival 2022.03.31. 19:39:08

@gigabursch: A régi szarkofág repedezik, alatta pedig ott van a sugárzó, szétolvadt reaktormag.

gigabursch 2022.03.31. 20:03:30

@Daruk Karcsival:
Eddig világos, hogy sugárzik, még repedezik, még itt van valami alatta, amiből a legintenzívebb cucc már rég elbomlott, a közepes intenzitású mocsok java is már elbomlott, a gyenge sugárzású meg még sokáig fog rezsót játszani, miközben csendesen feleződik és feleződik és kopik. A maradék meg alig sugárzik, viszont legalább évezredekig.
Ehhez nem kell akadémikusnak lennem, mert közismert.

De mi a terv?
Kimerjük a sugárzó ganét és???
Mi lesz a kimert szmötyivel?
Ha nem merik ki, csak úgy hagyják az új búra alatt, minden nappal csak fogy az ereje. Még ha nem is látványosan, de fogy.

Félre ne értsd, nem téged 'ekézlek', csak jó lenne érteni a folyamatot meg a miérteket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.31. 22:05:12

@gigabursch: Nézz utána a plutónium és amerícium izotópok felezési idejének és akkor nem írsz olyan hülyeségeket, hogy a nagy aktivitásúak rég lebomlottak!

arthurthedent 2022.03.31. 22:18:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Aminek nagy az intenzitása annak kicsi a felezési ideje, aminek meg nagy a felezési ideje, annak kisebb az intenzitása. Merthogy pont azért nagy az intenzitása, mert kicsi a felezési ideje.

Innen persze csak az a kérdés, hogy mit nevezel "nagy" intenzitásnak és "kis" felezési időnek, de azért már eltelt pár évtized, szóval az *igazán* intenzíven sugárzó dolgok már párszor befeleződtek. Ez mondjuk nyilván nem jelenti azt, hogy hyerekjáték vagy veszélytelen ami maradt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.31. 22:23:48

@gigabursch: A reaktor már több tonna plutóniumot tartalmazott a balesetnél, aminek az izotópjainak felezési ideje több ezer év,

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.31. 22:30:05

@arthurthedent: Csakhogy nem mindegy milyen sugárzása van és mi a bomlási sora. És én nem nevezem nem intenzívnek (plutónium) azt amiből egy mikrogramm a szervezetbe jutva tuti rákot okoz, továbbá spontán neutron sugárzása igen erős. Egy gramm plutóniumot is komoly védelemmel kell körülvenni, és abban a reaktorban több tonna van. A Pu240 tartalom komoly neutron sugárzással jár.

kvp 2022.04.01. 01:28:51

Az eredeti vasbetonszerkezetet azert kell(ene) elbontani, mert ha radol az alatta levo nagy aktivitasu salakra (ami a reaktorbol maradt), akkor felkavarja azt, raadasul maradt ott meg egheto anyag is es meg mindig fennall az eselye, hogy osszefolyik valahol egy kritikus tomeg es ujraindul a lancreakcio. Ezert lenne fontos, hogy a regi szarkofagot feldaraboljak es elassak. Aztan a reaktor azon reszeit kellene feldarabolni es elasni, amikben nincs olvadt uzemanyag vagy moderator. Maradna egy godor az alapokkal es a volt reaktortartaly tartalmaval (uzemanyag es megmaradt moderator). Ezeket is fel lehetne drabolni es nagyon kis darabokban, egymastol jo tavol, uvegtombokbe ontve elasni. Es akkor vegre megszunne a veszely. Alternativakent az utolso lepes helyett a teljes godrot in situ kionthetik uveggel, majd lebetonozhatjak vizzaro betonnal. Ez kevesbe jo megoldas, de sokkal olcsobb lenne, az USA csinalt mar ilyet parszor. A jelenlegi tervek szerint kis, olajoshordo meretu darabokra vagva asnak el az egeszet jo melyre egy foldrajzilag stabilabb kozetretegben, ez az idealis megoldas.

belekotty 2022.04.01. 06:48:13

@kvp: Bór vegyületekkel teleszórták, amit az oltáshoz használt víz belemosott. A bór pedig (az egyik izotópja) erős neutronelnyelő. Eredetileg természetes urán volt benne, de már biztosan magas a trnaszurán tartalma. Ezzel együtt nem hiszem hogy bárhol kialakulhat kritikusság.

arthurthedent 2022.04.01. 07:49:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Csakhogy nem mindegy milyen sugárzása van és mi a bomlási sora. És én nem nevezem nem intenzívnek (plutónium) azt amiből egy mikrogramm a szervezetbe jutva tuti rákot okoz, továbbá spontán neutron sugárzása igen erős."

Okés, amit mondtam, az nagyon egyszerű és triviálisan igaz. Ha egy izotóp atommagja instabil, nagy valószínűséggel bomlik, akkor intenzíven bomlik, intenzíven sugároz. Ekkor viszonylag hamar bomlik, tehát kicsiny a felezési ideje. Intenzíven sugároz, tehát hamar elmbomlik.

Az, hogy mennyi okoz rákot össuefügghet ezzel, de a fizika nem azért mondja, hogy intenzíven sugároz, mert káros az egészségre, hanem azért, mert instabil az atommagja, nagy valószínűséggel bomlik és rövid a felezési ideje.

Az, hogy "plutonium" természetesen nem elégséges információ, viszont kitűnően alkalmas arra, hogy teljesen összekeverjük az erősen sugárzó és a nagy felezési idejű anyagokat (izotópokat).

"Legstabilabb izotópja, a Pu-244 révén, melynek felezési ideje (80 millió év)"
"A plutónium-239-et (felezési ideje 24 100 év) "
"far, much data for Pu-241 half-life have been reported, but these values range from 13.8 years to 15.1 years."

Szóval a plutónium különféle izotópjainak felezési ideje és így sugárzásának intenzitása nagyon különbözőek, az egyik 24 ezer év alatt sugároz annyit, mint a másik 15 év alatt.

Mivel nem vagyok szakértő a témában csak ennyit akartam mondani, hogy ne kövessük el a hibát amit annyian elkövetnek, amikor is a kis felezési idejű, intenzíven sugárzó izotóp mellé odaírják a gyengén sugárzó izotóp hatalmas felezési idejét azt a rémhírt terjesztve, hogy iszonyat erős sugárzás lesz évmilliókon keresztül.

Ettól persze még nem lesznak a csernobili romok biztonságosak.

gigabursch 2022.04.01. 07:58:59

@kvp:
@belekotty:
Köszönöm, így már érthetőbb.
Erről az üvegezésről még nem hallottam. Érdekes megoldás lehet.
Nekem az a félelmem, hogyha ezt a beöntött, véletlenszerűen befolyt és megkötött egykori betonmasszát elkezdik kiszedni, akkor a szálló por, stb annyi mocskot kavarhat fel, ami nem biztos, hogy kívánatos.
Elképzelni sem tudom, hogy hol lehet - már ha ilyen helyzetben létezik egyáltalán - az opttimum.

@arthurthedent:
Magam is tk. erre kívántam felhívni a figyelmet, hogy az intenzitás és a felezési idő bizony fordított arányban leledzenek. Legalábbis szerény ismereteim szerint.
Ez - a jelek szerint - Brendelnek (@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ) nem feltétlen jön át.

arthurthedent 2022.04.01. 08:05:16

@gigabursch: "Ez - a jelek szerint - Brendelnek (@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ) nem feltétlen jön át."

Ó, igen. Sokaknak nem jön át, ők általában a leghangosabbak. Részben fanatizmus, részben meg a Dunning–Kruger-hatás. :)

belekotty 2022.04.01. 08:13:26

@gigabursch: Csak szólok, az úrfit ismerem személyesen, kollégám volt. Nem Brendel abban biztos lehetsz. Az hogy egy izotóp, főképp egy transzurán relatíve lessan bomlik még nem jelent semmit, erre akart utalni Kurt. Van olyan izotóp, amelynek a teljes bomlási sora gyorsan feleződik így az eredeti izotóp sugárzásának többszörösét adja, ráadásul gyakori a gamma kibocsátás ami a legveszélyesebb.
Pl az U232 bomlási sora maga a rémálom.

arthurthedent 2022.04.01. 08:38:52

@belekotty: Igen, persze vannak ilyen szempontok is, ezért is írtam, hogy nem vagyok szakértő. Meg aztán ezeknek az elemeknek vannak kémiai tulajdonságaik is, ettől még, hogy éppen nem nagyon sugároznak még lehetne erősen mérgezőek is.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.04.01. 08:39:47

@gigabursch: @arthurthedent:

fasznak írkáltok baromságokat, ahelyett, hogy 2 perc alatt utána néznétek, ha már fongotok nincs róla?

Az első pár évtizedek után a kiégett fűtőelem aktivitása még alig csökken. Csernobilban ráadásul ugye nem kiégett fűtőelemek vannak, hanem robbanás utáni maradék szenny.

en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_waste#/media/File:Activitytotal1.svg

Az időskála logaritmikus, úgyhogy gyakorlatilag 10-nél vagyunk.

Az atombuzik tudatlan idióták.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.04.01. 08:56:04

@gigabursch: @arthurthedent: darukesemelok.blog.hu/2022/03/30/csernobil_ket_bravur_mar_sikerult?full_commentlist=1#c41318565

fasznak írkáltok baromságokat, ahelyett, hogy 2 perc alatt utána néznétek, ha már fongotok nincs róla?

Az első pár évtizedek után a kiégett fűtőelem aktivitása még alig csökken. Csernobilban ráadásul ugye nem kiégett fűtőelemek vannak, hanem robbanás utáni maradék szenny.

www.open.edu/openlearn/pluginfile.php/117459/mod_oucontent/oucontent/2932/2cd0584d/bd110395/st174_c07_f04.eps.png

Az időskála logaritmikus, úgyhogy gyakorlatilag 10-nél vagyunk. És a természetes urán szintjére kb 100 év alatt esik le.

Az atombuzi mongolFidióták tudatlan barmok. Ti vagytok a zsákfalusi genetikai selejt.

belekotty 2022.04.01. 08:57:02

@arthurthedent: Kurt nem azt írta hogy a gyors felezési idejű nem bocsátana ki kevesebb sugárzást arányosan. De nem mindegy melyikből mennyi van és nem mindegy hogy bomlik. És nem mindegy hol okoz problémát, a kikerültve, vagy a reaktor bontásánál. Például nagyon sok még az amerícium amely felezési ideje száz években mérhető ráadásul spontán hasad (Am241)
A Cs137 veszélyessége össze sem mérhető az Am241-ével, ha a reaktor bontását és a hulladék elhelyezését nézzük. A Cs137 béta sugárzása 1-2 centiméter hatótávolságú levegőben, az Am241 spontán hasadásából származó neutronok valamint a bomlástermékek fékezési sugárzásából adódó gamma ebben az esetben sokkal problémásabb. Megint más a természetbe kikerült cucc, mert ott a Cs és I a veszélyes, mert belekerül a biológiai körforgásba, míg a transzuránok nem. Az a baj hogy nekiálltok egy rekatorfizikához értővel vitázni és nem is értitek mit akart mondani.
Például ezt a cikket a Kurt írta vendég szerzőként és nem a Brendel. :-D

atombuzi.blog.hu/2014/02/13/a_csernobili_baleset_okai

Ja és pont az a blogger írt egy példát,mennyire lényeges a bomlási sor, amelyben rémálom elemek is vannak.

izotóp felezési bomlás energia

idő

U232 68,9 év alfa 5,414 MeV

Th228 1,9116 év alfa 5,520 MeV

Ra224 3,6 nap alfa 5,7 MeV

Rn220 55 másodperc alfa 6,4 MeV

Po216 0,14 másodperc alfa 6,9 MeV

Pb212 10 óra béta 0,56 MeV

Bi212 1 óra alfa 6 MeV

Tl208 3 perc béta 5 MeV

Pb208 stabil

belekotty 2022.04.01. 08:59:30

@arthurthedent: A többség (Cs, I Sr) nem mérgezőek, hanem sugároznak. Nincs olyan amely különösebben mérgező.

pista18723 2022.04.01. 09:04:21

@arthurthedent:

offscreen.blog.hu/2021/10/06/ezert_nincs_ertelme_az_elkxrtukrol_kritikat_irni_105?full_commentlist=1#c40965612

"Arányos erőszakot, azokkal szemben, akik ellenszegülnek."

1) Mindenki, aki a téren volt, ellenszegült a törvénytelen tüntetés oszlatásának. Tehát, ismétlem, te gyagyás. Mindenki ellenszegült.

2) A téren egy tankkal mentek a rendőrség ellen. Polgárháborús helyzet volt. Nagyobb erő bevetése is arányos lett volna.

"Az, amit a rendőrség tett nem a közbiztonság helyreállítása volt."

De. Nem egy olyan mongolFidióta fasz fogja ezt meghatározni, mint te. A rendőrség minden országban hasonlóan jár el hasonló esetekben. Erőszakkal oszlatja fel a rendbontó, törvénytelen tüntetőket, akik polgárháborús helyzetet teremtettek.

Elmebeteg pszichopata vagy, ezért vagy mongolFidióta.

arthurthedent 2022.04.01. 09:04:49

@rabelais: "fasznak írkáltok baromságokat, ahelyett, hogy 2 perc alatt utána néznétek, ha már fongotok nincs róla?"

Konkrétan mi az, ami nem volt igaz az általam beírt dolgokból? Mi volt "baromság"?!

"Az első pár évtizedek után a kiégett fűtőelem aktivitása még alig csökken. "
Nem hinném, hogy csernobilban kiégett fűtőelemek lettek volna a reaktorban. :) Mint ahogyan arról sem hallottam, hogy az atomreaktorokban a fűtőelemek felezési ideje olyan nagy lenne, hogy évtizeken keresztül alig csökkenne az aktivitásuk, merthogy azért pár évente fűtőanyagot kell cserélni.

Azt is tudjuk, hogy a kiégett fűtőelemeket (reaktortípustól és fűtőanyagtól függően) néha évekig hűtik és csak utána helyezik el hosszú távú tárolókban. Ezeknek a fűtőelemeknek bizony sokat változik az aktivitása pár év alatt, csakhogy még nagyon sokáig képesek káros mértékű sugárzást kibocsájtani.

De igen, egy szóval sem mondtam, hogy most már pár éven belül el lehet bontani a szakrofágot, mindenki tudja, hogy ez nem így van.

"Iodine, strontium and caesium were the most dangerous of the elements released, and have half-lives of 8 days, 29 years, and 30 years respectively. The isotopes Strontium-90 and Caesium-137 are therefore still present in the area to this day."

A kiszabadult legveszélyesebb anyagok felezési ideje. Ezekre sem mondanám, hogy pár évtized alatt alig csökken az aktivitása.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.04.01. 09:05:49

@arthurthedent: @gigabursch:

darukesemelok.blog.hu/2022/03/30/csernobil_ket_bravur_mar_sikerult?full_commentlist=1#c41318565

fasznak irkáltok baromságokat, ahelyett, hogy 2 perc alatt utána néznétek, ha már fingotok nincs róla?

Az első pár évtizedek után a kiégett fűtőelem aktivitása még alig csökken. Csernobilban ráadásul ugye nem kiégett fűtőelemek vannak, hanem robbanás utáni maradék szenny.

www.open.edu/openlearn/pluginfile.php/117459/mod_oucontent/oucontent/2932/2cd0584d/bd110395/st174_c07_f04.eps.png

Az időskála logaritmikus, úgyhogy gyakorlatilag 10-nél vagyunk. És a természetes urán szintjére kb 1000 év alatt esik le. Addig az oroszok még tucatszor megtámadhatják, szétbarmolhatják Csernobilt.

Az atombuzi mongolFidióták tudatlan barmok. Ti vagytok a zsákfalusi genetikai selejt.

arthurthedent 2022.04.01. 09:07:02

@pista18723: Hihetetlen, hogy hónapokkal később is szétoffolod a butaságoddal a netet. Amikor már eleve nem volt igazad. :(

belekotty 2022.04.01. 09:08:32

@rabelais: "Csernobilban ráadásul ugye nem kiégett fűtőelemek vannak, hanem robbanás utáni maradék szenny"

Így van. a megfutás miatti nagy neutron fluxus okán sok a plutónium és amerícium izotóp. No meg kűrium. Hiába bomlik el a fele 30 év alatt, ha a Cm243 jelentős részben Am234-at eredményez.
Az általad linkelt kép remekül mutatja miért nem értik a valós folyamatokat itt egyesek, hanem egyszerűen csak a felezési időből indulnak ki.

arthurthedent 2022.04.01. 09:09:49

@rabelais: Hú, öregem, ez azért baba kis grafikon ám. :D Te valami nagy tudós ember lehetsz. Legutoljára Egely Györgytől láttam ilyen precíz grafikont. Na csá! :D

belekotty 2022.04.01. 09:13:43

@arthurthedent: "Nem hinném, hogy csernobilban kiégett fűtőelemek lettek volna a reaktorban"

Rosszabbak, mert a hirtelen fellépő nagy neutronfluxus rengeteg transzuránt termelt. Alacsony neutron fluxus mellett teljesen más lesz a például a Pu239/Pu240/Pu241 arány mint egy ilyen brutális megfutásnál, ahol a névleges teljesítmény száz, esetleg ezerszerese volt. Tudod konszekutív reakcióknál a reagensek aránya baromira nem mindegy.

belekotty 2022.04.01. 09:14:39

@arthurthedent: Pedig az a grafikon nagyon is jó.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.04.01. 09:15:21

@gigabursch: @arthurthedent: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

darukesemelok.blog.hu/2022/03/30/csernobil_ket_bravur_mar_sikerult?full_commentlist=1#c41318565

fasznak irkáltok baromságokat, ahelyett, hogy 2 perc alatt utána néznétek, ha már fingotok nincs róla?

sosem kurt baromfi is idióta, mert részletekről vitázik veletek, miközben a végeredményt a szakértők modellezték, és van eredménye.

Az első pár évtizedek után a kiégett fűtőelem aktivitása még alig csökken. Csernobilban ráadásul ugye nem kiégett fűtőelemek vannak, hanem robbanás utáni maradék szenny.

www.open.edu/openlearn/pluginfile.php/117459/mod_oucontent/oucontent/2932/2cd0584d/bd110395/st174_c07_f04.eps.png

Az időskála logaritmikus, úgyhogy gyakorlatilag 10-nél vagyunk. És a természetes urán szintjére kb 1000 év alatt esik le. Addig az oroszok még tucatszor megtámadhatják, szétbarmolhatják Csernobilt.

Az atombuzi mongolFidióták tudatlan barmok. Ti vagytok a zsákfalusi genetikai selejt.

arthurthedent 2022.04.01. 09:15:23

@belekotty: "Az általad linkelt kép remekül mutatja miért nem értik a valós folyamatokat itt egyesek, hanem egyszerűen csak a felezési időből indulnak ki."

Az általa linkelt kép a felezési időből indul ki. :D Csak utána összeadták a különböző izotópokat.

Minden radioaktív bomlás a felezési időből indul ki, merthogy a maghasadás egy statisztikus folyamat, minden atommag egy adott valószínűséggel hasad egy adott idő alatt. A felezési idő nem egy mellékes, járulékos, "emergent" tulajdonság, hanem a maghasadás alaptulajdonsága. Nem lehet másból kiindulni.

arthurthedent 2022.04.01. 09:17:59

@belekotty: "Pedig az a grafikon nagyon is jó."

Az, jó, laikusoknak meg általános iskolásoknak. :D

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.04.01. 09:18:09

@arthurthedent: na baz, az elmebeteg atombuzi mongolFidióta ideszarik, aztán, amikor szembesítik tudományos eredményekkel, akkor lelép.

bazdmeg, te így szállsz le a bicikliről.

elmebeteg vagy, pszichopata vagy, ezért vagy atombuzi mongolFidióta selejt. ti vagytok a magyar társadalom legalja, a genetikai selejt.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2022.04.01. 09:18:57

@arthurthedent: na baz, az elmebeteg atombuzi mongolFidióta ideszarik, aztán, amikor szembesítik tudományos eredményekkel, akkor lelép.

bazdmeg, te így szállsz le a bicikliről. neked a kommentelés csak addig érdekes, amíg következmények nélkül ideszarhatod hasból a hülyeségeidet.

elmebeteg vagy, pszichopata vagy, ezért vagy atombuzi mongolFidióta selejt. ti vagytok a magyar társadalom legalja, a genetikai selejt.

arthurthedent 2022.04.01. 09:23:32

@rabelais: Matyi, matyi, nehogy nekem agyvérzést kapj! Nagy szükség van rád az internet magyar szegletében, ha eltűnnél mindannyian szegényebbek lennénk. Figyelmeztetésül és okulásul szolgálsz több generációnak, mehogy itt bekrepálj nekem. :D

belekotty 2022.04.01. 09:24:49

@arthurthedent: "Az általa linkelt kép a felezési időből indul ki. :D Csak utána összeadták a különböző izotópokat."

Összeadták. Az egyik izotóp bomlása során lesz egy másik izotóp, ami lehet gyorsabban sugároz. A sugárzási szintet írták ki, nem a bomlás sebességét. A tény az, hogy a leállás után van egy gyors csökkenés, majd ez lassú csökkenésbe vált a transzuránok bomlási sorai miatt.

belekotty 2022.04.01. 09:26:36

@arthurthedent: "Az, jó, laikusoknak meg általános iskolásoknak. :D"
Minden esetre titeket remekül cáfol.
Ezért jó laikusoknak és általános iskolásoknak. :-D

arthurthedent 2022.04.01. 09:30:49

@belekotty: "Összeadták."

Tehát elfogadod, amit írtam, hogy ez is a felezési időn alapul. Azaz amikor azt mondja valaki, hogy "hiba a felezési időből kiindulni" butaság, pláne erre a szintén felezési időből kiinduló graikonra hivatkozva.

"Minden esetre titeket remekül cáfol."
Konkrétan semmit sem mondtam, amit ez a grafikon cáfolna.

pista18723 2022.04.01. 09:35:03

@arthurthedent:

obudaihirek.blog.hu/2021/09/07/elovalasztas_obudan_komedia_egy_felvonasban/full_commentlist/1#c40896540

hazudsz, Habony-droid. mivel civilként bármilyen jelölt indulhat, ezért ha az emberek egy jelöltre sokan szavaznának, az el tud indulni a választáson. olyan hülyeséggel meg ne gyere, hogy Óbudán van egy jelölt, akire egyébként a választók több, mint fele leszavazna, csak nem tudja összeszedni az ajánlásokat!

látod, Habony-droid, nincs nálad utálatosabb troll a világon. csak idiótaságokat és hazugságokat tudsz ideszarni.

Kopasz Szuzukis 2022.04.01. 09:40:18

@gigabursch: Azért kell szétbontani az egészet, mert még most is fennáll a Kína-szindróma lehetősége: azaz az egész szutyok szép lassan besüllyed. (Anno, az amerikaiak modelleztek egy reaktorleolvadást. Akkor találta valaki azt mondani, hogy az egész szépen átolvasztja magát a Földgolyón, és Kínában jön fel)
Ha átér a vízzáró rétegen az egyébként lassan porladó olvadék, a radioaktív anyag belekerül a talajvíz-, és artézi víz rétegekbe. Többszázezer-többmillió négyzetkilométeren szennyezi el a vízrendszert.
Ezt a süllyedést nemcsak a leolvadt reaktormaggal összekeveredett épületalapozás, hanem a sebtében felhúzott több tízezer tonnás szarkofág tömege is fokozza. Az olvadékban most is zajlik a radioaktív bomlás. Ami hőt is termel. Meg gázokat. De nem homogén a szerkezete, így egyik részen nagyobb az aktivitás, másik részen kisebb. Emiatt az egész repedezik, porlad. Ha mindez bekerül a vizesebb altalaj rétegekbe, a radioaktív bomlás a víz moderáló hatása miatt felerősödik. Még több radioaktív bomlástermék keletkezik. De ne gondolja senki sem, hogy ez az áthatolás pár év alatt lezajlik. Több száz, több ezer év, mire ez a mag a stabil alapkőzetbe besüllyed. Addig intenzíven szennyez.
Ami meg az elbontott, szennyezett anyagok tárolását illeti, van egy megállapodás, hogy azt az oroszországi atomtemetőbe viszik. Az oroszok ebből a szempontból jó helyzetben vannak, mert Szibéria alatt van egy kb. 1,5 millió négyzetkilométeres, geológiailag a legstabilabb bazalt "tábla". Ami fölött még ott a permafroszt - a mindíg fagyott altalaj. Több természetes vulkanikus barlangrendszer, és mesterségesen vájt alagútrendszer van arrafelé. (Nem véletlen, hogy a legtöbb orosz ICBM rakétasiló is itt van) A geológusok szerint az a tábla legalább 1 millió éve mozdulatlan. Tökéletes tárolóterület.

arthurthedent 2022.04.01. 09:43:49

@belekotty: "Az egyik izotóp bomlása során lesz egy másik izotóp, ami lehet gyorsabban sugároz. "

Nincs olyan, hogy "gyorsabban sugároz". :D

Van egy bomlási sor, aminek vannak alacsony felezési idejű erősen sugárzó és magas felezési idejű gyengén sugárzó lépései. Olyan, hogy erősen sugárzó alacsony felezési idejű komponens nincs, mint ahogyan alacsony intenzitású gyors felezési idejű komponensek sincsenek.

Amikor egy kis intenzitású anyag nagy intenzitású komponensekre bomlik (magas felezési idejú kevésbé stabil, alacsony felezési idejűre), akkor erősen sugárzó anyag keletkezik ugyan, de csak lassan, hiszen egy lassabb folyamat eredményeként jön létre.

Ezért van az, hogy az általad nagyra tartott grafikon szigorúan monoton csökkenő aktivitást mutat. Nincs olyan, "szerencsétlen kombináció", hogy "iszonyatosan erősen sugároz iszonyatosan sokáig".

Márpedig a rémhírterjesztés ezt a kombinációt szokta emlegetni, fogja az erősen sugárzó tehát félelmetes izotópot és összemossa a hosszú felezési idejű, tehát megint csak félelmetes másik izotóppal.

arthurthedent 2022.04.01. 09:47:39

Másrészt viszont benyögni azt, hogy "az első pár évtizedben alig csökken a sugárzás" majd belinkelni egy mikiegér grafikont amin az első évtizedben tizedére esik a sugárzás elég galád. Sőt, igazából a grafikonon az látszik, hogy gyakorlatilag egy év alatt egy nagyságrendet csökken a sugárzás, de persze én egyáltalán nem bízom ebben a grafikonban.

arthurthedent 2022.04.01. 09:53:22

@Kopasz Szuzukis: "Azért kell szétbontani az egészet, mert még most is fennáll a Kína-szindróma lehetősége: azaz az egész szutyok szép lassan besüllyed. (Anno, az amerikaiak modelleztek egy reaktorleolvadást. Akkor találta valaki azt mondani, hogy az egész szépen átolvasztja magát a Földgolyón, és Kínában jön fel)"

Okés, a kína szindróma egy film volt, kitaláció, nyilvánvalóan teljes lehetetlenség.

pista18723 2022.04.01. 10:05:31

@arthurthedent:

lumiere-galaxis.blog.hu/2021/12/25/hiba_a_matrixban_397?full_commentlist=1#c41114526

ez egy oltári ostobaság. én Kampis Györgynél láttam ugyanezt az ostoba "érvelést". Elképzelhető, hogy te Kampis vagy, de az is, hogy csak ugyanazt az ostobaságot fújod.

ateistaklub.blog.hu/2021/12/29/a_tudomany_hatarai_valasz_kampis_gyorgynek

HAZUGSÁG az, hogy az angolban a "science" csak természettudományt jelent, hiszen van olyan, hogy "social sciences". Van, amikor szűk látókörű, ostoba angolok, amerikaiak, vagy más angolul beszélő emberek "science" alatt csak természettudományt értenek, de ez nem általános.

És miért kellene nekünk a "sci-fi" fogalmát valamilyen idióta, szűklátókörű felfogsára leszűkítenünk, miközben ez még angol nyelvterületen sem kizárólagos?!

Ki a faszomat érdekel, hol releváns, és hol érv az, hogy emberek egy korlátolt csoportja valamilyen szó alatt valami korlátosabb dolgot ért, mint az emberek többsége?! Hol a faszodban érv ez?! Miért kéne nekünk ilyen bigott barmokhoz alkalmazkodnunk?!

belekotty 2022.04.01. 10:29:55

@belekotty: ,,Cm243 jelentős részben Am234" javítás Cm243->Am243

belekotty 2022.04.01. 10:37:04

@Kopasz Szuzukis: ,,a radioaktív bomlás a víz moderáló hatása miatt felerősödik. " - ez nem így van.

@arthurthedent: De van olyan hogy gyorsabban sugároz, mert kisebb a felezési ideje. És nem mindeg hogy 1 MeV a bomlás energiája, vagy 5 MeV, amit követ egy másik 5 MeV-es.
Nekiállsz vitázni és kevered a hasadási termékek bomlását a transzuránokéval.

belekotty 2022.04.01. 10:42:07

@arthurthedent: Nem, mert nem adhatod össze olyanok sugárzását, amik egyből stabil izotópokat, meg amik bomlási soron keresztül mennek át.
Sima matek.
Ha A x felezési idővel B-re bomlik, de B x/4 felezési idővel tovább bomlik C-re, annak egészen más lesz a lefutása mintha A csak simán B-re bomlik.

gigabursch 2022.04.01. 11:37:55

@arthurthedent:
Ez viszont valóban Brendel.
Akárcsak Pistaxxxx, rabelais, birkamenet, józsixxxx, károlyxxxx, stb...

gigabursch 2022.04.01. 11:41:59

@Kopasz Szuzukis:
Köszönöm a kimerítő választ.

Az 1 mio év az nem inkább 1 mrd év?

arthurthedent 2022.04.01. 12:00:43

@belekotty: "De van olyan hogy gyorsabban sugároz, mert kisebb a felezési ideje."

Gyorsabban? Mit értesz az alatt, hogy valami "gyorsabban" sugároz? Mi a sugárzás "gyorsasága"? Ha azt akarod mondani, hogy több maghasadás következik be, akkor én végig ezt mondtam, intezitásként. A felezési ideje kevesebb, tehát intenzívebben sugároz. Az, hogy a sugárzás "gyorsabb" nekem értelmezhetetlen.

"És nem mindeg hogy 1 MeV a bomlás energiája, vagy 5 MeV, amit követ egy másik 5 MeV-es."
Sok minden nem mindegy. Nyilván. Rengeteg dolog van, ami nem mindegy, eszembe sem jutott mindenre kitérni.

"Nekiállsz vitázni és kevered a hasadási termékek bomlását a transzuránokéval."
Mit értesz az alatt, hogy "kevered"? Összetévesztem? Miből gondolod, hogy bármit is összetévesztettem volna? Egy kalap alá vettem? Nyilván, próbáltam egyszerűbben írni a dolgokról, nem lehet minden részletet kifejteni egy hozzászólásban.

Vitáztam? Igen. És?

arthurthedent 2022.04.01. 12:02:52

@belekotty: "Ha A x felezési idővel B-re bomlik, de B x/4 felezési idővel tovább bomlik C-re, annak egészen más lesz a lefutása mintha A csak simán B-re bomlik."

A grafikon adta össze. És miért ne adhatnád össze? Persze nem egyszerűen egy plusz jellel, hanem az időbeli lefolyásukat adta össze időpontról időpontra, a sugárzást összegezve minden időpontra.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.01. 13:54:19

@gigabursch: Én vagyok a Brendel, a Lencsés, sőt még a Zöldi is. Így jó neked? A sugárzás mennyisége egy anyagnál nem csak az adott elem sugárzásából adódik, hanem a bomlástermékeiből is. Csak te nem értetted ami írtam.

@belekotty: Már megint. :-(( Én beetetem a balekokat, te meg pecázol itt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.04.01. 13:59:48

@arthurthedent: Ha a felezési időkből indulsz akkor nem adhatod össze. Mindenesetre nem igaz az eredeti kijelentés

"Eddig világos, hogy sugárzik, még repedezik, még itt van valami alatta, amiből a legintenzívebb cucc már rég elbomlott, a közepes intenzitású mocsok java is már elbomlott, a gyenge sugárzású meg még sokáig fog rezsót játszani, miközben csendesen feleződik és feleződik és kopik."

A nagy intenzitású (kis felezési idejű vagy nagy energiájú) mocsok folyamatosan keletkezik az alacsony intenzitásúakból is. A veszélyes sugárzás egy része folyamatosan újratermelődik.

arthurthedent 2022.04.01. 14:15:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az ugye megvan, hogy amit idézel, azt nem én írtam? Ugye megvan, hogy a grafikon a sugárzást adja össze és én is azt írtam, hogy a felezési időket nem adhatod össze, de a grafikon sem adja őket össze?

Azt ugye érted, hogy kis intenzitású bomlásból nem lesz nagy intenzitású bomlás?

Hú, figyelj, ennek a matematikája rohadt egyszerű, én nem fogok itt erőlködni. Elég annyi, hogy amit itt írtál annak gyakorlatilag semmi köze nincs ahhoz, amit én mondtam.

gigabursch 2022.04.03. 14:12:44

@arthurthedent:
Tehát a lebomlasi sorral az a legnagyobb gond, hogy ezek nem "kiéhezett" pasztillák voltak, hanem még tartottak valahol - akár a bomlás elején -, így nem lehetett őket módszeresen kiszipolyozni, tehát csak az ilyen állapotban lévő lebomlás maradt nekik, ami nem irányítható, tehát se nem fékezhető, se nem gyorsítható.
S mivel ez nem szabályozható, ezért égeti a betont, meg ha jól értem csinál egy nagy adag, nagy sűrűségű 'varázszselét', ami le akar mászni át eredeti alapozás alá, ami viszont kritikus tk. a rétegvizek miatt.

Jól értem?

gigabursch 2022.04.03. 14:14:02

@gigabursch:
Kiéhezett => kiégetett
A f.sz kivan az Android okostelefon intelligens szójavítás baromságaival...
süti beállítások módosítása