Eco-Cranes, a daruk világa

Daruk és emelők

Daruk és emelők

Európa ikonikus kültéri liftje, a Hammetschwand felvonó

2024. március 31. - Daruk Karcsival

A Hammetschwand felvonó, egy világviszonylatban is figyelemre méltó mérnöki teljesítmény, amely Svájcban, a Luzerni-tóra néző Bürgenstock festői falucskájának közelében található. Az ikonikus felvonó megépítésének eredeti célja az volt, hogy kényelmes feljutást biztosítson a Hammetschwand csúcsára, lehetővé téve a látogatók számára a Luzerni-tó és a környező Alpok panorámájának megcsodálását. A lift azonban tülnőtt az eredeti elkpzeléseken és nem csupán egy praktikus közlekedési eszköz maradt, hanem önmagában is népszerű turisztikai látványossággá vált. A világ minden tájáról érkeznek látogatók Bürgenstockba, hogy átéljék Európa legmagasabb szabadtéri felvonójának izgalmát és megcsodálják a Hammetschwand csúcsáról nyíló lenyűgöző kilátást.

hammetschwand-panorama-elevator-switzerland-14.jpg

(Forrás)

A liftet nemcsak funkcionalitásáért, hanem innovatív tervezéséért és a létrehozók mérnöki teljesítményéért is ünneplik. A lassan 120 éves, 1900. és 1905. között épült szerkezet Európa egyik legrégebbi és legmagasabb kültéri felvonója. Egyetlen, a sziklafalhoz rögzített acéltoronyból áll, amely egy függőleges liftaknát tart. A kábelekkel felfüggesztett felvonókabinok a torony külső oldalán haladnak felfelé és lefelé a sziklák mentén.

152,8 méteres emelkedésével a felvonó izgalmas élményt kínál a tériszonytól nem szenvedő utasok számára. Ahogy a kabin elegánsan felemelkedik a meredek sziklafalra, az utasok páratlan kilátást élvezhetnek a lent csillogó Luzerni-tóra, valamint a távolban a Pilatus-hegy és a Rigi fenséges csúcsaira.

Tudta? Bürgenstock környéke számos további látnivalóval és szórakozási lehetőséggel büszkélkedhet. A környező erdőkben és alpesi réteken túraútvonalak kanyarognak, amelyek lehetőséget nyújtanak az aktív kikapcsolódásra. Ezt követően a környék szállodáiban és éttermeiben lehet pihenni. Ezek a szállodák olyan illusztris hírességeket láttak vendégül, mint Audrey Hepburn, Charlie Chaplin vagy Sophia Loren, valamint főszerepet játszottak az 1967-es "Goldfinger "című James Bond-filmben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://darukesemelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7518367905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása