Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

A filmforgatások állandó szereplője: a jimmy jib

2022. január 31. - Daruk Karcsival

Hadsereg masíroz a bevenni kívánt vár felé egy filmjelenetben. A kamera megmutatja a menetelő harcosokat közelről és oldalról, mindenki arcán látszik az elszántság és a csata előtti izgalom. A kamera ekkor szép lassan megemelkedik, a látószög tágul és a sereget végigpásztázva nyilvánvalóvá válik, milyen sokan is vannak. Ugyanez autós üldözéssel vagy koncertjelenettel is hatásos. Ami pedig az ilyen igazán látványos jelenetek felvételét lehetővé teszi, nem más, mint egy speciális kameraállvány, a jimmy jib.

Speciális emelő

A jimmy jib tulajdonképp egy emelő, amelynek egyik végén a kamera, másik végén pedig a kameravezérlők, illetve az ellensúly található. A szerkezet a libikókák elvén működik, azzal, hogy az egyensúlyi pont közelebb van a vezérléshez.

A jimmy jibre rögzített kamerák teljes, 360 fokos körben forgathatóak, illetve a gémnek köszönhetően a kamerák lefelé, illetve felfelé is mozgathatóak, emiatt a jimmy jib segítségével igen látványos felvételek készíthetőek.

78_movie-scenes-g1df0698ce_1920.jpgA kép a Pixabayről került át ide

Daruskocsik helyett

A film hőskorában a legutóbbi posztban már említett hidraulikus daruskocsikat alkalmazták a magasból készült felvételek készítésére.

Előbb operatőrökkel együtt, majd távirányható kamerákat használva filmeztek velük, a kameratechnika fejlődésével azonban a daruskocsik helyett elkezdtek előtérbe kerülni ezek a finom csillapítású, kézzel is könnyedén és pontosan mozgatható, több méretben is elérhető, akár kerekekre szerelhető és mozgatható kameraállványok.

Segítségükkel ugyanis nem csak a magasból lehet felvételeket készíteni, hanem egészen alacsony kamerapozícióból is, a ma alkalmazott fejlett szervomotorok pedig lehetővé teszik, hogy a kamera mindig a kívánt irányba nézzen az állvány mozgásától függetlenül.

Mivel az operatőrök a kameraállvány mozgatásával egyidejűleg általában nem tudják közvetlenül használni a kamera kezelőszerveit, a jimmy jibet gyakran alkalmazzák külön távirányítóval, kontrollmonitorral és/vagy technikussal együtt. Így már nem jelent gondot az egyidejű mozgatás, felvétel, fókusz vagy zoom sem.

78_jimmyjibgator.png

A kép eredetiben  a The Jib Co. weboldalán található

A kameraállványok súlyát a gyártók igyekeznek egyre lejjebb vinni, így az acél alkalmazása mellett elterjedtek a különféle könnyűfémek is. A súlycsökkentés mellett a felhasználhatóság növelése érdekében az állványok viszonylag gyorsan szétszerelhetőek, illetve a felvételhez és az éppen használt kamerához igazodva bővíthető és módosítható a gém hossza vagy az ellensúlyok tömege.

A kamerák zajmentes mozgatása egyes felvételeknél szintén alapvető feltétel.

A filmes díszletek építése és mozgatása mellett egy forgatáson tehát igen gyakran a kamerákat is daruk mozgatják. Van viszont olyan filmjelenet is, ahol egy daru kerül igen fontos szerepbe. Azzal jövünk legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2417020414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása